Jeszcze bardziej dobijające jest to, że mięsnie zanikają a komórki tłuszczowe raz powstałe pozostają w naszym ciele na zawsze, mogą być tylko pełne albo puste.
komórki tłuszczowe raczej działają jak zbiorniki, także nie wiem dlaczego wedle twojej teorii ktoś miałby szybciej przybierać na wadze bo ma więcej "zbiorników", nie mówiąc już o tym że wątpie czy przy tyciu powstają nowe komórki
OdpowiedzKomentuj obrazkiem
Zmodyfikowano
1 raz.
Ostatnia modyfikacja:
29 czerwca 2012 o 19:39
@grunge - chodzi o to, że te komórki tłuszczowe jakby "wychwytują" od razu cały tłuszcz i węglowodany (zmienione w tłuszcz). Szczupłe osoby muszą najpierw wytworzyć od początku te komórki. Wyobraź sobie, że coś robisz. Ot, dżem. Masz dwa przypadki. 1) Słoiki stoją przed tobą, umyte, gotowe, wystraczy włożyć i zagotować z cukrem. Co robisz? Wkładasz owoce do słoika, przysypujesz cukrem i gotujesz. 2) Słoiki stoją gdzieś w piwnicy, zupełnie nieprzygotowane. Zanim je przygotujesz, to dużą część owoców podjesz, bo leżą ładnie pokrojone i na wierzchu :) Tak samo jeśli komórki tłuszczowe są 'gotowe', to szybciej i skuteczniej zmagazynują kalorie.
@anro Co za bzdury. Jest coś takiego jak pamięć mięśniowa. Mięśnie zostają tylko maleją. Nie każdy wie, że istnieją również rodzaje budowy ciała. Ektomorfik - zawsze chudy, może żreć i nie tyje, nabiera od razu dobrej jakości mięśnie ale zajmuje to dużo czasu, endomorfik - osoba która łatwo przybiera na masie, z reguły mięśnie są przykryte tłuszczem, mezomorfik - osoba, która zje byle co, 2 razy machnie sztangą i wygląda zajebiście. Każdy rodzaj ma zalety i wady ale najpierw trzeba poznać swoje ciało i jego możliwości, dobrać dietę i trening dzięki czemu wykorzystamy to co dała natura najlepsze. Teraz dalej idźcie narzekać na genetykę, jakie to życie jest okrutne i tylko przez to wyglądamy tak jak wyglądamy a nic w tym kierunku nie robimy ;]
OdpowiedzKomentuj obrazkiem
Zmodyfikowano
3 razy.
Ostatnia modyfikacja:
29 czerwca 2012 o 22:50
Całkowicie zły przykład. Po lewej stronie jako tłuszcz powinna wystąpić np. słonina (naturalny tłuszcz wieprzowy), a po prawej stronie np. schab (typowy przykład mięśni wieprzowych). W zasadzie dowolny inny, byle z jednakowego materiału (choć nie jest tak prosto nazbierać 2kg tłuszczu wołowego czy drobiowego - w każdym razie nie tak jak z wieprzowiną). No i poza tym genetycznie świnia jest najbliższa dla homo sapiens. Zresztą, nie darmo pewien artysta śpiewał "facet to świnia" (tak, ja też jestem facetem). :)
Ach jak przyjemnie na siłownię sobie iść...
Jeszcze bardziej dobijające jest to, że mięsnie zanikają a komórki tłuszczowe raz powstałe pozostają w naszym ciele na zawsze, mogą być tylko pełne albo puste.
Lub odessane
a co to oznacza w praktyce? jesli ktos kiedytys byl gruby a teraz szczuply i ma te puste komorki to co?
Oznacza to, że będzie mu prościej przybrać na wadze niż osobie, która nigdy nie miała tego typu problemów.
komórki tłuszczowe raczej działają jak zbiorniki, także nie wiem dlaczego wedle twojej teorii ktoś miałby szybciej przybierać na wadze bo ma więcej "zbiorników", nie mówiąc już o tym że wątpie czy przy tyciu powstają nowe komórki
Zmodyfikowano 1 raz. Ostatnia modyfikacja: 29 czerwca 2012 o 19:39
@grunge - chodzi o to, że te komórki tłuszczowe jakby "wychwytują" od razu cały tłuszcz i węglowodany (zmienione w tłuszcz). Szczupłe osoby muszą najpierw wytworzyć od początku te komórki. Wyobraź sobie, że coś robisz. Ot, dżem. Masz dwa przypadki. 1) Słoiki stoją przed tobą, umyte, gotowe, wystraczy włożyć i zagotować z cukrem. Co robisz? Wkładasz owoce do słoika, przysypujesz cukrem i gotujesz. 2) Słoiki stoją gdzieś w piwnicy, zupełnie nieprzygotowane. Zanim je przygotujesz, to dużą część owoców podjesz, bo leżą ładnie pokrojone i na wierzchu :) Tak samo jeśli komórki tłuszczowe są 'gotowe', to szybciej i skuteczniej zmagazynują kalorie.
@anro Co za bzdury. Jest coś takiego jak pamięć mięśniowa. Mięśnie zostają tylko maleją. Nie każdy wie, że istnieją również rodzaje budowy ciała. Ektomorfik - zawsze chudy, może żreć i nie tyje, nabiera od razu dobrej jakości mięśnie ale zajmuje to dużo czasu, endomorfik - osoba która łatwo przybiera na masie, z reguły mięśnie są przykryte tłuszczem, mezomorfik - osoba, która zje byle co, 2 razy machnie sztangą i wygląda zajebiście. Każdy rodzaj ma zalety i wady ale najpierw trzeba poznać swoje ciało i jego możliwości, dobrać dietę i trening dzięki czemu wykorzystamy to co dała natura najlepsze. Teraz dalej idźcie narzekać na genetykę, jakie to życie jest okrutne i tylko przez to wyglądamy tak jak wyglądamy a nic w tym kierunku nie robimy ;]
Zmodyfikowano 3 razy. Ostatnia modyfikacja: 29 czerwca 2012 o 22:50
Widzieliście kiedyś 2 kg mięśni? Oczywiście, że nie. Mamusia robi zakupy i gotuje obiadki. Debile.
Trochę zły przykład, powinien być cukier po lewej lub jakieś słodycze.
Całkowicie zły przykład. Po lewej stronie jako tłuszcz powinna wystąpić np. słonina (naturalny tłuszcz wieprzowy), a po prawej stronie np. schab (typowy przykład mięśni wieprzowych). W zasadzie dowolny inny, byle z jednakowego materiału (choć nie jest tak prosto nazbierać 2kg tłuszczu wołowego czy drobiowego - w każdym razie nie tak jak z wieprzowiną). No i poza tym genetycznie świnia jest najbliższa dla homo sapiens. Zresztą, nie darmo pewien artysta śpiewał "facet to świnia" (tak, ja też jestem facetem). :)
Ehhh może i autor demotywatora trochę zawyżył wagę ale tu chodzi o stosunek masy tłuszczu do mięśni
vs długopis !
to mięsko ma dwa kilo chyba według Rządu
Kup taki kawałek schabu i zapłać za dwa kilo! Powodzenia!