Demotywatory.pl

Pokaż panel
Szukaj
0:29

Łukasz Nowicki w "Pytaniu na Śniadanie" znowu "pochajzerował". Widzowie oburzeni jego zachowaniem, kiedy na wizji rzucił pieczywem o ziemię

Wcześniej podpadł fanom programu, kiedy zaczął drwić z osób chorych na depresję

www.demotywatory.pl
+
232 249
-

Komentarze


Dodaj nowy komentarz Zamknij Dodaj obrazek
K Kanwen
+1 / 11

Takie chamy i prymitywy tylko w PiSiej wizji można zobaczyć.

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
D DarkProphet
0 / 0

@Kanwen Co zrobić, to jest nie uleczalne :) chciałbym tam być obok niego :D

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
avatar PESTEK77
+5 / 5

ale czereśniak

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
avatar malaszaramysza
+16 / 18

teraz kwestia... brak wychwania i chamstwo wyniesione z domu czy przemyślana strategia żeby wzbudzić kontrowersje.
Bez względu na wszystko, pieczywo w polskiej tradycji zawsze było traktowane jak coś świętego, i takie zachowanie jest niedopuszczalne.

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
E eGzu
0 / 0

@malaszaramysza czy każdy musi poddawać się jakimś tradycjom?

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
P pawel1148
+1 / 11

Nie jestem wielkim fanem TVP, ani partii rządzącej, ale czy nie wydaje wam się, że tak jak w przypadku Hajzera to jest robienie z igły widły. Gdyby to zrobiła Magda Gesler, czy ktoś w filmie, to spoko, to inscenizacja, tutaj wpadł na głupi pomysł na żywo i po prostu zrobił. Nie jestem wielkim fanem robienia z tego tragedii narodowej.
Codziennie na świecie wyrzuca się miliony ton żywności na śmietnik. Sami się zastanówcie ile w tym tygodniu wyrzuciliście.

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
J jatzik
-5 / 7

@pawel1148
otóż to, drama o chlebek, a codziennie na całym świecie każdy wyrzuca połowę swojego miesa chocby, bo juz zepsute.

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
avatar RomekC
+8 / 10

@jatzik "codziennie na całym świecie każdy wyrzuca połowę swojego miesa"
Skąd takie dane?

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
J jatzik
-4 / 4

@RomekC
z obserwacji sasiadow i zawartości kubła pod blokiem

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
avatar RomekC
+3 / 3

@jatzik Moje obserwacje są zgoła inne ;)

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
M malak_90
+1 / 3

chleb nie zdrowy

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
P pejter
-2 / 2

@malak_90 Chciałem to pisać, wielu ludzi nie zdaje sobie sprawy z tego, że to właśnie chleb zrujnował im zdrowie. Jednak pozostał sentyment z czasów kiedy do wyboru, był chleb albo głód, jednak kiedyś chleb był zdrowy a nie to, co obecnie.

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
P pawel1148
0 / 0

@pejter
Cóż więc takiego niezdrowego jest w obecnym chlebie, czego nie było wcześniej ?? Oczywiście nie mówię, że chleb jest zdrowy, aczkolwiek nie ma co świrować w żadną ze stron. Produkty o wysokiej zawartości węglowodanów są niezdrowe w zbyt dużych ilościach.

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
P pejter
0 / 0

@pawel1148
1 Gluten - brak objawów celiaki nie oznacza, że obecnie większa ilość glutenu nie obciąża organizmu, robi się klej z mąki i podobny klej oblepia kosmki jelitowe
2 Pszenica ma większy indeks glikemiczny od cukru - w skrócie jesteś bardziej głodny i jesz więcej
3 Kwas fitowy, wiąże substancje odżywcze - czyli jedząc np hamburgera, kwas fitowy uniemożliwi przyswojenie żelaza i witamin z mięsa
4 Technologia produkcji, dawniej chleb robiono na zakwasie, co eliminowało jakaś część kwasu fitowego i wzbogacało produkt w składniki odżywcze
5 Realia życia, obecnie mało kto pracuje ciężko fizycznie, więc nie potrzebuje tyle energii a chleb jest bardziej kaloryczny

Udowodniono, że starożytne kultury, żywiące się chlebem cierpiały na obecne choroby cywilizacyjne, w ogóle choroby zaczęły trapić ludzkość wraz z pojawieniem się uprawy zbóż.
polecam książki: zbożowa głowa, życie bez pieczywa

https://www.youtube.com/watch?v=TrYP1CROLR0
https://www.youtube.com/watch?v=GwB2vPoS-us
były jeszcze filmy na kanale palma, ale są prywatne

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
P pawel1148
0 / 0

@pejter
Odnośnie chorób cywilizacyjnych warto spojrzeć na przewidywalna długość życia/średnia długość życia na przestrzeni wieków. Nie tak dawno ludzie w wieku 50lat umierali (na śmierć, bo nie było medycyny, która by stwierdziła przyczynę), teraz popatrz jaką grupę wiekową, którą dotykają najczęściej choroby cywilizacyjne, są to ludzie po swojej śmierci w średniowieczu. Są też choroby typu cukrzyca, ale zwykłym ludziom w wiekach ciemnych raczej się nie powodziło aż tak, aby zapaść na tą związaną z jedzeniem, a ta wrodzona kończyła się dośc szybko śmiercią(na śmierć). Organizm człowieka do 30 roku życia potrafi się całkiem dobrze regenerować.

