Demotywatory.pl

Pokaż panel
Szukaj
+
192 215
-

Komentarze ⬇⬇


Komentarze


Dodaj nowy komentarz Zamknij Dodaj obrazek
P Petyrek
+18 / 24

no właśnie: logika... ani czerwone mięso, ani wysokoprzetworzony żółty ser, ani białe pieczywo nie są "zdrowym jedzeniem" jak wpiera pierwszy obrazek
na drugim natomiast w kategorii "niezdrowego jedzenia" nie dominuje bynajmniej pomidor i sałata (w produkcie z resztą w ilościach śladowych), ale tłuszcze i puste węglowodany

a propos logiki: to mniej więcej taka jak zaliczanie czekolady do warzyw, a frytek do sałatek. powodzenia w dalszych analizach, aczkolwiek może niekoniecznie publicznie; w końcu czasem lepiej milczeć, niż odezwać się i rozwiać wątpliwości...

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
O Obiektywny1
0 / 12

@Petyrek Białe pieczywo niezdrowe? Wszędzie ta poprawność polityczna.

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
W WhiteD
-3 / 11

@Petyrek nie ma czegoś takiego jak "puste węglowodany". Jak ktoś rzuca takim tekstem to wiadomo że studiował na tik tokowym uniwersytecie dietetyki... i pewnie odżywia się mega niezdrowo ale nie wie dlaczego.

Wszystko co zjadasz - jest jakoś przetwarzane i wykorzystywane. Kwestia ilości. Nie ma pustych węglowodanów czy kalorii, przecież nie jadasz czarnej dziury w próżni :D

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
L lameria
+5 / 9

@WhiteD Puste kalorie w znaczeniu, że dany produkt po za kaloriami, nie zawiera żadnych cosiów, które można cytując Ciebie jakoś przetworzyć i wykorzystać. Zjadając pieczywo (skrobia) dostarczysz organizmowi tylko i wyłącznie kalorie. Zjadając mięso dostarczysz kalorie, ale też aminokwasy, zwłaszcza egzogenne, witaminy, sole mineralne. Tak w wielkim skrócie. Owszem same kalorie są bardzo potrzebne, ale znacznie bardziej nasz organizm potrzebuje coś co można przetworzyć i wykorzystać. Skrobię przetworzysz tylko i wyłącznie na glukozę a następnie na tłuszcz i glikol, więc to kiepski interes, bo i tak mamy tego w nadmiarze, ewentualnie możemy to wytworzyć chociażby z aminokwasów.

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
P konto usunięte
-2 / 2

@Petyrek czerwone mieso jest zdrowe

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
A Azheal
+2 / 2

@Petyrek Imo zarówno czerwone mięso jak i żółty ser ( normalny nie wyrób seropodobny) są jak najbardziej zdrowe tylko że my najczęściej jemy ich za dużo. Jak zjesz dobrego burgera wołowego który nie jest smażony na głębokim tłuszczu i bez dodatków badziewnych sosów to raz na jakiś czas jak najbardziej jest spoko posiłek. Wbrew pozorom jedzenie tylko i wyłącznie warzyw wcale nie jest zdrowe bo nie dostarczamy organizmowi wielu składników

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
S sokolasty
0 / 0

@lameria
Ale wiesz, że w pieczywie też znajdziesz białko, a więc aminokwasy?

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
L lameria
+2 / 2

@sokolasty Aha śladowe ilości tego białka w porównaniu z kurczakiem, śledziem, jajkiem.

Odpowiedz Komentuj obrazkiem

Zmodyfikowano 1 raz. Ostatnia modyfikacja: 14 grudnia 2023 o 15:22

avatar gmail997
0 / 10

Pieczywo (zazwyczaj z polepszaczami), czerwone mięso, sosy (zazwyczaj z konserwantami).
Zielsko pędzone na chemii, bo robaki i choroby.
Czego nie rozumiesz?

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
C Czubbajka
+4 / 12

Przede wszystkim tam nie ma pieczywa, ino jakaś wata. Szybko podniesie poziom insuliny na krótko i za pół godziny człowiek znowu głodny. Na pewno nie ma tam plastra mięsa, tylko jakieś mielone z ochłapów. A nawet dobrej jakości czerwone mięso nie jest wcale zdrowe i dietetycy radzą je spożywać raz w miesiącu. Sery żółte zdrowe nie są, za dużo tam tłuszczu i soli, a te w burgerach to pewnie są jakieś wyroby seropodobne. Liść sztucznej sałaty i plaster pomidora z uprawy hydroponicznej wnoszą co najwyżej trochę chemikaliów. No i jeszcze te sztuczne chemiczne sosy.

