@bartoszewiczkrzysztof mleko 1l 1 kg cukru kostka masła (prawdziwego) ciemna czekolada lub dobre kakao i wanilia cukier z mlekiem gotować z masłem do zgęstnienia (sprawdza się łyżką jak tężeje po wystudzeniu to gotowe oczywiście z dodatkami. Pozdrawiam i smacznego ( przepis z 1960 r.)
Ja do tej pory robię. Półtora opakowania wafli przekładam warstwa po warstwie kremem z masła (ucieram mikserem kilka minut, potem dodaję drugi składnik i ucieram jeszcze chwilę) i puszki masy krówkowej
@adamis62 mój kuzyn by Cię namówił Właśnie jechał na"roboty do Niemiec" i wiózł dla kolegów z Niemiec (rodowitych Niemców) gary z bigosem i flakami, bo od jakiegoś czasu wydzwaniali, aby nie zapomniał
Zmodyfikowano
1 raz
Ostatnia modyfikacja: 9 March 2024 2024 20:39
I całe szczęście, bo porównując do kupnych smakowały w najlepszym wypadku średnio, a na dodatek nigdy nie były chrupiące. Bez znaczenia, czy robiła moja, czy czyjakolwiek inna mama.
Czasami jeszcze robię.
Odpowiedz@slawekkier123 Z jakim nadzieniem? My robimy z dżemami/konfiturami, własnej roboty, albo miodem.
@bartoszewiczkrzysztof Obowiązkowo masą z żółtek ucieranych z cukrem.
@bartoszewiczkrzysztof . Z kajmakiem.
@bartoszewiczkrzysztof mleko 1l 1 kg cukru kostka masła (prawdziwego) ciemna czekolada lub dobre kakao i wanilia cukier z mlekiem gotować z masłem do zgęstnienia (sprawdza się łyżką jak tężeje po wystudzeniu to gotowe oczywiście z dodatkami. Pozdrawiam i smacznego ( przepis z 1960 r.)
@slawekkier123 To z pewnością jest pyszne. Dzięki :-)
Masz na myśli smak wafla i czekoladopodobnej substancji ?
OdpowiedzW niektórych kawiarniach można i obecnie dostać równie dobre.
@Kocioo Nie wszyscy mają tak przykre doświadczenia smakowe.
Zmodyfikowano 1 raz Ostatnia modyfikacja: 8 March 2024 2024 23:18
OdpowiedzJa do tej pory robię. Półtora opakowania wafli przekładam warstwa po warstwie kremem z masła (ucieram mikserem kilka minut, potem dodaję drugi składnik i ucieram jeszcze chwilę) i puszki masy krówkowej
OdpowiedzMama je robiła w PRLu, wafle kupne, masa własnej roboty, pycha!
Odpowiedzprzecież nadal można je kupić w sklepie i zrobić u mnie leża właśnie na stole :>
Odpowiedz@Skar2k19 Małe dzieci to nawet wolą samego wafla
@artinu211 małym dzieckiem nie jestem ale jadłem przez pół roku te wafle same tylko te mniejsze chyba 8x8 cm :D
Kiedyś to był zazwyczaj domowej roboty dżem.
OdpowiedzNie wiem co teraz paniom odbiło, bo od lat, gdzie tych wafli nie próbowałem, są mega obrzydliwie słodkie.
A już najgorsze są z nutellą. Błeeeee!
jest na to sposób i nie tak trudny jak się wydaje. Zrób sam nie potrzeba do tego cipki, dasz radę :)
@adamis62 1,5 czekolady gorzkiej 80% z Lidla z dodatkiem masła
powidła śliwkowe z dodatkiem kwasku cytrynowego (jedyna warstwa bez podgrzewania)
masło orzechowe kawałkami orzechów (crunchy)
Masa krówkowa z dodatkiem śmietanki UHT
Zmodyfikowano 1 raz Ostatnia modyfikacja: 9 March 2024 2024 11:42
@sliko, nie zjadł bym tego. Właśnie z powodu tzw. masła orzechowego i masy krówkowej. Dla mnie te dwie rzeczy są nie jadalne.
@adamis62 mój kuzyn by Cię namówił Właśnie jechał na"roboty do Niemiec" i wiózł dla kolegów z Niemiec (rodowitych Niemców) gary z bigosem i flakami, bo od jakiegoś czasu wydzwaniali, aby nie zapomniał
Zmodyfikowano 1 raz Ostatnia modyfikacja: 9 March 2024 2024 20:39
I całe szczęście, bo porównując do kupnych smakowały w najlepszym wypadku średnio, a na dodatek nigdy nie były chrupiące. Bez znaczenia, czy robiła moja, czy czyjakolwiek inna mama.
OdpowiedzNawet jeśli cukiernia użyje tych samych składników? Takie tzw starcze pieprzenie xd
OdpowiedzZ masą krówkową chyba najlepsze.
Odpowiedz@veraclixuk z samą może być za słodkie. Jak kupuję tę masę w kilogramowych taflach. Ta z puszek jest gorsza
Właśnie posmarowany z dżemem trzymam w ręku.
OdpowiedzKostka masła, 1 szklanka mleka w proszku (tego niebieskiego), 2/3 szklanki drobnego cukru, 1/2 szklanki mleka, 2 łyżeczki kakao
OdpowiedzUwielbiam taką narracje, jadłem i nie smakują mi
Odpowiedz