„Cellophan to cienki, przezroczysty materiał wykonany z celulozy, często stosowany do pakowania żywności, prezentów i innych produktów. Cellophan nie jest zawsze uważany za ekologiczny, ponieważ niektóre jego formy mogą być trudne do rozkładu w środowisku. Jednak istnieją również wersje cellophanu, które są biodegradowalne i bardziej przyjazne dla środowiska. Warto zwrócić uwagę na oznaczenia i informacje producenta dotyczące ekologiczności cellophanu przed jego użytkowaniem.„
„ Cellophan rozkłada się znacznie szybciej niż wiele rodzajów plastiku. Czas rozkładu cellophanu zależy od warunków środowiskowych, takich jak temperatura, wilgotność i dostęp do mikroorganizmów rozkładających. W warunkach odpowiednich do biodegradacji, cellophan może rozłożyć się w ciągu kilku miesięcy do kilku lat.
Plastik, zwłaszcza tradycyjny plastik z polietylenu (PET), polipropylenu (PP), czy polichlorku winylu (PVC), może rozkładać się przez setki lat, a niektóre formy plastiku nawet przez tysiące lat. Plastik nie ulega łatwej biodegradacji w naturalnych warunkach i stanowi poważny problem środowiskowy.
Podsumowując, cellophan jest bardziej podatny na biodegradację niż wiele rodzajów plastiku, ale oczywiście najlepszym rozwiązaniem jest minimalizacja zużycia jednorazowych opakowań i zastosowanie alternatywnych, bardziej przyjaznych dla środowiska opcji.”
OdpowiedzKomentuj obrazkiem
Zmodyfikowano
1 raz.
Ostatnia modyfikacja:
15 lutego 2024 o 14:42
@Bimbol nie da się, bo celofan pod wpływem wody zaczyna się rozpadać. Poza tym w zasadzie już się go nie produkuje, są w Europie oidp tylko dwie fabryki co go jeszcze robią.
To mi przypomina Walkers'y w UK, odpowiednik Lay'sów. 6 małych paczuszek gdzie w każdej jest po kilka chipsów zapakowanych w jedną dużą. Ekologia pełną gębą. Wiecej folii niż samych chipsów
@Qbikkkk No normalnie, są takie klipsy do opakowań. Ja tym głównie worki z ziarnami kawy zabezpieczam, żeby nie traciła aromatu. Ewentualnie jakieś kaszę, makarony. Ale do czipsów też by się pewnie nadały.
@panna_zuzanna_i_wanna Doskonale do tego są klipsy do papieru tzw. krokodylki. Powiedziałabym, że lepsze niż owe klipsy do opakowań (plastikowe), bo „krokodylki” są mniejsze, ale też mają różne rozmiary, więc mogą być stosowane do różnych opakowań.
@panna_zuzanna_i_wanna . Leżeć to mogą i sto lat, ale dobre do jedzenia nie będą. Z chwilą otwarcia opakowania ulatnia się z niego neutralny gaz a w jego miejsce wchodzi powietrze z tlenem oraz wilgoć, przez co czipsy czy ciastka bardzo szybko tracą swoją początkową jakość.
@pokos Nie zgadzam się. Czipsów nie trzymałam, bo kupuję tylko na jakieś imprezy i zostają pożarte od razu, ale jako zawodowy ciastkożerca zawsze mam jakieś w domu i jak się zabezpieczy opakowanie, to nie tracą na smaku.
@panna_zuzanna_i_wanna
różnica polega na tym że jak ciastko dostanie trochę wilgoci zyskuje na smaku, jak chips dostanie trochę wilgoci to traci na smaku i chrupkości.
W starożytności ciemny lud straszono tym że zaćmienie Słońca zabije chyba że złoża ofiarę, w czasach późniejszych była inkwizycją, morowe powietrze, teraz są zmiany klimatu jak UE popełni seppuku to zbawi świat. Niby internet media książki a odnoszę wrażenie że część ludzi ciemna jak Ci że starożytnych czasów
Mimo wszystko to ciut plastiku mniej. Bo miałbyś i folię i słomkę plastikowe.
