Polski schabowy to tylko odmiana niemieckiego sznycla -- "Krakauer Schnitzel" - od niemieckiego różni go większy stopień rozklepania i grubsza warstwa buły na powierzchni.
@BrickOfTheWall Odpowiedniki gołąbków można znaleźć na Bałkanach i Kaukazie, pierogów w całej Azji a praktycznie cała Europa ma jakąś wersję kaszanki. Ustalenie jak i czy w ogóle te potrawy są ze sobą związane historycznie czy pojawiły się niezależnie jest wyjątkowo trudne. Nie ma to jednak większego znaczenia i nijak nie umniejsza wyjątkowości lokalnych wersji.
a wiesz ile schabu jedzą niemcy?
Może i schab jedzą, ale nie jedzą kotletów schabowych ;)
pośrednicy
Polski schabowy to tylko odmiana niemieckiego sznycla -- "Krakauer Schnitzel" - od niemieckiego różni go większy stopień rozklepania i grubsza warstwa buły na powierzchni.
@BrickOfTheWall Odpowiedniki gołąbków można znaleźć na Bałkanach i Kaukazie, pierogów w całej Azji a praktycznie cała Europa ma jakąś wersję kaszanki. Ustalenie jak i czy w ogóle te potrawy są ze sobą związane historycznie czy pojawiły się niezależnie jest wyjątkowo trudne. Nie ma to jednak większego znaczenia i nijak nie umniejsza wyjątkowości lokalnych wersji.
sznycel po wiedeńsku ~ schabowy