@magmag1 jak kolega wyżej - nie mylmy pojęć, bo nie istnieje coś takiego jak rosyjska - czy jakakolwiek poza szkocką - whisky. Bo w ten sposób ucierają się pewne pojęcia, a potem grasuje banda osobników "bynajmniej" (mam nadzieję, że łapiesz co mam przez to na myśli). Kto ma jakiekolwiek pojęcie na temat tego trunku wolałby, żeby jednak nie wszyscy chodzili w adidasach różnych firm, nawet jeśli jemu to różnicy nie robi...
@soul-shade Wiem. Natomiast, poza nieznajomością autora demota nomenklatury związanej z whiskey, zafascynowało mnie stwierdzenie, że rosyjski bimber okazał się lepszy od amerykańskiego whiskey ;) To chyba dwa różne rodzaje alkoholu, chociaż może rosyjska wódka jest po prostu najlepszym napojem w znanym wszechświecie?
@Fragglesik Jeśli o tym mówimy to Polacy i w "whisky" mają doświadczenie i to wielowiekowe. Produkowało się bowiem u nas i wciąż produkuje Starki czyli wódkę żytnią leżakowaną w beczkach nawet przez 50 lat. http://www.sztukawina.pl/wodka-starka-50-letnia
Istniały też inne techniki produkcji starki a mianowicie zakopywano w piwnicy beczkę w ziemi i po ok. roku już miała smak kilkuletniego leżakowania. Było zwyczajem zakopywanie takiej beczki przy narodzinach syna i odkopywanie jej dopiero na jego wesele. Polska ma taką masę tradycji produkcji alkoholu i tak bogatą kuchnię, że aż żal człowieka czasami bierze, że komuna to wszystko wykastrowała i już o tym nie pamiętamy. Na szczęście to wraca. Ludzie zaczynają odtwarzać stare nalewki, miody pitne ( w tym Polsk jest wciąż potentatem, na szczęście ) i staropolską kuchnię. Zasługi ma tu niewątpliwe dr. Grzegorz Russak zajmujący się tradycją polskiego stołu i kuchnią myśliwską i Karol Okrasa, który w zasadzie to opiera się na "mistrzu" Stanisławie Czernieckim, autorze pierwszej polskiej książki kulinarnej "Compendium Ferculorum albo zebranie potraw". Muzeum w Wilanowie także zaczęło wydawać stare książki kucharskie i o kuchni polskiej. http://wilanow-palac.pl/compendium_ferculorum.html
No ale niestety jak to powiedział Russak, że kiedy jedzie przez Polskę to ma wrażenie, że zostaliśmy podbici albo przez Włochów ( pizzerie ) albo przez Turków ( kebaby ).
Bravo!
A dla tych co nie wiedzą-whisky (Scotland only) robi sie z jęczmienia,słodu,drożdży.Koniec . Kropka.
Irlandzka jest kiepska,a z kukurydzy robi sie wywar ze skarpet.Chociaz ....z braku laku itd.
Po prostu bimber z kukurydzy i tyle.
PS-nienawidzę ludzi którzy piją whisky z colą.Fuj.Tylko czystą lub z lodem.Tylko.Amen.
OdpowiedzKomentuj obrazkiem
Zmodyfikowano
1 raz.
Ostatnia modyfikacja:
7 listopada 2016 o 19:03
@tassar Jakiś znany wielbiciel szkockiej, jakiś Szkot czy inny Angol na zadane pytanie "z jak i z czym najlepiej pić whisky?" odpowiedział " Nie ważne jak i z czym, whisky pijemy tak aby nam smakowała"
ROSJA; Angara - rodzina rosyjskich rakiet nośnych zastępująca dotychczasowe rakiety: Sajuz, Proton, Zenit; POLSKA; watykańskie bogi - zastępujące wcześniejszych bogów: Świętowita, Peruna, Swaroga… ROSJA nowy kosmodrom Wastocznyj; POLSKA nowa świątynia ‘’wyciskarka’’… ROSJA kraj większy niż Pluton, POLSKA sejm: polskie ziemie należą do Watykanu... ROSJA eksporter zboża, chleb 3x tańszy niż w POLSCE gdzie płacą szlachcie za nic... ROSJA wiek emerytalny dla kobiet 55lat i kilkadziesiąt zawodów gdzie krótszy, POLSKA daje etaty, opłaca składki zakonnicom a Polka na emigracji sprząta aż padnie
@IIIIIIIII Ale się rozpisałeś o różnych zjawiskach przyrody na tym świecie, odleciałeś aż do Plutona. Jak wrócisz porównaj PKB, średnią płacę w Polsce i Rosji oraz dynamikę zmian.
