@bartoszewiczkrzysztof mleko 1l 1 kg cukru kostka masła (prawdziwego) ciemna czekolada lub dobre kakao i wanilia cukier z mlekiem gotować z masłem do zgęstnienia (sprawdza się łyżką jak tężeje po wystudzeniu to gotowe oczywiście z dodatkami. Pozdrawiam i smacznego ( przepis z 1960 r.)
Ja do tej pory robię. Półtora opakowania wafli przekładam warstwa po warstwie kremem z masła (ucieram mikserem kilka minut, potem dodaję drugi składnik i ucieram jeszcze chwilę) i puszki masy krówkowej
@adamis62 mój kuzyn by Cię namówił Właśnie jechał na"roboty do Niemiec" i wiózł dla kolegów z Niemiec (rodowitych Niemców) gary z bigosem i flakami, bo od jakiegoś czasu wydzwaniali, aby nie zapomniał
OdpowiedzKomentuj obrazkiem
Zmodyfikowano
1 raz.
Ostatnia modyfikacja:
9 marca 2024 o 20:39
I całe szczęście, bo porównując do kupnych smakowały w najlepszym wypadku średnio, a na dodatek nigdy nie były chrupiące. Bez znaczenia, czy robiła moja, czy czyjakolwiek inna mama.
Czasami jeszcze robię.
@slawekkier123 Z jakim nadzieniem? My robimy z dżemami/konfiturami, własnej roboty, albo miodem.
@bartoszewiczkrzysztof Obowiązkowo masą z żółtek ucieranych z cukrem.
@bartoszewiczkrzysztof . Z kajmakiem.
@bartoszewiczkrzysztof mleko 1l 1 kg cukru kostka masła (prawdziwego) ciemna czekolada lub dobre kakao i wanilia cukier z mlekiem gotować z masłem do zgęstnienia (sprawdza się łyżką jak tężeje po wystudzeniu to gotowe oczywiście z dodatkami. Pozdrawiam i smacznego ( przepis z 1960 r.)
@slawekkier123 To z pewnością jest pyszne. Dzięki :-)
Masz na myśli smak wafla i czekoladopodobnej substancji ?
W niektórych kawiarniach można i obecnie dostać równie dobre.
@Kocioo Nie wszyscy mają tak przykre doświadczenia smakowe.
Zmodyfikowano 1 raz. Ostatnia modyfikacja: 8 marca 2024 o 23:18
Ja do tej pory robię. Półtora opakowania wafli przekładam warstwa po warstwie kremem z masła (ucieram mikserem kilka minut, potem dodaję drugi składnik i ucieram jeszcze chwilę) i puszki masy krówkowej
Mama je robiła w PRLu, wafle kupne, masa własnej roboty, pycha!
przecież nadal można je kupić w sklepie i zrobić u mnie leża właśnie na stole :>
@Skar2k19 Małe dzieci to nawet wolą samego wafla
@artinu211 małym dzieckiem nie jestem ale jadłem przez pół roku te wafle same tylko te mniejsze chyba 8x8 cm :D
Kiedyś to był zazwyczaj domowej roboty dżem.
Nie wiem co teraz paniom odbiło, bo od lat, gdzie tych wafli nie próbowałem, są mega obrzydliwie słodkie.
A już najgorsze są z nutellą. Błeeeee!
jest na to sposób i nie tak trudny jak się wydaje. Zrób sam nie potrzeba do tego cipki, dasz radę :)
@adamis62 1,5 czekolady gorzkiej 80% z Lidla z dodatkiem masła
powidła śliwkowe z dodatkiem kwasku cytrynowego (jedyna warstwa bez podgrzewania)
masło orzechowe kawałkami orzechów (crunchy)
Masa krówkowa z dodatkiem śmietanki UHT
Zmodyfikowano 1 raz. Ostatnia modyfikacja: 9 marca 2024 o 11:42
@sliko, nie zjadł bym tego. Właśnie z powodu tzw. masła orzechowego i masy krówkowej. Dla mnie te dwie rzeczy są nie jadalne.
@adamis62 mój kuzyn by Cię namówił Właśnie jechał na"roboty do Niemiec" i wiózł dla kolegów z Niemiec (rodowitych Niemców) gary z bigosem i flakami, bo od jakiegoś czasu wydzwaniali, aby nie zapomniał
Zmodyfikowano 1 raz. Ostatnia modyfikacja: 9 marca 2024 o 20:39
I całe szczęście, bo porównując do kupnych smakowały w najlepszym wypadku średnio, a na dodatek nigdy nie były chrupiące. Bez znaczenia, czy robiła moja, czy czyjakolwiek inna mama.
Nawet jeśli cukiernia użyje tych samych składników? Takie tzw starcze pieprzenie xd
Z masą krówkową chyba najlepsze.
@veraclixuk z samą może być za słodkie. Jak kupuję tę masę w kilogramowych taflach. Ta z puszek jest gorsza
Właśnie posmarowany z dżemem trzymam w ręku.
Kostka masła, 1 szklanka mleka w proszku (tego niebieskiego), 2/3 szklanki drobnego cukru, 1/2 szklanki mleka, 2 łyżeczki kakao
Uwielbiam taką narracje, jadłem i nie smakują mi