Demotywatory.pl

Pokaż panel
Szukaj

Kebab po uzbecku

1:10

www.demotywatory.pl
+
389 396
-

Komentarze ⬇⬇


Komentarze


Dodaj nowy komentarz Zamknij Dodaj obrazek
avatar zelalem
+6 / 12

No dobra, ale to jest szaszłyk.
Kebab to mięso pieczone na pionowym rożnie.

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
1 16slawek
+1 / 5

@zelalem befsztyk czy szaszłyk, jadłbym.

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
S sceptyk_kazio
0 / 4

@zelalem sa rozne rodzaje kebabów, np Shish kebab

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
avatar Trucker_87
+3 / 5

@zelalem No nie do końca, istnieje bardzo wiele rodzajów kebaba i większość z nich jest właśnie wykonywana w ten sposób czyli w formie mięsa nadzianego na szpikulec i pieczonego poziomo na węglu. Wykonywanie kebaba na rożnie pionowym i okradanie zewnętrznych przypieczonych warstw jest wynalazkiem stosunkowo nowym, aczkolwiek obecnie najbardziej popularnym w Europie. W krajach arabskich oraz Turcji największą popularnością cieszy się şiş kebab oraz adana kebab które nie mają wiele wspólnego z produktem proponowanym w Polsce. W ogóle "kebab" istniejący w naszej ojczyźnie jest daniem unikatowym i w swojej spolszczonej formie jest praktycznie nieznany w krajach swego pochodzenia.

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
A adamis62
0 / 0

@Trucker_87 , ciekawe, bo znajomy Turek, prowadzacy w Polsce od prawie 15 lat sieć kebabów mówił mi co innego. Że właśnie ten pionowo opiekany kebab jest najstarszą i w zasadzie podstawową formą kebaba w Turcji.

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
avatar Trucker_87
0 / 0

@adamis62 W takim razie źle Ci powiedział. Jeśli interesujesz się historią kulinariów, a w tym wypadku historią kebaba to w internecie można znaleźć na ten temat mnóstwo materiałów, polecam. W skrócie napiszę tylko, iż pionowy rożen do opiekania to pomysł z XIX wieku natomiast najstarsze wzmianki dotyczące kebaba jako takiego sięgają kilku tysięcy lat. W Turcji w istocie można zjeść döner kebaba lecz na pewno nie jest to najbardziej rozpowszechniony jego rodzaj, jak już wspominałem mięso (mielone czy też w kawałkach) nabijane na metalowe szpadki i pieczone na poziomym grillu opalanym węglem drzewnym jest podstawową i najbardziej popularną wersją kebaba w Turcji.

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
R Radloc84
0 / 0

@Trucker_87 To jest szaszłyk, w Uzbekistanie szaszłyki to tradycyjna danie i pewnie oryginalnie w tytule filmu jest to napisane ale niektóre rodzaje kebaba podobnie się robi więc nazwanie tego kebabem też może być poprawne, ale to kuchnia uzbecka, a nie turecka więc pierwszy człon to szaszłyk (np.szaszłyk kebab)

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
avatar Trucker_87
0 / 0

@Radloc84 To całkiem możliwe, że tak właśnie było. Tym bardziej, iż Uzbecy należą jakby nie patrzeć do rodziny narodów Tureckich. Tak więc w tym wypadku określenia kebab i szaszłyk mogą stanowić o tej samej lub też bardzo podobnej potrawie w postaci mięsa opiekanego na ruszcie.

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
U unikona
+3 / 3

Przydał by się też jednak jakiś przepis w wersji tekstowej. Co to za gatunki mięsa, jakie przyprawy etc.?

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
A Agitana
0 / 2

@unikona Czerwone mieso to filet wolowy, wiec popularna potrawa to nie jest.

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
avatar rubberduck13
+2 / 2

Jadłbym :)

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
J jakisgoscanonim
0 / 6

Wprawdzie to nie kebab, ale to to wygląda przepysznie!

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
avatar Trucker_87
0 / 2

@jakisgoscanonim Oczywiście, że jest to kebab. Döner kebab jakiego masz na myśli to tylko jeden z rodzajów kebaba, który jest najbardziej rozpowszechniony w Europie. Sam rożen pionowy został wymyślony przez niejakiego Iskendera Efendi w tureckim mieście Bursa w XIX w. jest to więc wynalazek stosunkowo nowy. Przedstawionemu na filmiku wyrobowi najbliżej jest do sis kebab, natomiast "kebab" znany u nas w kraju jest praktycznie niespotykany w krajach arabskich czy Turcji.

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
avatar Lady_Apocalypse
-2 / 4

JADŁABYM!!! :-)))

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
E Embi1976
0 / 2

@Mudzina dalej w formie, kolejny beznadziejny tytuł demota. Jedynym usprawiedliwieniem byłoby gdyby był/była obcokrajowcem.

Odpowiedz Komentuj obrazkiem