To już wiem dlaczego rosyjska whisky wyparła szkocką z pubów ;)
@magmag1 jak kolega wyżej - nie mylmy pojęć, bo nie istnieje coś takiego jak rosyjska - czy jakakolwiek poza szkocką - whisky. Bo w ten sposób ucierają się pewne pojęcia, a potem grasuje banda osobników "bynajmniej" (mam nadzieję, że łapiesz co mam przez to na myśli). Kto ma jakiekolwiek pojęcie na temat tego trunku wolałby, żeby jednak nie wszyscy chodzili w adidasach różnych firm, nawet jeśli jemu to różnicy nie robi...
@soul-shade Wiem. Natomiast, poza nieznajomością autora demota nomenklatury związanej z whiskey, zafascynowało mnie stwierdzenie, że rosyjski bimber okazał się lepszy od amerykańskiego whiskey ;) To chyba dwa różne rodzaje alkoholu, chociaż może rosyjska wódka jest po prostu najlepszym napojem w znanym wszechświecie?
Po prostu jest to różnica między czymś co ma 200 lat, a czymś, co robi się od co najmniej 300 lat więcej doświadczenia....;)
@Fragglesik Jeśli o tym mówimy to Polacy i w "whisky" mają doświadczenie i to wielowiekowe. Produkowało się bowiem u nas i wciąż produkuje Starki czyli wódkę żytnią leżakowaną w beczkach nawet przez 50 lat.
http://www.sztukawina.pl/wodka-starka-50-letnia
Istniały też inne techniki produkcji starki a mianowicie zakopywano w piwnicy beczkę w ziemi i po ok. roku już miała smak kilkuletniego leżakowania. Było zwyczajem zakopywanie takiej beczki przy narodzinach syna i odkopywanie jej dopiero na jego wesele. Polska ma taką masę tradycji produkcji alkoholu i tak bogatą kuchnię, że aż żal człowieka czasami bierze, że komuna to wszystko wykastrowała i już o tym nie pamiętamy. Na szczęście to wraca. Ludzie zaczynają odtwarzać stare nalewki, miody pitne ( w tym Polsk jest wciąż potentatem, na szczęście ) i staropolską kuchnię. Zasługi ma tu niewątpliwe dr. Grzegorz Russak zajmujący się tradycją polskiego stołu i kuchnią myśliwską i Karol Okrasa, który w zasadzie to opiera się na "mistrzu" Stanisławie Czernieckim, autorze pierwszej polskiej książki kulinarnej "Compendium Ferculorum albo zebranie potraw". Muzeum w Wilanowie także zaczęło wydawać stare książki kucharskie i o kuchni polskiej. http://wilanow-palac.pl/compendium_ferculorum.html
No ale niestety jak to powiedział Russak, że kiedy jedzie przez Polskę to ma wrażenie, że zostaliśmy podbici albo przez Włochów ( pizzerie ) albo przez Turków ( kebaby ).
ponad 100-wa plusow i nie główna?
Nasze badania mówią, że Wasze badania kłamią.
Bravo!
A dla tych co nie wiedzą-whisky (Scotland only) robi sie z jęczmienia,słodu,drożdży.Koniec . Kropka.
Irlandzka jest kiepska,a z kukurydzy robi sie wywar ze skarpet.Chociaz ....z braku laku itd.
Po prostu bimber z kukurydzy i tyle.
PS-nienawidzę ludzi którzy piją whisky z colą.Fuj.Tylko czystą lub z lodem.Tylko.Amen.
Zmodyfikowano 1 raz. Ostatnia modyfikacja: 7 listopada 2016 o 19:03
@tassar możesz nienawidzieć kogo chcesz, ja np. nienawidzę gości z nickiem tassar
@tassar Jakiś znany wielbiciel szkockiej, jakiś Szkot czy inny Angol na zadane pytanie "z jak i z czym najlepiej pić whisky?" odpowiedział " Nie ważne jak i z czym, whisky pijemy tak aby nam smakowała"
bo tego rodzaju prywatny producent żyje z opinii o swoim produkcie i testuje każdą partię na sobie
ROSJA; Angara - rodzina rosyjskich rakiet nośnych zastępująca dotychczasowe rakiety: Sajuz, Proton, Zenit; POLSKA; watykańskie bogi - zastępujące wcześniejszych bogów: Świętowita, Peruna, Swaroga… ROSJA nowy kosmodrom Wastocznyj; POLSKA nowa świątynia ‘’wyciskarka’’… ROSJA kraj większy niż Pluton, POLSKA sejm: polskie ziemie należą do Watykanu... ROSJA eksporter zboża, chleb 3x tańszy niż w POLSCE gdzie płacą szlachcie za nic... ROSJA wiek emerytalny dla kobiet 55lat i kilkadziesiąt zawodów gdzie krótszy, POLSKA daje etaty, opłaca składki zakonnicom a Polka na emigracji sprząta aż padnie
@IIIIIIIII Ale się rozpisałeś o różnych zjawiskach przyrody na tym świecie, odleciałeś aż do Plutona. Jak wrócisz porównaj PKB, średnią płacę w Polsce i Rosji oraz dynamikę zmian.
Fajny wyciskacz łez. Widzę ze ostatnio takie pseudohistoryjki modę robią