To jakiś w kółko powielany mit. Może w dawnych czasach tak było. Teraz piekarnik jest tak dobrze izolowany, że w tej szufladzie jest zimno, przynajmniej w standardowej zabudowie kuchennej. W dodatku w standardowej zabudowie ta szuflada jest zrobiona z płyty wiórowej i mdf. I służy właśnie do przechowywania blach.
@Mandy25
A w kuchniach wolnostojących jest wykonana z tworzywa. Ciekaw jestem jak wyglądałaby po wstawieniu do niej naczynia żaroodpornego wyjętego świeżo z piekarnika. ;)
To JEST szuflada na blachy. Jak się chciało podtrzymać temperaturę to się piekarnik odpalało na minimalną moc i tam się trzymało to, co miało być ciepłe. W tej szufladzie natomiast wcale nie jest specjalnie ciepło, bo powyżej szuflady jest cała maszyneria piekarnika, która musi być dobrze zaizolowana termicznie (rurki i rozdzielacze w przypadku gazowego, albo okablowanie w elektrycznym). Poza tym takie podtrzymywanie temperatury wcale nie jest dobrym pomysłem, bo tak podtrzymywana potrawa się wysusza.
Zaitrygowało mnie.
U mnie szuflada jest, ale oddziela ją od piekarnika gruba warstwa izolatora. Jest w niej chłodno nawet gdy piekarnik jest rozbujany powyżej 200°C.
Więc u mnie jest to chyba tylko ułatwienie montażowe
Komuś chyba szuflada we współczesnej kuchence pomyliła się z duchówką w starym piecu.
Proszę nie rozpowszechniać takich bzdur bo co mniej zorientowani gotowi są pomyśleć, że to prawda.
48 i własnie się dowiedziałem.... Co dowodzi że człowiek całe życie sie uczy i głupim umiera :-)
Jak coś upieczesz to wykładasz to na stół i jesz. Tak po prostu. Jeżeli coś ma jeszcze 10 min poczekać to zostawiasz to w piekarniku.
Tak więc lepiej tam trzymać ścierki, blachy, patelnie czy przykrywki.
@ciomak12 Bez urazy, ale rozumiem, że gotujesz i pieczesz raczej teoretycznie i tylko dla siebie. A tak poza tym znasz się na wszystkim ;)
@Jur4578 Powiedz mi tylko czy nie podałaś żadnego argumentu, a jedynie mnie obraziłaś, dlatego że jesteś głupia i arogancka czy jedynie arogancka?
A na co dzień gotuje dla siebie żony i małego dziecka
To jakiś w kółko powielany mit. Może w dawnych czasach tak było. Teraz piekarnik jest tak dobrze izolowany, że w tej szufladzie jest zimno, przynajmniej w standardowej zabudowie kuchennej. W dodatku w standardowej zabudowie ta szuflada jest zrobiona z płyty wiórowej i mdf. I służy właśnie do przechowywania blach.
@Mandy25
A w kuchniach wolnostojących jest wykonana z tworzywa. Ciekaw jestem jak wyglądałaby po wstawieniu do niej naczynia żaroodpornego wyjętego świeżo z piekarnika. ;)
U mnie ta szuflada miała 10 cm wysokości i mógłbym tam trzymać jedynie naleśniki
To JEST szuflada na blachy. Jak się chciało podtrzymać temperaturę to się piekarnik odpalało na minimalną moc i tam się trzymało to, co miało być ciepłe. W tej szufladzie natomiast wcale nie jest specjalnie ciepło, bo powyżej szuflady jest cała maszyneria piekarnika, która musi być dobrze zaizolowana termicznie (rurki i rozdzielacze w przypadku gazowego, albo okablowanie w elektrycznym). Poza tym takie podtrzymywanie temperatury wcale nie jest dobrym pomysłem, bo tak podtrzymywana potrawa się wysusza.
@Quant_ Poza tym ciepło idzie do góry a nie w dół.
Zaitrygowało mnie.
U mnie szuflada jest, ale oddziela ją od piekarnika gruba warstwa izolatora. Jest w niej chłodno nawet gdy piekarnik jest rozbujany powyżej 200°C.
Więc u mnie jest to chyba tylko ułatwienie montażowe
Qwa dopiero zauważyłem że tam jest szuflada...
Hamerykańskie miejskie mity wymyślane przez pseudo ekspertów z tik toka.
Komuś chyba szuflada we współczesnej kuchence pomyliła się z duchówką w starym piecu.
Komuś chyba szuflada we współczesnej kuchence pomyliła się z duchówką w starym piecu.
Proszę nie rozpowszechniać takich bzdur bo co mniej zorientowani gotowi są pomyśleć, że to prawda.
U nas leży instrukcja obsługi i gwarancja. Za niska na patelnie i pokrywki. I do tego zupełnie zimna. Nigdy się nei nagrzewa.
w obecnej nowoczesnej zabudowie tej szuflady nie na