Co do robienia popcornu w garnku jest kilka małych "reguł":
- garnek musi mieć grube dno,
- pokrywka musi być metalowa (na szklanej zbiera się woda i popcorn wychodzi mokry),
- lepiej dać ciut za dużo oleju niż za mało,
- jak popcorn zaczyna strzelać to warto potrząsnąć garnkiem.
@rafik54321 lepiej kupić w torebce, taki wprost do mikrofali. Ustawiasz 3min 30sek 800W, i wychodzi idealny, trafia się kilka niewypałów, ale nic przypalonego.
ale taki jest aporo drozszy. Za 5zl z hakiem kupuje 1kg. a do mikrofali to kosztuje kilka zl za 100g. No i trzeba miec microfalowke.
poza tym moj popcorn zawsze wychodzi idealny haha
@grzechotek Ja akurat dość mocno lubię popcorn. A akurat ziarno do prażenia raczej się nie psuje, więc leżeć może nawet i rok, jeśli leży w suchym pojemniku. Więc i tak to zjesz, prędzej czy później.
No i mi akurat bardziej smakuje z garnka, niż z mikrofali :/ . Z mikrofalówki taki nieco mokry wychodzi... Nie dużo, ale zawsze.
@rafik54321 ja robię tak, że zanim ziarna zaczną strzelać daje wyzsza temp, a kiedy pierwsze wystrzeli zmniejszam temp. Pokrywki używałam szklanej, ale teraz już będę wiedzieć :)
Co do robienia popcornu w garnku jest kilka małych "reguł":
- garnek musi mieć grube dno,
- pokrywka musi być metalowa (na szklanej zbiera się woda i popcorn wychodzi mokry),
- lepiej dać ciut za dużo oleju niż za mało,
- jak popcorn zaczyna strzelać to warto potrząsnąć garnkiem.
@rafik54321 lepiej kupić w torebce, taki wprost do mikrofali. Ustawiasz 3min 30sek 800W, i wychodzi idealny, trafia się kilka niewypałów, ale nic przypalonego.
ale taki jest aporo drozszy. Za 5zl z hakiem kupuje 1kg. a do mikrofali to kosztuje kilka zl za 100g. No i trzeba miec microfalowke.
poza tym moj popcorn zawsze wychodzi idealny haha
@rafik54321 zgadza się jest droższy, ale ile się tego je, raz na jakiś czas. Chyba, że Ty lubisz.
@grzechotek Ja akurat dość mocno lubię popcorn. A akurat ziarno do prażenia raczej się nie psuje, więc leżeć może nawet i rok, jeśli leży w suchym pojemniku. Więc i tak to zjesz, prędzej czy później.
No i mi akurat bardziej smakuje z garnka, niż z mikrofali :/ . Z mikrofalówki taki nieco mokry wychodzi... Nie dużo, ale zawsze.
@rafik54321 ja robię tak, że zanim ziarna zaczną strzelać daje wyzsza temp, a kiedy pierwsze wystrzeli zmniejszam temp. Pokrywki używałam szklanej, ale teraz już będę wiedzieć :)
mozna skrecic temperature ale pezy grubym dnie i krotkim czasie prazenia temperatura nie zdazy sie obnizyc...
Tak jest za szybko wyjmiesz źle za późno masz dziecko hehe
Dlatego maszynki do popcornu działają tak, że wystrzeliwują na zewnątrz uprażony popcorn. Używam takiej od lat i nigdy nic mi nie przypaliło.