Czemu łączysz punkt 4rty z 3cim, a nie np. 1wszym, czy zakwas eliminował tak szkodliwy dla wielu Gluten ?? Co do drugiego punktu, to może tak być. Ogolnie wszelkie węglowodany w nadmiarze są średnio zdrowe dla człowieka. Ogólnie nadmiar jedzenia/niedobór ruchu nam szkodzi.

Poza tym, obecnie da się (przynajmniej u mnie) kupić pieczywo na zakwasie, w porównaniu do zwykłego nie jest ono wcale jakoś szczególnie droższe ( w porównaniu do sytości), przy czym nie jest to pieczywo "ciemne", bo "ciemne" pieczywo, to jest białe pieczywo z dodatkiem karmelu (dość często tego uzyskiwanego chemicznie, nie z cukru). Więc może w tym zakwasie coś jest, ale ciemne pieczywo odradzam (szczególnie to które ma barwę bliżej brązu), bo pieczywo na zakwasie/ z innej mąki nie ma aż tak intensywnego koloru, to jest zwykle jasno-szare pieczywo.

Odpowiedz Komentuj obrazkiem

Zmodyfikowano 4 razy. Ostatnia modyfikacja: 8 lipca 2020 o 1:02

P pejter
0 / 0

@pawel1148 Właśnie z czasów, gdy groził raczej głód niż cukrzyca wywodzi się kult chleba, jednak z fizjologicznego punktu widzenia jest to słaby pokarm dla człowieka. Ludzie oburzają się o wysypanie kilku bułek, które nawet się nie ubrudziły, a jednocześnie jest marnowana żywność w Polsce, ciekawe skąd plagi szczurów w miastach?
https://businessinsider.com.pl/wiadomosci/marnowanie-zywnosci-w-polsce/1fkhng5
Był to gest symboliczny, ale nie doszukiwałbym się tutaj bezczeszczenia, tylko rezygnacji, wielu ludzi donosi o poprawie zdrowia ro rezygnacji/ograniczeniu pieczywa.

100 lat temu ludzie żyli krócej, ale ci którzy tyrali fizycznie, ciotka mojej babci dożyła prawie 100 lat a umierała ok 1900 roku, jednocześnie nikt nie chorował. Przed wojną był 1 lekarz w kilkutysięcznym mieście, który nie miał co robić. Obecnie niby żyjemy dłużej, ale co to za życie, prawie każdy po 60r.ż. ma jakąś chorobę, ile w tym winy ma otyłość spowodowana m.in. chlebem?

Zakwas nie wpływa gluten
https://pytania.abczdrowie.pl/pytania/czy-zakwas-chlebowy-zabija-gluten
Jednak wpływa a mikrobiotę jelit, co ułatwia organizmowi radzenie sobie z glutenem. Sam gluten obecnie po intensywnej hodowli zbóż to coś innego, niż ten, do którego nasz organizm był przyzwyczajony na przestrzeni wieków.

Właściwie to nie wiem jak powinien wyglądać chleb na zakwasie, kiedyś próbowałem piec, ale zawsze wychodziła cegła /: Wiadomo, że są podróbki z karmelem. Pytanie tylko czy chleb 'na zakwasie' który można kupić, ma dodany zakwas, czy cały bochenek przepracował z tym zakwasem odpowiednią ilość czasu.

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
L liska1234
+1 / 5

kiedyś mu tego chleba zabraknie ...

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
avatar wojanika
+1 / 1

Tym razem PRZEPRASZAM to za mało Panie Nowicki..

Żal mi Pana.

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
avatar psuj1
+1 / 1

jakby to powiedzial Forest
poznasz glupiego po czynach jego

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
A akuma99
0 / 0

jeb***y celebryta, sloma z butow wystaje

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
T themark
0 / 0

Obyś ty CHAMIE kiedyś zbierał sam takie bułki z ziemi, żeby się najeść !!

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
K Kasiekii
0 / 0

To kwestia wychowania I tego co sie wynosi z domu. Jak to moj znajomy mawiał: jedni wynoszà z domu to cos a inni tylko łyzeczki..

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
avatar Linaxis
0 / 0

No przecież mówiło się że nie wolno rzucać chlebem , ale on rzucił bułkami to się nie liczy

Odpowiedz Komentuj obrazkiem