Brak uczucia sytości wynika z powodu niewielkiej ilości białka w posiłku. Do momentu, kiedy nie poznałem tofu miałem problem z bezmięsnymi obiadami, bo czułem się po nich poprostu pusty. Wystarczyło dodać trochę białka w postaci tofu i mój problem z niknął.
No czesc. Eskpert z tej strony. Jesli twoj organizm jest na przyklad przyzwyczajony do chleba czy innych glutenowych 'dobroci' to nic dziwnego, ze zdrowa zywnosc Cie nie rusza. Polecam nie jest glutenu przez jakis czas i zobaczyc jak po pierwsze uczucie glodu znika z naszego slownika a po drugie po zjedzeniu nawet jednego banana czujesz jak organizm zamienia te kalorie na twoje dobre samopoczucie.
@pejter czemu jedno białko roślinne miałoby być takie destrukcyjne? Może to kwestia tego, że gluten występuje zawsze w połączeniu z węglowodanami. To zaś rezygnacja z nich powoduje zmiany w funkcjonowaniu organizmu?
@agronomista Jak jesteś chudy trzeba coś jeść, jak jem kasze bezglutenowe czy groch, czuję się lepiej niż po tych z glutenem mimo, że też mają węglowodany. Może to wynikać z tego, że zboża glutenowe mają charakter ochładzający i organizm musi zużyć więcej energii na ogrzanie, gdy jest zimo
@aktototakbredzi gluten to białko w niektórych nasionach. Powstał więc na pewno nie kilka tysięcy lat temu, ale wtedy kiedy powstały takie nasiona. Wiechlinowate ponoć wyewoluowały w erze kredowej.
@aktototakbredzi Tak jak pisał agronomista a dodatkowo przez ostatnie kilkadziesiąt lat zawartość glutenu wzrosła kilka razy. Przed rozpowszechnieniem uprawy nie jedliśmy zbóż a gluten stanowi ochronę roślin przed szkodnikami, więc tak jakbyśmy się najedli pestycydu
Wadą jest raczej to, że jest dość czasochłonna w obróbce, smakuje gorzej (chociaż to już kwestia subiektywna) i jest droga.
@lolo7 to kwestia głównie przyzwyczajeń i wiedzy.
@lolo7 , no i nie masz 100% pewności, że to naprawdę zdrowa żywność. Parę afer z tym już w UE było.
Coś konkretnego też może być zdrowe
na przykład co?
@Tomasz1977 mielony z kapustą.
@agronomista no ten mielony to rzeczywiście zdrowy
@Tomasz1977 produkty zwierzęce z wolnego chowu
@Tomasz1977 wszystko zależy z jakich składników zrobiony i z czym podany.
True demot !!
Brak uczucia sytości wynika z powodu niewielkiej ilości białka w posiłku. Do momentu, kiedy nie poznałem tofu miałem problem z bezmięsnymi obiadami, bo czułem się po nich poprostu pusty. Wystarczyło dodać trochę białka w postaci tofu i mój problem z niknął.
@pycio77 Ja to kiedyś całe piątki chodziłem głodny, mimo jedzenia ryb, sera, jajek, pewnie w młodszym wieku miałem większe zapotrzebowanie
No czesc. Eskpert z tej strony. Jesli twoj organizm jest na przyklad przyzwyczajony do chleba czy innych glutenowych 'dobroci' to nic dziwnego, ze zdrowa zywnosc Cie nie rusza. Polecam nie jest glutenu przez jakis czas i zobaczyc jak po pierwsze uczucie glodu znika z naszego slownika a po drugie po zjedzeniu nawet jednego banana czujesz jak organizm zamienia te kalorie na twoje dobre samopoczucie.
@aktototakbredzi Fakt, bez glutenu organizm na początku reaguje głodem bo nie ma co robić, a raczej jest mniej obciążony utylizacją glutenu
@pejter czemu jedno białko roślinne miałoby być takie destrukcyjne? Może to kwestia tego, że gluten występuje zawsze w połączeniu z węglowodanami. To zaś rezygnacja z nich powoduje zmiany w funkcjonowaniu organizmu?
@agronomista Jak jesteś chudy trzeba coś jeść, jak jem kasze bezglutenowe czy groch, czuję się lepiej niż po tych z glutenem mimo, że też mają węglowodany. Może to wynikać z tego, że zboża glutenowe mają charakter ochładzający i organizm musi zużyć więcej energii na ogrzanie, gdy jest zimo
@aktototakbredzi nic dziwnego, ze nie chce ci sie jesc, jesli nie jesz dobrych rzeczy i nic dziwnego, ze dobrych rzeczy chce sie jesc duzo :D
@pejter Niezla teoria. W praktyce gluten po prostu powstal dopiero kilka tysiecy lat temu a nasz uklad pokarmowy kilkadziesiat tysiecy lat temu ;)
@aktototakbredzi gluten to białko w niektórych nasionach. Powstał więc na pewno nie kilka tysięcy lat temu, ale wtedy kiedy powstały takie nasiona. Wiechlinowate ponoć wyewoluowały w erze kredowej.
@aktototakbredzi Tak jak pisał agronomista a dodatkowo przez ostatnie kilkadziesiąt lat zawartość glutenu wzrosła kilka razy. Przed rozpowszechnieniem uprawy nie jedliśmy zbóż a gluten stanowi ochronę roślin przed szkodnikami, więc tak jakbyśmy się najedli pestycydu
Ale ja po zjedzeniu "zdrowej żywności" nie chcę zjeść "coś konkretnego", bo się najadam. Więc nie wiem dlaczego autor tak napisał. : /