Juz jemy robale np barwnik jogurtow .Mąkę ze świerszcza domowego i z szarańczy wędrownej oraz sproszkowane larwy mącznika młynarka mogą być dodawane do produkcji zwłaszcza takich artykułów spożywczych jak:
batoniki zbożowe
chleb i bułki
przetworzone zboża i płatki śniadaniowe
owsianka
półprodukty przeznaczone do wyrobów piekarniczych
makarony
zupa
pizza
gotowe dania na bazie zbóż i makaronów
przekąski, takie jak chipsy, krakersy lub paluszki
masło orzechowe
przetwory mięsne
produkty wegetariańskie
produkty mleczne, jak np. jogurty
czekolada
suplementy diety w rozumieniu dyrektywy 2002/46/WE dla osób dorosłych
OdpowiedzKomentuj obrazkiem
Zmodyfikowano
1 raz.
Ostatnia modyfikacja:
24 lutego 2023 o 18:54
@rafik3001 A kto czyta etykiety ze składem produktów? Ilu z głąbów wrzeszczących "nie bede jat robala" zeżre jogurt z barwnikiem E120 i nawet po nim nie beknie?
@PMY Jelita ludzkie nie trawią chityny zawartej w owadach
Gdyby to nie był poważny problem dla milionów ludzi, wyglądałoby to na żart. Ale tak nie jest. Ponieważ owady zawierają CHITYNĘ, której nasze jelita nie mogą strawić. Są pokarmem dla ptaków i gadów, ale nie dla człowieka. Z drugiej strony chityna może sprzyjać wystąpieniu chorób, a nawet poważnych infekcji pasożytniczych. Co więcej może być potencjalnie rakotwórcza. Kolejnym problemem jest to, że owady mogą być zanieczyszczone bakteriami Salmonelli, E. coli lub Campylobacter. Poza tym często są żywicielami pasożytów.
@PMY Insekty w czekoladzie nadają jej smak orzechowy. Jest lubiana chyba przez wszystkich, jednak nie każdy wie, że są takie, które zawierają insekty. To właśnie one nadają czekoladzie ten pyszny, orzechowy smak.Milka, Kinder Schoko-Bons, M&Ms: To tylko niektóre wyroby czekoladowe, w których znajdziemy owady i ich odchody.Barwnik E120 znajdziemy m.in. w niektórych jogurtach np. Danone, we wszelkiego rodzaju słodyczach i czerwonych cukierkach, takich jak Mentosy, M&Ms, Skittles czy żelki Haribo, w czerwonych napojach, dżemach truskawkowych lub malinowych, w słodkich syropach. Barwnik ten też znajdziemy w kiełbasach, a nawet i w keczupie. Czerwony barwnik używany jest także do produkcji chipsów, np. bekonowych.
@PIStozwis Dodatek do żywności E904, znany również jako szelak, znajduje się w Kinder Schoko Bons, czy w niektórych czekoladach Milka. Szelak jest stosowany do nabłyszczania do owoców, szczególnie jabłek, melonów czy truskawek.
@rafik3001 Nie wszystkie robale mają chitynę. A u tych, które mają, chityna jest szkieletem zewnętrznym i łatwo ją oddzielić. Pojedź do Wietnamu i zobacz co tam jedzą.
PiS robi taką inflację, że i tak was nie będzie na to stać. Ogólnie to na nic was nie będzie stać, więc o jajkach czy mięsku też będziecie mogli pomarzyć :)
OdpowiedzKomentuj obrazkiem
Zmodyfikowano
1 raz.
Ostatnia modyfikacja:
20 lutego 2023 o 18:43
Ja tam jem owady od lat i jakoś żyję, ale specjaliści od wolnego rynku chcą by zakazać konsumentom kupowania produktów, które ci chcą kupić, bo KonfedeRuscy i PiS-bolszewicy owadów (jak sądzą) nie jadają. Liczę na większy dostęp i obniżkę cen, bo teraz za szarańczę i mącznika płacę jak za narkotyki jakieś czy kawior. Nie mogę jeść za dużo mięsa, a białka mlecznego ani roślinnego nie trawię, jedynie dieta owadzia mnie ratuje, tylko czemu to takie drogie? Bo banda oszołomów zabrania normalnej sprzedaży i dystrybucji więc nei ma konkurencji na rynku.
