@zelalem No nie do końca, istnieje bardzo wiele rodzajów kebaba i większość z nich jest właśnie wykonywana w ten sposób czyli w formie mięsa nadzianego na szpikulec i pieczonego poziomo na węglu. Wykonywanie kebaba na rożnie pionowym i okradanie zewnętrznych przypieczonych warstw jest wynalazkiem stosunkowo nowym, aczkolwiek obecnie najbardziej popularnym w Europie. W krajach arabskich oraz Turcji największą popularnością cieszy się şiş kebab oraz adana kebab które nie mają wiele wspólnego z produktem proponowanym w Polsce. W ogóle "kebab" istniejący w naszej ojczyźnie jest daniem unikatowym i w swojej spolszczonej formie jest praktycznie nieznany w krajach swego pochodzenia.
@Trucker_87 , ciekawe, bo znajomy Turek, prowadzacy w Polsce od prawie 15 lat sieć kebabów mówił mi co innego. Że właśnie ten pionowo opiekany kebab jest najstarszą i w zasadzie podstawową formą kebaba w Turcji.
@adamis62 W takim razie źle Ci powiedział. Jeśli interesujesz się historią kulinariów, a w tym wypadku historią kebaba to w internecie można znaleźć na ten temat mnóstwo materiałów, polecam. W skrócie napiszę tylko, iż pionowy rożen do opiekania to pomysł z XIX wieku natomiast najstarsze wzmianki dotyczące kebaba jako takiego sięgają kilku tysięcy lat. W Turcji w istocie można zjeść döner kebaba lecz na pewno nie jest to najbardziej rozpowszechniony jego rodzaj, jak już wspominałem mięso (mielone czy też w kawałkach) nabijane na metalowe szpadki i pieczone na poziomym grillu opalanym węglem drzewnym jest podstawową i najbardziej popularną wersją kebaba w Turcji.
@Trucker_87 To jest szaszłyk, w Uzbekistanie szaszłyki to tradycyjna danie i pewnie oryginalnie w tytule filmu jest to napisane ale niektóre rodzaje kebaba podobnie się robi więc nazwanie tego kebabem też może być poprawne, ale to kuchnia uzbecka, a nie turecka więc pierwszy człon to szaszłyk (np.szaszłyk kebab)
@Radloc84 To całkiem możliwe, że tak właśnie było. Tym bardziej, iż Uzbecy należą jakby nie patrzeć do rodziny narodów Tureckich. Tak więc w tym wypadku określenia kebab i szaszłyk mogą stanowić o tej samej lub też bardzo podobnej potrawie w postaci mięsa opiekanego na ruszcie.
@jakisgoscanonim Oczywiście, że jest to kebab. Döner kebab jakiego masz na myśli to tylko jeden z rodzajów kebaba, który jest najbardziej rozpowszechniony w Europie. Sam rożen pionowy został wymyślony przez niejakiego Iskendera Efendi w tureckim mieście Bursa w XIX w. jest to więc wynalazek stosunkowo nowy. Przedstawionemu na filmiku wyrobowi najbliżej jest do sis kebab, natomiast "kebab" znany u nas w kraju jest praktycznie niespotykany w krajach arabskich czy Turcji.
No dobra, ale to jest szaszłyk.
OdpowiedzKebab to mięso pieczone na pionowym rożnie.
@zelalem befsztyk czy szaszłyk, jadłbym.
@zelalem sa rozne rodzaje kebabów, np Shish kebab
@zelalem No nie do końca, istnieje bardzo wiele rodzajów kebaba i większość z nich jest właśnie wykonywana w ten sposób czyli w formie mięsa nadzianego na szpikulec i pieczonego poziomo na węglu. Wykonywanie kebaba na rożnie pionowym i okradanie zewnętrznych przypieczonych warstw jest wynalazkiem stosunkowo nowym, aczkolwiek obecnie najbardziej popularnym w Europie. W krajach arabskich oraz Turcji największą popularnością cieszy się şiş kebab oraz adana kebab które nie mają wiele wspólnego z produktem proponowanym w Polsce. W ogóle "kebab" istniejący w naszej ojczyźnie jest daniem unikatowym i w swojej spolszczonej formie jest praktycznie nieznany w krajach swego pochodzenia.
@Trucker_87 , ciekawe, bo znajomy Turek, prowadzacy w Polsce od prawie 15 lat sieć kebabów mówił mi co innego. Że właśnie ten pionowo opiekany kebab jest najstarszą i w zasadzie podstawową formą kebaba w Turcji.
@adamis62 W takim razie źle Ci powiedział. Jeśli interesujesz się historią kulinariów, a w tym wypadku historią kebaba to w internecie można znaleźć na ten temat mnóstwo materiałów, polecam. W skrócie napiszę tylko, iż pionowy rożen do opiekania to pomysł z XIX wieku natomiast najstarsze wzmianki dotyczące kebaba jako takiego sięgają kilku tysięcy lat. W Turcji w istocie można zjeść döner kebaba lecz na pewno nie jest to najbardziej rozpowszechniony jego rodzaj, jak już wspominałem mięso (mielone czy też w kawałkach) nabijane na metalowe szpadki i pieczone na poziomym grillu opalanym węglem drzewnym jest podstawową i najbardziej popularną wersją kebaba w Turcji.
@Trucker_87 To jest szaszłyk, w Uzbekistanie szaszłyki to tradycyjna danie i pewnie oryginalnie w tytule filmu jest to napisane ale niektóre rodzaje kebaba podobnie się robi więc nazwanie tego kebabem też może być poprawne, ale to kuchnia uzbecka, a nie turecka więc pierwszy człon to szaszłyk (np.szaszłyk kebab)
@Radloc84 To całkiem możliwe, że tak właśnie było. Tym bardziej, iż Uzbecy należą jakby nie patrzeć do rodziny narodów Tureckich. Tak więc w tym wypadku określenia kebab i szaszłyk mogą stanowić o tej samej lub też bardzo podobnej potrawie w postaci mięsa opiekanego na ruszcie.
Przydał by się też jednak jakiś przepis w wersji tekstowej. Co to za gatunki mięsa, jakie przyprawy etc.?
Odpowiedz@unikona Czerwone mieso to filet wolowy, wiec popularna potrawa to nie jest.
Jadłbym :)
OdpowiedzWprawdzie to nie kebab, ale to to wygląda przepysznie!
Odpowiedz@jakisgoscanonim Oczywiście, że jest to kebab. Döner kebab jakiego masz na myśli to tylko jeden z rodzajów kebaba, który jest najbardziej rozpowszechniony w Europie. Sam rożen pionowy został wymyślony przez niejakiego Iskendera Efendi w tureckim mieście Bursa w XIX w. jest to więc wynalazek stosunkowo nowy. Przedstawionemu na filmiku wyrobowi najbliżej jest do sis kebab, natomiast "kebab" znany u nas w kraju jest praktycznie niespotykany w krajach arabskich czy Turcji.
JADŁABYM!!! :-)))
Odpowiedz@Mudzina dalej w formie, kolejny beznadziejny tytuł demota. Jedynym usprawiedliwieniem byłoby gdyby był/była obcokrajowcem.
Odpowiedz