Proces tworzenia szminek zabarwionych czerwcami kaktusowymi
Z tych małych pluskwiaków żywiących się sokami kaktusów z rodzaju opuncji pozyskiwany jest czerwony barwnik zwany koszenilą, który znany jest już od XV wieku i nadal wykorzystywany m.in. w przemyśle włókienniczym oraz przy produkcji artykułów spożywczych
Czerwony barwnik zwany koszenilą jest znany dużo wcześniej niż od XV wieku, a do XIX wieku był istotnym towarem eksportowym Polski, pozyskiwanym w (miesiącu) czerwcu, z (owada) czerwca który żerował na (roślinie) czerwcu.
oznacza to, że te szminki nie są wegańskie
przynajmniej naturalne
W szmince jak w szmince. Proponuję poszukać w artykułach spożywczych naturalnego barwnika E120. Co niektórym odechce się spożywania, pewnych rzeczy.
@kobo7 - to dokładnie to samo
@bilutek Eee, co Ty.
te robaczki to koszenila. Ale raczej próżno jej szukać w sklepowych masowych szminkach, bez obaw
Mi to nie przeszkadza, jemy mięso, to co tam ekstrakt z robaka pff.
Naturalnie.
Czerwony barwnik zwany koszenilą jest znany dużo wcześniej niż od XV wieku, a do XIX wieku był istotnym towarem eksportowym Polski, pozyskiwanym w (miesiącu) czerwcu, z (owada) czerwca który żerował na (roślinie) czerwcu.