@slawekjasiu Owady mogą być toksyczne lub powodować reakcje alergiczne. W styczniu br. Unia Europejska dopuściła do obrotu spożywczego mąkę ze świerszcza domowego. Tym samym liczba owadów, które mogą być jadane na terenie UE wzrosła do trzech. Wcześniej, tj. w czerwcu 2021 roku, Komisja Europejska zezwoliła na dodawanie do żywności larw mącznika młynarka, a w listopadzie 2021 dodała na listę produktów żywnościowych szarańczę wędrowną.
Szarańcza podobnie jak świerszcz domowy, może być spożywana w formie mrożonej, suszonej lub sproszkowanej. Lista artykułów spożywczych z domieszką owadów jest bardzo długa. Jeśli jesteś uczulony na pajęczaki, skorupiaki i mięczaki lub nie masz ochoty spożywać żywności z owadami powinieneś dokładnie czytać etykiety
@slawekjasiu Oprócz mąki, owady możemy znaleźć w krakersach, czekoladach, paluszkach, batonikach zbożowych, piwie, chipsach i innych produktach spożywczych. Okazuje się, że owady są dodawane od lat do słodyczy. O tym, w których przysmakach je znajdziemy
Milka, Kinder Schoko-Bons, M&Ms: To tylko niektóre wyroby czekoladowe, w których znajdziemy owady i ich odchody.
Juz jemy robale np barwnik jogurtow .Mąkę ze świerszcza domowego i z szarańczy wędrownej oraz sproszkowane larwy mącznika młynarka mogą być dodawane do produkcji zwłaszcza takich artykułów spożywczych jak:
batoniki zbożowe
chleb i bułki
przetworzone zboża i płatki śniadaniowe
owsianka
półprodukty przeznaczone do wyrobów piekarniczych
makarony
zupa
pizza
gotowe dania na bazie zbóż i makaronów
przekąski, takie jak chipsy, krakersy lub paluszki
masło orzechowe
przetwory mięsne
produkty wegetariańskie
produkty mleczne, jak np. jogurty
czekolada
suplementy diety w rozumieniu dyrektywy 2002/46/WE dla osób dorosłych
Zmodyfikowano 1 raz. Ostatnia modyfikacja: 24 lutego 2023 o 18:54
@rafik3001 A kto czyta etykiety ze składem produktów? Ilu z głąbów wrzeszczących "nie bede jat robala" zeżre jogurt z barwnikiem E120 i nawet po nim nie beknie?
@belzeq Od 1991 roku znana jest metoda całkowicie syntetycznego otrzymywania kwasu karminowego.
@PIStozwis Oj wej! A czy ona jest tańsza? A czy ona jest bezpieczniejsza (mniej uczulająca)? A czy to nie różni się tylko oznaczeniem E120 a E124?
Nie wiem. Odpowiedziałem na komentarz dotyczący robaków w jogurcie. Chemicznie to ta sama substancja
Zmodyfikowano 1 raz. Ostatnia modyfikacja: 20 lutego 2023 o 20:31
@belzeq Na pewno tańsza. Inaczej nikt by się w to nie bawił.
@PMY Jelita ludzkie nie trawią chityny zawartej w owadach
Gdyby to nie był poważny problem dla milionów ludzi, wyglądałoby to na żart. Ale tak nie jest. Ponieważ owady zawierają CHITYNĘ, której nasze jelita nie mogą strawić. Są pokarmem dla ptaków i gadów, ale nie dla człowieka. Z drugiej strony chityna może sprzyjać wystąpieniu chorób, a nawet poważnych infekcji pasożytniczych. Co więcej może być potencjalnie rakotwórcza. Kolejnym problemem jest to, że owady mogą być zanieczyszczone bakteriami Salmonelli, E. coli lub Campylobacter. Poza tym często są żywicielami pasożytów.
