Ciężko znaleźć dobry przepis na biszkopt. Ale mam jeden łatwy i niezawodny: 4 jaja, 1szkl mąki tortowej, 1szkl cukru, 4 łyżki stołowe wody, 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia. Oddziel białka od żółtek i miksuj białka aż uzyskasz jednolitą, gęstą masę, bez pęcherzyków powietrza. Miksuj dalej i dodawaj cały cukier. W oddzielnej misce rozmieszaj żółtka z wodą i całość wlej do miksowanej masy. Miksuj aż cukier się rozpuści. Dodawaj następnie mąki a na koniec proszek do pieczenia. Wlej całość w okrągłą formę do ciast i włóż do dobrze rozgrzanego piekarnika. Piecz 30-35 minut w temperaturze 170-180 st.C. W czasie gdy zacznie się piec biszkopt, rozrób dwa opakowania galaretki w pół litra wody (użyj miksera). Po upieczeniu poczekaj aż ostygnie i połóż na wierzch sporo truskawek, jedna przy drugiej, włóż do lodówki całość. Poczekaj aż galaretka się zetnie i zacznie się ciągnąć, dopiero wtedy wlej na ciasto inaczej galaretka wsiąknie do biszkoptu i będzie d...pa. Włóż do lodówki i poczekaj z 20 minut aż galaretka się zetnie całkowicie. Brawo, udało ci się zrobić ciasto uważane za drugie z najsmaczniejszych na świecie. Pierwsze to podobno sernik na ciepło. dziękować
OdpowiedzKomentuj obrazkiem
Zmodyfikowano
1 raz.
Ostatnia modyfikacja:
14 czerwca 2015 o 14:31
@MasterYoghourt Znam przepis na idealny biszkopt ale nie chce mi się pisać ;D Polecam jednak biszkopt wraz z formą zrzucić z pół metra na ziemię, a po tym włożyć do piekarnika z uchylonymi drzwiami, żeby ostygł. Tak potraktowany nie opadł nigdy ;)
@MasterYoghourt Sprawdzony, łatwy do zapamiętania i niewymagający wagi ani szklanki przepis: ile jajek tyle łyżek stołowych mąki i cukru, szczypta soli Żółtka miksuje się z cukrem, a następnie z mąką, dodaje się pianę ubitą ze szczyptą soli.
OdpowiedzKomentuj obrazkiem
Zmodyfikowano
1 raz.
Ostatnia modyfikacja:
14 czerwca 2015 o 22:57
Ciężko znaleźć dobry przepis na biszkopt. Ale mam jeden łatwy i niezawodny: 4 jaja, 1szkl mąki tortowej, 1szkl cukru, 4 łyżki stołowe wody, 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia. Oddziel białka od żółtek i miksuj białka aż uzyskasz jednolitą, gęstą masę, bez pęcherzyków powietrza. Miksuj dalej i dodawaj cały cukier. W oddzielnej misce rozmieszaj żółtka z wodą i całość wlej do miksowanej masy. Miksuj aż cukier się rozpuści. Dodawaj następnie mąki a na koniec proszek do pieczenia. Wlej całość w okrągłą formę do ciast i włóż do dobrze rozgrzanego piekarnika. Piecz 30-35 minut w temperaturze 170-180 st.C. W czasie gdy zacznie się piec biszkopt, rozrób dwa opakowania galaretki w pół litra wody (użyj miksera). Po upieczeniu poczekaj aż ostygnie i połóż na wierzch sporo truskawek, jedna przy drugiej, włóż do lodówki całość. Poczekaj aż galaretka się zetnie i zacznie się ciągnąć, dopiero wtedy wlej na ciasto inaczej galaretka wsiąknie do biszkoptu i będzie d...pa. Włóż do lodówki i poczekaj z 20 minut aż galaretka się zetnie całkowicie. Brawo, udało ci się zrobić ciasto uważane za drugie z najsmaczniejszych na świecie. Pierwsze to podobno sernik na ciepło. dziękować
Zmodyfikowano 1 raz. Ostatnia modyfikacja: 14 czerwca 2015 o 14:31
@MasterYoghourt Znam przepis na idealny biszkopt ale nie chce mi się pisać ;D Polecam jednak biszkopt wraz z formą zrzucić z pół metra na ziemię, a po tym włożyć do piekarnika z uchylonymi drzwiami, żeby ostygł. Tak potraktowany nie opadł nigdy ;)
@MasterYoghourt Sprawdzony, łatwy do zapamiętania i niewymagający wagi ani szklanki przepis: ile jajek tyle łyżek stołowych mąki i cukru, szczypta soli Żółtka miksuje się z cukrem, a następnie z mąką, dodaje się pianę ubitą ze szczyptą soli.
Zmodyfikowano 1 raz. Ostatnia modyfikacja: 14 czerwca 2015 o 22:57
@MasterYoghourt Nawet ja umiem zrobić biszkopt. Ciotka nie.
Ja robię z jaj perliczych, niebo w gębie!