Demotywatory.pl

Pokaż panel
Szukaj
+
391 476
-

Komentarze ⬇⬇


Komentarze


Dodaj nowy komentarz Zamknij Dodaj obrazek
avatar TomorrowNeverKnows
+8 / 8

@ Druidka De gustibus itd.

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
S sand01man
+8 / 8

@TomorrowNeverKnows
Raczej "opinia jest jak d*pa, każdy ma swoją". Prędzej dotrze niż łacina ;)

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
X Xerk
+1 / 11

Amen, tako rzecze Pan serników !!! a ci dodają kielecki i cebulę do sałatki to się w 7 kręgu piekieł smażyć będą po wsze czasy :D

Odpowiedz Komentuj obrazkiem

Zmodyfikowano 1 raz. Ostatnia modyfikacja: 17 grudnia 2023 o 15:53

M MG02
+25 / 43

Sernik bez rodzynek to nie sernik!!!

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
M MG02
+14 / 22

@agronomista
Rodzynki sułtańskie... moczone 10minut w rumie... do tego pyszny serek ubity ma gładką masę... wszytsko razem ładnie wymieszane.... ehhh... tak się rozmażyłem, że zaraz się biorę na pieczenie. Będzie jak znalazł na jutro do kawy :D :D

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
avatar dokturbasen
+2 / 12

@agronomista rodzynki musza być

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
avatar TomorrowNeverKnows
+3 / 7

@MG02 Co się zrobiłeś?

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
L leszek010101
+6 / 12

@MG02 dokładnie tak, sernik musi być ciężki i z rodzynkami, a nie te dmuchawce bez rodzynek co to takiego w ogóle wtedy jest jakaś pianka , to już jest ptasie mleczko i nie potrzeba nam żadnych podróbek pod nazewnictwem sernika bez rodzynek

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
N Nowyloging
-1 / 3

@TomorrowNeverKnows rozmarzył się, nie zrozumiałeś?

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
M MarcinMaar
+19 / 21

Każdy sernik jest dobry, z rodzynkami czy bez. A kto wybrzydza ten nie je.

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
S sand01man
+13 / 13

@MarcinMaar Z brzoskwiniami też dobry.
Nie wiem dlaczego się niektórzy tak rodzynkami brzydzą.
Sami zróbcie, a nie jakieś sklepowe, gotowe g*wno z torebki...albo jakaś mrożonka, co to się rozpada jak trochę temperatury złapie.
Jakbyście spróbowali "sernika" z mrożonki tu w UK to rzygalibyście jak koty...

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
P Pasqdnik82
+2 / 4

@MarcinMaar Dla mnie dobry sernik to ten bez rodzynek, bo po prostu ich nie lubię :) A jak ktoś lubi z rodzynkami, to smacznego :)

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
M michalSFS
+3 / 5

@sand01man
Rodzynki jako tako mi nie przeszkadzają, ale w serniku nie smakują. Tak jak lubię ananasy, ale nie pasują mi do pizzy. Zjem, ale wolę inne składniki. Sernik z brzoskwiniami już jest ok.

Za mojego dzieciństwa mama robiła sernik z rodzynkami, ale tyle ich było, że nie było sensu "dłubać". Siostra uwielbiała sernik z rodzynkami, ja chciałem bez, więc sprawiedliwe za każdym razem mieliśmy sernik z rodzynkami...

Odpowiedz Komentuj obrazkiem

Zmodyfikowano 2 razy. Ostatnia modyfikacja: 19 grudnia 2023 o 6:52

avatar Xar
+4 / 6

Rzucic Wam pare nozy, czy lepiej po granacie?

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
M michalSFS
+4 / 4

@Xar
Granatnik lepiej.

I gaśnicę.

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
C csnrdi
+1 / 1

@Xar
noże? granaty? to w zacnej mieszkasz okolicy ale u mnie sernik się je widelczykiem albo łyżeczką

i to niezależnie od tego czy ma rodzynki, jak powinien :-P czy nie

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
avatar carlos53
+2 / 14

TYLKO z RODZYNKAMI

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
D Dabronik
+5 / 9

Co wam przeszkadzają rodzynki w serniku?

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
avatar agronomista
-1 / 7

@Dabronik psują konsystencje przede wszystkim.

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
avatar be4bee
+1 / 1

@Dabronik - jeszcze do niedawna ciężko było kupić rodzynki i inne bakalie bez dodatku siarczynów jako konserwantu. Ja mam silne uczulenie na siarczyny i pozostawał sernik bez rodzynków. Teraz bez problemu można kupić niesiarkowane bakalie i sernik z rodzynkami jest moim ulubionym.

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
F Fim
+3 / 7

Sernik bez rodzynek jest jak pizza bez ananasa. Jak ktoś nie je, to więcej dla mnie zostanie.

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
A Aqq300
+2 / 2

Przypominam dyskutantom, że Sam był dobrym kucharzem, a Gollum zjadał rybę na surowo i bez patroszenia!
Któty z nich, pytam, ma bardziej wyrafinowany zmysł smaku i powonienia?

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
C csnrdi
+1 / 1

z jednej strony cieszy mnie, że kiedyś, oby wkrótce, to będzie jedna z ostatnich rzeczy dzielących Polaków ale..

oczywiście, że z rodzynkami !!! albo me kill U heretyku !!!