@PMY Insekty w czekoladzie nadają jej smak orzechowy. Jest lubiana chyba przez wszystkich, jednak nie każdy wie, że są takie, które zawierają insekty. To właśnie one nadają czekoladzie ten pyszny, orzechowy smak.Milka, Kinder Schoko-Bons, M&Ms: To tylko niektóre wyroby czekoladowe, w których znajdziemy owady i ich odchody.Barwnik E120 znajdziemy m.in. w niektórych jogurtach np. Danone, we wszelkiego rodzaju słodyczach i czerwonych cukierkach, takich jak Mentosy, M&Ms, Skittles czy żelki Haribo, w czerwonych napojach, dżemach truskawkowych lub malinowych, w słodkich syropach. Barwnik ten też znajdziemy w kiełbasach, a nawet i w keczupie. Czerwony barwnik używany jest także do produkcji chipsów, np. bekonowych.
@PIStozwis Dodatek do żywności E904, znany również jako szelak, znajduje się w Kinder Schoko Bons, czy w niektórych czekoladach Milka. Szelak jest stosowany do nabłyszczania do owoców, szczególnie jabłek, melonów czy truskawek.
@rafik3001 I co z tego? Niestrawione są wydalane. A poza tym robale nie składają się z samej chityny.
@rafik3001 Nie wszystkie robale mają chitynę. A u tych, które mają, chityna jest szkieletem zewnętrznym i łatwo ją oddzielić. Pojedź do Wietnamu i zobacz co tam jedzą.
PiS robi taką inflację, że i tak was nie będzie na to stać. Ogólnie to na nic was nie będzie stać, więc o jajkach czy mięsku też będziecie mogli pomarzyć :)
Zmodyfikowano 1 raz. Ostatnia modyfikacja: 20 lutego 2023 o 18:43
Ja tam jem owady od lat i jakoś żyję, ale specjaliści od wolnego rynku chcą by zakazać konsumentom kupowania produktów, które ci chcą kupić, bo KonfedeRuscy i PiS-bolszewicy owadów (jak sądzą) nie jadają. Liczę na większy dostęp i obniżkę cen, bo teraz za szarańczę i mącznika płacę jak za narkotyki jakieś czy kawior. Nie mogę jeść za dużo mięsa, a białka mlecznego ani roślinnego nie trawię, jedynie dieta owadzia mnie ratuje, tylko czemu to takie drogie? Bo banda oszołomów zabrania normalnej sprzedaży i dystrybucji więc nei ma konkurencji na rynku.
problemem nie są robaki, lecz wariaci którym marzy się byśmy to jedli zamiast mięsa i innych wartościowych produktów :)
@rafik3001
i wszystkie słodycze, galaretki, kisiele, dudynie które zawierają czerwień koszelinową
@slawekjasiu Owady mogą być toksyczne lub powodować reakcje alergiczne. W styczniu br. Unia Europejska dopuściła do obrotu spożywczego mąkę ze świerszcza domowego. Tym samym liczba owadów, które mogą być jadane na terenie UE wzrosła do trzech. Wcześniej, tj. w czerwcu 2021 roku, Komisja Europejska zezwoliła na dodawanie do żywności larw mącznika młynarka, a w listopadzie 2021 dodała na listę produktów żywnościowych szarańczę wędrowną.
Szarańcza podobnie jak świerszcz domowy, może być spożywana w formie mrożonej, suszonej lub sproszkowanej. Lista artykułów spożywczych z domieszką owadów jest bardzo długa. Jeśli jesteś uczulony na pajęczaki, skorupiaki i mięczaki lub nie masz ochoty spożywać żywności z owadami powinieneś dokładnie czytać etykiety
@slawekjasiu Oprócz mąki, owady możemy znaleźć w krakersach, czekoladach, paluszkach, batonikach zbożowych, piwie, chipsach i innych produktach spożywczych. Okazuje się, że owady są dodawane od lat do słodyczy. O tym, w których przysmakach je znajdziemy
Milka, Kinder Schoko-Bons, M&Ms: To tylko niektóre wyroby czekoladowe, w których znajdziemy owady i ich odchody.