@grzechotek "They're traditionally boiled, although fried pierogi are becoming more common." Są one tradycyjnie gotowane, aczkolwiek podsmażane pierogi stają się coraz powszechniejsze.
@zambimaru31 Bo angielskie dumplings to bardzo obszerna kategoria, do ktorej zalicza sie wszystko od polskich pierogow przez litewskie cepeliny i wloskie 'nadziewane makarony' jak tortellini, po jakies mongolskie dziwne kluski. Powiem wiecej, polskie pyzy z miesem to tez sa 'dumplings'.
A pierogi (funkcjonuja w liczbie mnogiej tez jako 'pierogies') to pierogi.
OdpowiedzKomentuj obrazkiem
Zmodyfikowano
3 razy.
Ostatnia modyfikacja:
2 stycznia 2020 o 21:19
Każdy z tych produktów może być rewelacyjny i może smakować jak kupa. Więc takie listy są bezsensowne bez wskazania lub oceny konkretnego miejsca lub sposobu przyrządzenia.
Kwestia gustu i wykonania. Jedną z moich ulubionych potraw jest bigos, a z ciast makowiec, ale rzadko się zdarza zjeść naprawdę dobry, zwłaszcza bigos, bo nie tak łatwo to zrobić. Podobnie z makowcem. Jeśli chodzi o kupne, to tylko w niektórych cukierniach kupowałem makowiec, bo tam był dobry. Z kolei dobry makowiec domowej roboty jadłem tylko kilka razy. Znałem tylko jedną osobę, która potrafiła zrobić to ciasto naprawdę dobrze. Na ogół masa makowa była za sucha.
Podobnie z pierogami. Zależy od rodzaju, bo jest ich wiele, i od kucharza.
Ale nie podsmażane na patelni po ugotowaniu.
@grzechotek "They're traditionally boiled, although fried pierogi are becoming more common." Są one tradycyjnie gotowane, aczkolwiek podsmażane pierogi stają się coraz powszechniejsze.
@grzechotek takie są najlepsze
@PrawdziwieTrue Czemu ku$wa nie jest przetłumaczone słowo ,,pierogi,, xD
@zambimaru31 Bo angielskie dumplings to bardzo obszerna kategoria, do ktorej zalicza sie wszystko od polskich pierogow przez litewskie cepeliny i wloskie 'nadziewane makarony' jak tortellini, po jakies mongolskie dziwne kluski. Powiem wiecej, polskie pyzy z miesem to tez sa 'dumplings'.
A pierogi (funkcjonuja w liczbie mnogiej tez jako 'pierogies') to pierogi.
Zmodyfikowano 3 razy. Ostatnia modyfikacja: 2 stycznia 2020 o 21:19
@grzechotek Jak nie? Takie są najlepsze. ;P Oczywiście to subiektywne odczucie. Niech każdy je jak lubi. Wiwat pierogi!
uwielbiam ruskie i z kapusta ale niestety sobie nimi nie pojadam wiec zawsze musi byc miesko
Ta polska potrzeba akceptacji przez "świat" :-)
Każdy z tych produktów może być rewelacyjny i może smakować jak kupa. Więc takie listy są bezsensowne bez wskazania lub oceny konkretnego miejsca lub sposobu przyrządzenia.
Miejsce 39-ketchup. Dobra lista.
Pierogi nie są polskim wynalazkiem. Tylko w Polsce się tego nie wie.
@Percycox
To, że pochodzą oryginalnie z Chin, nie dyskwalifikuje ich jako tradycyjną polską potrawę.
@Percycox Ziemniory też nie. I co?
Dziś zrobiłam na obiad ruskie. Robię więcej i zamrażam, rodzina woli świeżo gotowane niż podsmażane. Dobre wyszły.
Kwestia gustu i wykonania. Jedną z moich ulubionych potraw jest bigos, a z ciast makowiec, ale rzadko się zdarza zjeść naprawdę dobry, zwłaszcza bigos, bo nie tak łatwo to zrobić. Podobnie z makowcem. Jeśli chodzi o kupne, to tylko w niektórych cukierniach kupowałem makowiec, bo tam był dobry. Z kolei dobry makowiec domowej roboty jadłem tylko kilka razy. Znałem tylko jedną osobę, która potrafiła zrobić to ciasto naprawdę dobrze. Na ogół masa makowa była za sucha.
Podobnie z pierogami. Zależy od rodzaju, bo jest ich wiele, i od kucharza.
@El_Polaco
Dobry bigos powinno się gotować 7 dni. Tylko weź człowieku wytrzymaj tyle bez podjadania. :)
tak, a obok pierogów znalazł się popcorn, chipsy i tost. No nie jestem przekonany czy to taki prestiżowy ranking.