@JanuszTorun zasadniczo, wystarczy kilka sekund w 200 stopniach aby dany fragment sie upiekl. Problemem jest wnikanie ciepla, gdyz kurczak ogrzewany jest tylko z zewnatrz.
Nie wierzysz - zobacz jak krotko smazy sie kotlety
Wyliczenia dla idealnej próżni. W atmosferze podczas klepania wytworzone ciepło ulegałoby rozproszeniu - mówiąc krótko - kurczak jednocześnie byłby grzany i stygł. Jedno klepnięcie z wyliczoną prędkością spowodowałoby natomiast "rozproszenie" kurczaka.
nie do końca. Tak duża ilość energii nie upiekła by kurczaka, a raczej poparzyła. Dochodzi czas, wnikanie ciepła, ciepło utracone na zewnątrz oraz ciepło przyjęte przez dłoń. Do tego ciepło odtajania, które zamieni lód w ciecz, a jest to bardzo energochłonny proces.
Teoria, teoria, tylko jak zamienić całą kinetyczną w ciepło nie napisał.
@JanuszTorun zasadniczo, wystarczy kilka sekund w 200 stopniach aby dany fragment sie upiekl. Problemem jest wnikanie ciepla, gdyz kurczak ogrzewany jest tylko z zewnatrz.
Nie wierzysz - zobacz jak krotko smazy sie kotlety
Dobra kurde, kurczak kurczakiem, ale co zrobic zeby nie upiec przy okazji dloni?
Wyliczenia dla idealnej próżni. W atmosferze podczas klepania wytworzone ciepło ulegałoby rozproszeniu - mówiąc krótko - kurczak jednocześnie byłby grzany i stygł. Jedno klepnięcie z wyliczoną prędkością spowodowałoby natomiast "rozproszenie" kurczaka.
nie do końca. Tak duża ilość energii nie upiekła by kurczaka, a raczej poparzyła. Dochodzi czas, wnikanie ciepła, ciepło utracone na zewnątrz oraz ciepło przyjęte przez dłoń. Do tego ciepło odtajania, które zamieni lód w ciecz, a jest to bardzo energochłonny proces.