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
M Matixek11
+2 / 2

daj po gaśnicy to się nie pozabijają

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
G Gwiazdka1
0 / 0

z!

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
avatar mooz
-2 / 2

Jest specjalne miejsce w piekle dla ludzi dodających rodzynki do sernika. Jem słodki pyszny sernik, smak rozpływa się w ustach, ekstaza, A TU NAGLE KWAŚNY RODZYNEK! Nóż się w kieszeni otwiera.

P.S. Czy stałaby się komukolwiek krzywda, gdyby połowa sernika była z rodzynkami, a druga bez? Każdy by wybierał tę część która mu odpowiada. Ewentualnie zestaw do samodzielnego montażu - czysty sernik i każdemu chętnemu wręczać garść rodzynek, które mogą sobie powciskać w ciasto.

Odpowiedz Komentuj obrazkiem

Zmodyfikowano 1 raz. Ostatnia modyfikacja: 19 grudnia 2023 o 19:50

S konto usunięte
+1 / 1

Uwielbiam rodzynki surowe, w sensie nie w ciescie itd. Tak na przegryzienie.
Ale w serniczku? W jakimkolwiek wyrobie? FUJ!
Tak samo jak lubie pieczarki. Ale na pizzy jak sa, to dostaje mdlosci.
Ktos to wytlumaczy? Cale zycie siebie nie rozumiem przez te smaki. :(

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
S sand01man
0 / 0

@stevefrench1
Naukowcem nie jestem ale trochę chemii "liznąłem".
Najprawdopodobniej Cię mdli za sprawą powiązania eterów (związków zapachowych) w pewnej kombinacji składników i sposobie przyżądzenia.
Zmysł węchu jest ściśle powiązany ze zmysłem smaku.
Dlatego jedzenie kiedy mamy katar smakuje "nijako".
W przypadku połykania czegoś paskudnego (jak wódka czy ochydny syrop na kaszel) najlepiej zatkać nos ;)

@mooz to ty jakieś ujowe te rodzynki miałeś. Zresztą jak wpierdzielisz za dużo cukru przy mieleniu twarogu to miła odmiana.
U mnie w okolicach tradycją było np. posypywanie kruchego ciasta ("spodu" do sernika) ciemnym i gorzkim kakao Decomoreno.
No i obowiązkowo maznąć pod koniec pieczenia żółtkiem z jajka po wierzchu, żeby się złota "skorupka" zrobiła.

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
avatar mooz
0 / 0

@sand01man Piszesz tak jak ludzie próbujący na imprezach wlewać mi alkohol do ust - "dobrego alkoholu jeszcze nie próbowałeś!", a ja po prostu nie lubię żadnego, sam zapach mnie odrzuca.
Niestety, żadne rodzynki nie pasują do sernika, byłem zmuszony przez kilkadziesiąt lat testować mnóstwo odmian. Po prostu kompletnie inny smak, pasujący do smaku ciasta jak pięść do nosa.

Marzy mi się, żeby zwolennicy rodzynków wykazali się kiedykolwiek tolerancją i robili tak jak wcześniej napisałem - część sernika z rodzynkami, a część bez, albo jedno ciasto z rodzynkami, a drugie bez. Czy to taka tortura upiec ciasto bez rodzynków? Nikt nie każe tego ciasta potem jeść osobie lubiącej rodzynki.

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
S konto usunięte
0 / 0

@sand01man Kurde, na to nie wpadlam, a moze wlasnie o zapach chodzi :D Ja ogolnie jestem wyczulona na zapachy, czesto mi przeszkadzaja na przyklad wlasne dlonie, jesli ich z danego zapachu nie doczyszcze. Prawdopodobnie wlasnie rozwiazales moj 'problem' odnosnie jedzenia, z ktorym sie borykalam od dziecinstwa, haha! Czasem polaczenia pewnych rzeczy po prostu smierdza dla mnie. Dzieki - jak tak mysle nad tym intensywie, to chyba o to chodzilo :D

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
S sand01man
0 / 0

@mooz
Ja nigdzie nie napisałem, że rodzynki być MUSZĄ. Na niektórych weselach np. nie było. Na dużych imprezach rodzinnych. No ale tam się robi na masę, więc mniej więcej 50/50.
Czasem wszystkie w okolicy wykupione, bo i do makowca, niektórzy dodają.

Jeden i drugi typ lubię. Tylko trzeba mieć dobry twaróg I śmietanę. Bo ten szajs z torebki na mleku w proszku z toną dodatków smakowych to "sernik" jak dla mnie nie jest.

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
S konto usunięte
0 / 0

@mooz czesc sernnika z i bez nie zadziala - ten sernik juz przesiaknie tym rodzynkiem. Po prostu trzebaby robic 2 osobne ciasta rzeczywiscie.
Nie jest to wielki problem, ale wiekszosc ludzi lubi rodzynki w ciescie, dlatego sie wlasnie robi te ciasta 'pod wiekszosc'. A tacy jak my, no to niestety, sa w d***pie.

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
avatar mooz
0 / 0

@stevefrench1 Ech, całe życie pod górkę i potem trzeba siedzieć przy stole i te rodzynki wydłubywać...

Odpowiedz Komentuj obrazkiem