Demotywatory.pl

Pokaż panel
Szukaj

Komentarze ⬇⬇


Komentarze


Dodaj nowy komentarz Zamknij Dodaj obrazek
avatar polm84
+6 / 6

heh. jadlem kilka zamiennikow miesa. W sumie chyba zalerzy co komu podejdzie, bo "mieso mielone" w ogule nie moglem zjesc i wywalilem. a "kielbaski" to jakbym sam nie kupil to bym nawet nie wiedzial, ze to bezmiesne. Wszystko zalerzy na co sie trafi i co komu podejdzie ;)

Odpowiedz Komentuj obrazkiem

Zmodyfikowano 1 raz. Ostatnia modyfikacja: 27 stycznia 2021 o 20:30

T tudrut
+1 / 1

@polm84 w ogóle* -.- A co do treści to się zgadzam.

Odpowiedz Komentuj obrazkiem

Zmodyfikowano 1 raz. Ostatnia modyfikacja: 29 stycznia 2021 o 16:41

avatar Ashera01
+4 / 10

Rośliny nie dają mięsa. Mięso pochodzi ze zwierząt

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
I iblessed
+8 / 10

@Ashera01 Chodzi o to, że wielu wegetarian odrzuciło mięso nie z powodu smaku, tylko względów etycznych lub środowiskowych. Nie od dziś wiadomo, jak duże zasoby naturalne są potrzebne do "produkcji" mięsa. Stąd też są ciągłe badania i próby wymyślenia zamiennika mięsa, by nie tylko zaspokajały potrzebę białka, ale również walory smakowo-konsystencyjne. Sukces w tym zakresie może przynieść niebagatelne skutki w ograniczeniu produkcji mięsa. Nie dość, że wielu wegetarian się z tego ucieszy, to również niejeden mięsożerca może się do tego przekonać i zmniejszyć ilość spożywanego mięsa.

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
avatar polm84
+1 / 1

@Nil97 wiem, ze sa badania I dowody na to, ze hodowla zwierzat ma bardzo negatywny wplyw na zasoby naturalne i klimat. Nie wiem jaki bylby wplyw zmniejszenia produkcji zwierzat na te wszystkie inne galezie technologi, ale w programach, ktore widzialem na ten temat, albo artykuly co czytalem z ciekawosci nie byly zrobione przez eko-swirow tylko ludzi co sie na tym znali. I w sumie nikt nie nawolywal do zaprzestania produkcji miesa, tylko do Jej zmniejszenia, bo marnuje sie naprawde he w naprawde ogromnych ilosciach. Program byl bazowany na danych z USA, a zapewne w Europe jest podobnie (napewno lepiej lub gorzej w zalerznosci od kraju).

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
I iblessed
+1 / 1

@Nil97 To wszystko zgoda, tylko chodzi o nadprodukcję, zużywanie kolosalnych ilości zasobów przy hodowli zwierząt oraz wpływ na środowisko. Aktualnie są wyszukiwane alternatywy dla skóry i mamy już skórę z jabłek, z grzybów, ananasów. To oznacza, że alternatywy są. Nie wiem natomiast, czy przetwarzanie ich jest mniej szkodliwe dla środowiska niż pozyskiwanie skóry zwierzęcej. Natomiast dobrym rozwiązaniem jest to, że odpady roślin mogą być wykorzystane do wytworzenia zamiennika skóry.

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
P prfx
+3 / 9

qrfa koszerne wydrukowane roślinne mięso... pora umierać :|

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
avatar rafik54321
+4 / 4

Generalnie niech będzie, ale moje pewne obawy budzi to czy taka żywność jest bezpieczna. W końcu nie jest to zwykłe gotowanie, smażenie czy opiekanie mięsa, tylko jakiś bardziej skomplikowany proces.
Bo aby z rośliny stworzyć coś, co wygląda jak mięso i smakuje jak mięso, to nie może być prosta sprawa. A im bardziej żywność przetworzona, tym zwykle mniej zdrowa.

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
B bassy333
+4 / 10

Pokażcie mi te białka i aminokwasy . Można nie jeść mięsa. A przecież można też nie jeść roślin. Uorawy roślin to też chemia i obciążenie

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
P pochichrana
-2 / 6

to teraz w druga strone.. chetnie zjem marchewke z miesa.. albo brokuly wieprzowe ;D

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
avatar Aarcticfrost
0 / 6

Mięso to mięso i z gruntu nie może być wegańskie!
W dupach się poprzewracało!!!

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
avatar gstrzeg
-1 / 5

Skoro chcą czuć smak mięsa to dlaczego po prostu go nie zjedzą?

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
A andyk77
0 / 0

@Ashardon Już to było przerabiane w Demolce. Kwestia niedługiego czasu.

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
I iblessed
0 / 0

@Ashardon Jeśli nadprodukcją mięsa nie zmaleje, to nie będzie skąd brać wody i miejsca na produkcję paszy dla zwierząt i nie doczekamy nawet tego zidiocenia.

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
J konto usunięte
+2 / 2

Pytanie, czy za 20 - 30 lat też nie będą czuć różnicy.

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
avatar SailorMerkury
0 / 0

jeśli to smakuje jak mięso, będzie mieć białko, itp co ma zwykłe mięso, to czemu nie.....Chińczycy tez kombinują w tym kierunku bo nie wyrabiają z produkcją mięsa na rynek wewnętrzny

Odpowiedz Komentuj obrazkiem