Demotywatory.pl

Pokaż panel
Szukaj
+
198 224
-

Komentarze ⬇⬇


Komentarze


Dodaj nowy komentarz Zamknij Dodaj obrazek
avatar ZrytyRyj
+20 / 22

Przepis doopy nie urywa...choć może trzeba trochę poczekać

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
V VaniaVirgo
+7 / 7

@ZrytyRyj miałam pisać, że później w toalecie to dopiero im się uszy trzęsły, ale twój tekst lepszy :)

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
avatar trusty
+13 / 15

No to nieźle musiała te dzieciaki wcześniej przegłodzić, bo niedosmażony/niedogotowany kurczak nie nadaje się do jedzenia. Co innego wołowina.

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
avatar johnyrabarbarowiec
+14 / 18

@trusty Nawet wołowinę się dopieka, to że masz krwistego steka nie oznacza, że jest on surowy w środku.

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
avatar trusty
+8 / 8

@johnyrabarbarowiec - znasz taką potrawę, jak TATAR? W tym przypadku akurat, jest to surowe mięso.

Odpowiedz Komentuj obrazkiem

Zmodyfikowano 1 raz. Ostatnia modyfikacja: 4 maja 2020 o 9:17

H HAWAJ
0 / 4

@johnyrabarbarowiec Tatara też się dopieka?

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
E Elathir
+5 / 5

@trusty aż mi się przypomniały eksperymenty w jakiś knajpach wrzucone na FB przez świadków jak tatar drobiowy! Tak, ktoś wpadł na pomysł, że można zrobić z piersi z kurczaka, pewnie z biedry, tatara.

Zresztą dla mnie nawet idea tatara wieprzowego wydaje się ryzykowna ze względu na większą liczbę chorób i pasożytów przenoszonych przez świnie niż przez krowy oraz inną trwałość mięsa. Nie wiem kto ma na tyle odwagi by jeść to w jakiejś podrzędnej knajpie.

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
A adawo
0 / 2

@trusty Tatar z drobiu? Samobójca czy co? Może jeszcze zaproponujesz z wieprzowiny?

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
avatar trusty
+6 / 6

@adawo - czytanie ze zrozumieniem.
Pierwszy post - "(...) niedosmażony/niedogotowany kurczak nie nadaje się do jedzenia. Co innego wołowina"

Drugi post - odpowiedź na stwierdzenie, że wołowinę się dopieka - "znasz taką potrawę, jak TATAR?"

Wniosek? Cały czas mowa o wołowinie.

Odpowiedz Komentuj obrazkiem

Zmodyfikowano 3 razy. Ostatnia modyfikacja: 4 maja 2020 o 12:10

avatar johnyrabarbarowiec
0 / 0

@HAWAJ @trusty A czy tatar to STEK?!

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
avatar trusty
+1 / 1

@johnyrabarbarowiec - a czy ja napisałem, że drobiowy "stek" nie nadaje się do jedzenia na surowo, czy napisałem ogólnie, że kurczak? W kolejnym zdaniu napisałem, że co innego stek wołowy, czy ogólnie, że wołowina?
Czytamy ze zrozumieniem.

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
avatar ZrytyRyj
0 / 0

@HAWAJ Oczywiście, że tatara się dopieka, tylko wtedy to już nie tatar, a rumsztyk :)

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
W wiesiu73
+3 / 3

Fuj!!! nie uciekło z talerza?

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
avatar mazii
+1 / 1

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
J Ja_i_tak_wiem_lepiej
+13 / 15

Salmonella jest w surowym kurczaku idiotko.

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
E eGzu
+5 / 5

żyją jeszcze?

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
A adawo
+9 / 9

Mięsa które mogą być krwiste w środku: wołowina, baranina/jagnięcina, dziczyzna (ale nie dzik). Wieprzowinę (i dziki) oraz drób ZAWSZE wysmażamy. Niedopieczony drób czy "krwiste polędwiczki" (wieprzowe oczywiście) to największe zbrodnie jakie ostatnio można zobaczyć śledząc wyczyny domorosłych "masterszefów"

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
avatar ZONTAR
0 / 0

@adawo Konina ponoć może też być krwista. Kolega mówił.

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
A adawo
+2 / 2

@ZONTAR Tak, oczywiście. I świetnie nadaje się na tatara. Tego nie jadłem, ale steki z koniny we Włoszech i owszem. Stek z wieloryba medium rare na Islandii również, więc takie mięso też się nadaje.

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
avatar ZONTAR
+1 / 1

@adawo O ile wiem, to ogólnie wszelkie kopytne są bezpieczne jeśli chodzi o jedzenie bez gotowania (stąd wołowina, baranina, jagnięcina, wszelkie jelenie, sarny, daniele jak i konie). Wydaje mi się jednak, że drobna dziczyzna jak kuropatwy, bażanty przepiórki i kaczki muszą być ugotowane tak samo jak hodowlany drób. Podobnie jak dziki i świnie.
Tatar z koniny jest całkiem dobry :) Wieloryba muszę spróbować, podobne to do mięsa rekina?

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
A adawo
0 / 0

@ZONTAR Dokładnie. Ptasią dziczyznę też należy traktować jak drób. Chociaż pierś z kaczki (hodowlanej, bo musi być młoda i tłusta) smaży się krótko i powinna być różowa, ale jednak ścięta. Wieloryb jak wołowina, może bardziej miękka (coś w kierunku wątroby). Jeśli chodzi o steki to polecam taki wykrawany z serca wołowego.

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
E edytka_h
+1 / 1

eGzu kurczaki? Raczej nie.

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
L LUPUS1962
+7 / 7

Najwyraźniej nie wyciąga wniosków. Nietoperz w Wuhan też był "medium rare"...

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
C cookieqk
+6 / 6

"Medium"? To jest kruwa ULTRA RARE! Wygląda jakby to wrzątkiem polała albo ewentualnie przypaliła z wierzchu zapalniczką :-P

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
J Julie_1491
0 / 0

Dla wszystkich martwiących się o zdrowie dzieci, zdjęcie jest stare jak świat, ktoś dodał po prostu nowy tekst po polsku :)

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
S sosna83
0 / 2

Nie chce psuć wizji zabójczego kurczaka ale w Japonii jada się na surowo

Odpowiedz Komentuj obrazkiem