W przeciwnym razie bakterie "przejdą" na inną żywność
Wystarczy natrzeć go kostką lodu, a następnie umieść w nagrzanym piekarniku na około 12 minut
- jedna część octu na dziesięć części wody. Następnie odcedź truskawki, opłucz czystą zimną wodą i umieść w lodówce. Po tym zabiegu, owoce zachowają świeżość nawet dwa tygodnie dłużej. Tak słaby roztwór nie jest odczuwalny przy spożywaniu owoców
"... ze data ważności .. " nie zapominaj, ze Tusk pozwala na bezkarne dodawanie padliny do żywności itp. wiec możesz się spodziewać, ze produkty są wielokrotnie "odświeżane".
Jak zwykle-wszystkiemu winny Tusk... Żal
Rysiu, biedaczysko
"A o co chodzi z ta data waznosci"?
~student
"Stawiaj mleko na półkach lodówki zamiast na drzwiach gdzie temperatura jest znacznie niższa" -
A ja zawsze myślałem, że na drzwiach temperatura jest WYŻSZA. Dlatego należy właśnie wkładać mleko głębiej.
Kupiłam banany 12.12. Dziś jest 18 i właśnie zjadłam ostatniego. Czyli - przeżyły 6 dni bez żadnej folii aluminiowej.
Banan bananowi nie równy- takie całkiem żółte dużo szybciej zrobią się brązowe i glutowate niż takie częściowo zielone. Banan dojrzewa niezależnie od tego czy jest jeszcze na drzewku, czy już został zebrany, dlatego zbierają je całkiem zielone i tak transportują. Tak więc jak kupujesz takie ładne żółciutkie, z lekko zielonym ogonkiem to tydzień powinny wytrzymać. Jeśli ktoś kupuje "hurtem" to najlepiej brać część takich a część takich- żółte zjadać od razu, na zielonkawe poczekać :)
Tak jest. Pomidory trzymane w lodówce szybko robią się niesmaczne.
pomidory po wyjęciu z lodówki nie mają smaku ani zapachu przez ok 20 minut ;)
Wyjdźmy od tego, że pomidory kupowane w sklepach podczas zimy zwykle w ogóle nie mają smaku...
hmm. jest roznica miedzy "nalezy spozyc przed" a "najlepsze do". to drugie mowi, ze jedzenie bedzie jeszcze dobre przez jakis czas, pierwsze, ze po tej dacie nie wolno jesc danego produktu.
Okej, nr 15 to wyłącznie kwestia logicznego i praktycznego myślenia, ale czy wie ktoś coś odnośnie maczania truskawek w occie albo smarowania sera masłem? Jedno i drugie wydaje mi się takie trochę wątpliwe, ale nie wiem...
ocet jest pewnie naturalna substancją konserwującą i w przeciwieństwie do soli nie psuje smaku truskawkom a masło chyba natłuszcza wierzchnią warstwę sera dzięki czeemu ser nie schnie - tak mi się wydaje
Ja tam nie wierze w horoskopy i daty przydatności do spożycia :>
Super rady :D
DO chlebaka włóż połowke jabłka wtedy chleb bedzie świeży o kilka dni dłużej
Moja siostra pracowało w Tesco i pamiętajcie że przeterminowane produkty które według kierownika nadal nadają się do spożycia mają zmieniany termin ważności przez pracowników. Mi na raz w biedronce czy innym sklepie zdarzyło się kupić Serek wiejski który do końca terminu ważności ma 3dni
a po otwarciu nie nadawał się do spożycia.
Czasami jest to jakiś błąd przy produkcji tzn gdzieś dostaje się powietrze. Pracuje przy spożywce dat nie zmieniamy a mimo to coś się od czasu do czasu zepsuje :)
A mój banan ma smak serowo-cebulowy ,czy zle przechwuję ?