Nie ma tu dosłownie niczego zdrowego.

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
M Madman07
-2 / 6

@Czubbajka Idąc tym tropem musiałbym mieszkać w lesie i zbierać/uprawiać sam, bo wszystko jest złe i nie dobre.

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
W WhiteD
-2 / 4

@Czubbajka jak ja lubie jak dzieci w internecie odkryją to magiczne "podnoszenie się insuliny" i potem biegają z tym wszędzie jak tłum z pochodniami... oczywiście dziecko moje drogie że poziom insuliny ma ci się podnosić gdy coś zjesz - bo jeśli się nie podnosi to znaczy że masz cukrzyce i czas na odpowiednie leki.
Insulina to hormon regulujący ilość glukozy we krwi - samo z siebie to nie ma wpływu na to kiedy będzie się po tym głodnym. To akurat kwestia tego ile trwa proces trawienia - a burgera to trawić można i 5-6h. No ja jak zjem takiego większego z maca, to spokojnie trzyma mnie te 4-5h, zależy od człowieka.

Nie dietetycy nigdzie nigdy nic nie mówili żeby mięso czerwone jeść raz w miesiącu. Ci prawdziwi, nie dietetycy z tik toka. Jest na świecie jakiś pomidor który nie jest chemią? W ogóle jakiekolwiek jedzenie które nie jest chemią.
Ogólnie - sugeruje wizytę u dobrego psychiatry, bo to co piszesz to podpada już pod jakieś zaburzenia odżywiania. Tu insulina cie atakuje, tam chemia. Serio to są poważne problemy psychiczne i możliwe że zdrowotne, bo pewnie odżywiasz się źle - bo to złe, tamto gorsze. Efektem czego pewnie w końcu wylądujesz w szpitalu...

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
Q Quant_
+1 / 1

@WhiteD - a ja uwielbiam jak dzieci w Internecie krytykują inne dzieci w Internecie sami opowiadając bzdury. Jeżeli piszesz, że poziom glukozy we krwi nie ma wpływu na to kiedy będzie się głodnym, to nie wiesz o czym piszesz. Za uczucie głodu odpowiedzialna jest przysadka mózgowa, która posiada receptory stężenia glukozy. Tak więc owszem, to poziom glukozy we krwi odpowiada za uczucie głodu, zatem jest dokładnie odwrotnie niż piszesz.

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
T Tomasz1977
+9 / 9

w tym burgerze nie ma takiego mięsa

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
J Jur4578
+2 / 10

● mięso to nie MOM (doczytaj sobie) mięso oddzielone mechanicznie - zmielone ścięgna, skóra, chrząstki,
● bułka z tektury,
● pestycydy,
● antybiotyki,
● chemia,
● tłuszcz jak z padliny,
● sosik jak z Orlenu

Odpowiedz Komentuj obrazkiem

Zmodyfikowano 1 raz. Ostatnia modyfikacja: 5 grudnia 2023 o 17:00

P probeczka
+2 / 4

Białe słodkie pieczywo z dużą ilością pustych kalorii, majonez w sosie, pytanie skąd mięso i jaką paszę dostawały zwierzaki. Pomidor czy sałata zimą z Holandii czy Hiszpanii są nieźle naszprycowane chemią (nie wiem jak w pozostałych miesiącach, czy też są "wysokowydajnie" produkowane czy też nie?). Gdzieś tam robią hamburgery w bułce ciemnej i to już da się zjeść, ale to chyba nie w McD

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
A adamis62
0 / 2

@probeczka, jaką chemię ma zimowy pomidor z Holandii?
I po co ta chemia? Przeciwko zimowym owadom żerującym w szklarniach?

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
P probeczka
0 / 0

@adamis62 Nawozy, żeby więcej i szybciej rosło.

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
A adamis62
0 / 0

@probeczka, nawozy sztuczne, to nie to samo co chemia owadobójcza. Stosuje się je powszechie od dziesiątek lat.

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
Q Quant_
0 / 0

Po pierwsze, to na górze to nie do końca zdrowe jedzenie. Po drugie dla zdrowia bardzo istotne znaczenie ma sposób przyrządzenia. Czerwone mięso samo w sobie jest niezdrowe, ale smażone czerwone mięso jest już wybitnie niezdrowe. Z kolei ser żółty generalnie nie jest niezdrowy dopóki się go nie rozgrzeje, bo wówczas powstają w nim rakotwórcze związki.

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
T Traehflow
0 / 0

Fastfoody są zdrowe - jak sobie je sam zrobisz z dobrych produktow

Odpowiedz Komentuj obrazkiem