Sekret doskonałego ciasta to proporcje. Masą mąki powinna być równa masie cukru, a waga jajek masie masła.
Jeśli nie wiesz, czy warzywa włożyć do zimnej lub gorącej wody, mała podpowiedź: rosnące pod ziemią potrzebują zimnej wody, pozostałe wrzącej.
Dodaj odrobinę mleka i sody oczyszczonej, a następnie mieszaj, by uzyskać idealną konsystencję.
Podczas gotowania makaronu dodaj więcej wody (1 litr na 100 gramów). Dzięki temu makaron się nie sklei podczas gotowania.
By owoce były bardziej soczyste, umieść je w mikrofalówce na kilka sekund. Otrzymasz więcej soku.
By sprawdzić, czy konsystencja jest odpowiednia, przechyl miskę do góry nogami. Jeśli piana się nie przesuwa, białka są gotowe.
Buraki znacznie lepiej piec, niż gotować. Zachowują więcej witamin, smak i kolor.
Do puree dodać osę oczyszczoną?
@adamski234 Tak, Ku@%*, oczyszczoną z ości, wnętrzności i kopyt...resztę wrzucasz do pjuree :-P
@adamski234 autorowi chyba chodziło o sodę. Nie polecam. Ohydne posmak. Trik restauracyjne żeby ziemniaki były dłużej świeże.
Gozerze (nic trudniejszego nie było?), jakich kopyt? I jakich ości?
Naprawdę trzeba iść na profesjonalny kurs? Większość z tych rzeczy nauczyła mnie babcia i mama. A tych co nie nauczyła jak osa (soda?) oczyszczona w ziemniaka to są fuj.
Krojenie pomidora wzdłuż powierzchni ? Przecież on jest mniej więcej kulisty.
Ten mnie to zastanowiło. :P
Zapewne chodziło o cięcie wzdłuż "rdzenia", ale to i tak nie zadziała krojąc na plasterki. Można ciąć kolejni na ćwiartki, ósemki itd aby otrzymać prawie plasterek, ale to jest upierdliwe.
Kroić pomidora bardzo ostrym nożem.
Przechylić miskę "do góry nogami"? Ja myślałem że miska ma dno i się przechyla do góry dnem, ale jak widać już robią takie z nogami.
@sznib technologia poszła do przodu ;)
Co to znaczy "opłukaj"?
spoko :)
ciasto, kilo maki = kilo cukru -kogos pogrzalo raczej
Te triki pokazała mi prababcia gdy jeszcze żyła. Wsadź se te profesjonalne kursy gdzieś ...
Od kiedy rośliny mają żyły?
jaka soda do ziemniakow? chcecie kogos zatruc??? to tak jakby dodat do potraw i zjesc surowa make ziemniaczana..!!! nie jesc tego nigdy
sodę dodaje się do wielu potraw. a nawet spożywa bezpośrednio w celu np łagozenia zgagi . i popija wodą. znam te sposoby od dziecka i działają.
Cebule kroic wzdluz, wszerz i jeszcze na krzyz??? Ktos tak robi?
Z burakami potwierdzam. Pieczone mają dużo bardziej wyrazisty smak.
patrząc po komentarzach, do wszystkiego już się poprzyczepiali, prócz proporcji ciasta: serio ktoś daje cukier 1:1 z mąką? Lubię słodkości, ale nie aż tak słodkie. W tym czymś cukier zagłuszy cały inny smak. Zwykle daję ok 150~200g cukru na 500g mąki (większość przepisów poprawiam kilka razy zanim smak podpasuję pod siebie).
Odnośnie makaronu: 5l na 500g? Nie zdarzyło mi się jeszcze gotować 500g makaronu w 5l garnku. Wystarczy 2-3l żeby się nie posklejał
Zmodyfikowano 1 raz. Ostatnia modyfikacja: 6 stycznia 2018 o 23:25
Widzę, że byłam na niejednych profesjonalnych warsztatach kulinarnych! Tak, nie byłam na żadnych....