1. Wszystko w nadmiarze szkodzi zdrowiu.
2. Różne badania podają różną szkodliwość danych substancji. Przypominam że przez wiele lat firmy tytoniowe prezentowały badania z których wynikało że nie wykryto szkodliwych skutków palenia papierosów.
Pewnie, że wszystko szkodzi w nadmiarze. Ale czasem ciężko jest się zorientować, że zjadając kilka produktów możemy doprowadzić do sytuacji, w której nasz organizm zareaguje w sposób co najmniej niepożądany. Dajmy na to np. słodziki. Niby dopuszczone do obrotu i nieszkodliwe, jeśli jedzone z umiarem. Ale zjesz sobie batonika, jogurt, wypijesz napój i jeszcze na koniec gumę. W każdym z tych produktów oddzielnie będzie jakiejś subtancji w takiej ilości, że nikomu nie powinno to zaszkodzić. Ale to wszystko zebrane razem będzie miało jej tyle, że w najlepszym wypadku delikwenta czeka chociażby niespodziewana wizyta w toalecie (wiele słodzików w nadmiarze daje efekt przeczyszczający - np. w pełni naturalny maltitol). Niby nic wielkiego, bo od razu raka się od tego niedostanie. Ale nieświadome skomponowanie diety bogatej w dany składnik, może już długofalowo mieć słabe skutki. W takiej sytuacji konsument może się zdecydować np. na alternatywę, w której konkretna substancja nie występuje.
Zmodyfikowano
1 raz
Ostatnia modyfikacja: 4 October 2021 2021 11:05
Ale ktoś najpierw decyduje, które substancje szkodzą zdrowiu :)
Odpowiedz@koszmarek66
Przede wszystkim cukier, który debile producenci walą do wszystkiego!
Wszystkie substancje w nadmiarze są szkodliwe a nawet zabójcze.
OdpowiedzAle każda substancja w nadmiarze szkodzi zdrowiu.
OdpowiedzA mogli po prostu opodatkować ;)
Odpowiedz1. Wszystko w nadmiarze szkodzi zdrowiu.
Odpowiedz2. Różne badania podają różną szkodliwość danych substancji. Przypominam że przez wiele lat firmy tytoniowe prezentowały badania z których wynikało że nie wykryto szkodliwych skutków palenia papierosów.
ludzie pewnie tak się tym przejęli jak ostrzeżeniami na papierosach.
OdpowiedzPewnie, że wszystko szkodzi w nadmiarze. Ale czasem ciężko jest się zorientować, że zjadając kilka produktów możemy doprowadzić do sytuacji, w której nasz organizm zareaguje w sposób co najmniej niepożądany. Dajmy na to np. słodziki. Niby dopuszczone do obrotu i nieszkodliwe, jeśli jedzone z umiarem. Ale zjesz sobie batonika, jogurt, wypijesz napój i jeszcze na koniec gumę. W każdym z tych produktów oddzielnie będzie jakiejś subtancji w takiej ilości, że nikomu nie powinno to zaszkodzić. Ale to wszystko zebrane razem będzie miało jej tyle, że w najlepszym wypadku delikwenta czeka chociażby niespodziewana wizyta w toalecie (wiele słodzików w nadmiarze daje efekt przeczyszczający - np. w pełni naturalny maltitol). Niby nic wielkiego, bo od razu raka się od tego niedostanie. Ale nieświadome skomponowanie diety bogatej w dany składnik, może już długofalowo mieć słabe skutki. W takiej sytuacji konsument może się zdecydować np. na alternatywę, w której konkretna substancja nie występuje.
Zmodyfikowano 1 raz Ostatnia modyfikacja: 4 October 2021 2021 11:05
Odpowiedz