Demotywatory.pl

Pokaż panel
Szukaj
+
212 241
-

Komentarze ⬇⬇


Komentarze


Dodaj nowy komentarz Zamknij Dodaj obrazek
avatar trusty
+3 / 3

A do tego, w domu wędzony boczek, szynka, czy schab.

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
M Menefe
+17 / 17

W sklepach są dobre i naturalne kiełbasy, tylko trzeba umieć szukać tych sklepów i nie płacić 10zł za kilo tylko więcej ;)

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
K Ktostamskadstam
+14 / 14

Jakoś nie chce mi się wierzyć.
W moim domu od zawsze robi się domowe wędliny i nie przypominam sobie żeby jakaś zaginiona kiełbasa przetrwała nieskazitelna.
Takie coś może się wydarzyć tylko w jednym przypadku. Podczas wyrobu użyto soli peklowej ( czyli takiej z dodatkiem azotynu sodu który jest konserwantem ,co nawiasem mówiąc już czyni ją mało eko ) a po uwędzeniu poddano suszeniu. No i oczywiście owa lodówka pod którą ta kiełbasa ma leżeć powinna być w suchym przewiewnym miejscu.

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
E ejcia
-1 / 5

@Ktostamskadstam Tu się nieco mylisz - była peklowana, ale w zwykłej soli, wędzona i zamrożona.

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
S SmallPig
+13 / 15

Zjedliscie starą kiełbasę z pod lodowki?

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
E ejcia
-1 / 11

@SmallPig a słyszałes o czymś takim, jak wieszanie wędlin na strychu, żeby uschły? Wymyć, obrać ze skóry jasne, bo kurz itd, ale dobrze zrobione się zachowa w odpowiednich warunkach

Odpowiedz Komentuj obrazkiem

Zmodyfikowano 1 raz. Ostatnia modyfikacja: 11 października 2020 o 13:45

avatar SailorMerkury
0 / 2

@ejcia w sklepie ich nie widzieli więc nie wierzą i minusują..... kilkadziesiąt lat temu nie jadano mięsa na co dzień produkt deficytowy w PRL a jak było świniobicie na wsi to wieszano na strychu i jedzono w niedziele i święta.... i spokojnie od wrzesnia do Bożego narodzenia wisiała i była dobra

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
avatar Ixpire1234
+6 / 6

Czyli brak psa lub kota, które by to szybko sprzątnęły :)

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
M mieteknapletek
+10 / 12

jestem pod sporym wrazeniem
znam niewiele osob ktore bylo by w stanie zjesc kielbase znaleziona pod lodowka nie wiedzac ile ona tam lezy.
a zebranie 3 takich osob w jednym miejscu juz graniczy z cudem
gratulacje

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
avatar JanuszTorun
+1 / 1

@mieteknapletek ---
Może kluczem jest tutaj zapis: "Nie wiadomo, ile czasu leżała".
Skoro nie wiadomo, ile czasu, to może było to 20 minut.

Odpowiedz Komentuj obrazkiem

Zmodyfikowano 1 raz. Ostatnia modyfikacja: 11 października 2020 o 22:34

M mieteknapletek
0 / 0

@JanuszTorun
touche

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
P PavS
+8 / 8

Ehh te internetowe bajki, Czesio znajduje starą kiełbasę pod lodówką, częstuje resztę rodzinki i wszyscy żyją długo i szczęśliwie :) Zero kurzu, roztoczy, larw much itd. Oczywiście mam nadzieję, że to nie jest zdjęcie tej rzekomej kiełbaski, bo tak "ususzona na wiór" wędlina nie wygląda :)

P.S. Swego czasu był artykuł o hamburgerze z maka, który przeleżał dziesiąt lat i wyglądał jak nowy :) Ah te swojskie przysmaki :)

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
P PadlinaPadalec
+3 / 3

@ejcia no właśnie nie. Jeśli kiełbasa czy jakakolwiek inna wędliną będzie po obróbce termicznej różowa w przekroju to znaczy że była użyta sól peklowa(ze wspomnianym azotynem). Gdyby była użyta zwykła sól kiełbasa byłaby szara

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
P pejter
-1 / 1

Sucha długo poleży

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
K Kasia0389
+1 / 1

Czy tylko ja bym nie zjadła kiełbasy która leżała niewiadomo ile pod lodówką nawet jeśli wydawało się, że z nią wszystko okay? Pod moją lodówką/zamrażarką mimo sprzątania dwa razy w roku jest masa pajęczyn z martwymi/żywymi pająkami i innymi żyjątkami, kurzu i innych niezidentyfikowanych obiektów. Nie wyobrażam sobie aby zjeść taką kiełbasę, bo nawet jeśli rodzina autora/ki miała farta i się nie zatruli to nie oznacza, że takie przechowywanie jest poprawne, a jedzenie wątpliwej świeżości jedzenia wzorem do naśladowania. Wiadomo jak przechowuje się w odpowiedni sposób kiełbasę to nie jest ona niebezpieczna dla zdrowia, ale kurczę pod taką lodówką jest zwyczajnie masa różnych drobnoustrojów, larw i innych cudów które nie nadają się do spożycia...

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
J konto usunięte
0 / 0

Ja od marca robię własne wędliny (gotowane). Nie psuje się, nie śmierdzi na trzeci dzień. Tyle co potrafi się zeschnąć właśnie na obrzeżach.

Odpowiedz Komentuj obrazkiem

Zmodyfikowano 1 raz. Ostatnia modyfikacja: 11 października 2020 o 17:12

P PadlinaPadalec
0 / 0

@ejcia ale mi się nie musisz tłumaczyć - ja wiem swoje, sam też wyrabiam wędliny/kiełbasy i wiem kiedy będą szare a kiedy różowe. I co znaczy "w oryginale była...."? To na zdjęciu jest nie oryginał?

Odpowiedz Komentuj obrazkiem