„Cellophan to cienki, przezroczysty materiał wykonany z celulozy, często stosowany do pakowania żywności, prezentów i innych produktów. Cellophan nie jest zawsze uważany za ekologiczny, ponieważ niektóre jego formy mogą być trudne do rozkładu w środowisku. Jednak istnieją również wersje cellophanu, które są biodegradowalne i bardziej przyjazne dla środowiska. Warto zwrócić uwagę na oznaczenia i informacje producenta dotyczące ekologiczności cellophanu przed jego użytkowaniem.„
„ Cellophan rozkłada się znacznie szybciej niż wiele rodzajów plastiku. Czas rozkładu cellophanu zależy od warunków środowiskowych, takich jak temperatura, wilgotność i dostęp do mikroorganizmów rozkładających. W warunkach odpowiednich do biodegradacji, cellophan może rozłożyć się w ciągu kilku miesięcy do kilku lat.
Plastik, zwłaszcza tradycyjny plastik z polietylenu (PET), polipropylenu (PP), czy polichlorku winylu (PVC), może rozkładać się przez setki lat, a niektóre formy plastiku nawet przez tysiące lat. Plastik nie ulega łatwej biodegradacji w naturalnych warunkach i stanowi poważny problem środowiskowy.
Podsumowując, cellophan jest bardziej podatny na biodegradację niż wiele rodzajów plastiku, ale oczywiście najlepszym rozwiązaniem jest minimalizacja zużycia jednorazowych opakowań i zastosowanie alternatywnych, bardziej przyjaznych dla środowiska opcji.”
Zmodyfikowano 1 raz. Ostatnia modyfikacja: 15 lutego 2024 o 14:42
@Sok__Jablkowy dzięki, nie wiedziałem.
@Sok__Jablkowy po polsku to się nazywa celofan.
@Sok__Jablkowy
To niech robią te rurki z celofanu, a nie kombinują jak koń pod górę.
@Bimbol nie da się, bo celofan pod wpływem wody zaczyna się rozpadać. Poza tym w zasadzie już się go nie produkuje, są w Europie oidp tylko dwie fabryki co go jeszcze robią.
to nie folia a celofan - nie zawiera plastiku.
To mi przypomina Walkers'y w UK, odpowiednik Lay'sów. 6 małych paczuszek gdzie w każdej jest po kilka chipsów zapakowanych w jedną dużą. Ekologia pełną gębą. Wiecej folii niż samych chipsów
@Ogi1988 bardzo fajne rozwiazanie, jak otworze duza pake to "musze" zjesc wszystkie, ostatnie juz na sile dojadam.
@Qbikkkk
Wystarczy duże paczki robić z suwakiem jakie są na plastkiowych torebkach zamiast produkować tyle syfu.
@Qbikkkk "Muszę" bo co? Bo kusi? Jakbyś zwinął opakowanie i spiął takim klipsem do żywności, to mogłoby leżeć miesiąc.
@panna_zuzanna_i_wanna ale jak spial klipsem, co ty gadasz?
@Qbikkkk No normalnie, są takie klipsy do opakowań. Ja tym głównie worki z ziarnami kawy zabezpieczam, żeby nie traciła aromatu. Ewentualnie jakieś kaszę, makarony. Ale do czipsów też by się pewnie nadały.
@panna_zuzanna_i_wanna Doskonale do tego są klipsy do papieru tzw. krokodylki. Powiedziałabym, że lepsze niż owe klipsy do opakowań (plastikowe), bo „krokodylki” są mniejsze, ale też mają różne rozmiary, więc mogą być stosowane do różnych opakowań.
@panna_zuzanna_i_wanna . Leżeć to mogą i sto lat, ale dobre do jedzenia nie będą. Z chwilą otwarcia opakowania ulatnia się z niego neutralny gaz a w jego miejsce wchodzi powietrze z tlenem oraz wilgoć, przez co czipsy czy ciastka bardzo szybko tracą swoją początkową jakość.
@pokos Nie zgadzam się. Czipsów nie trzymałam, bo kupuję tylko na jakieś imprezy i zostają pożarte od razu, ale jako zawodowy ciastkożerca zawsze mam jakieś w domu i jak się zabezpieczy opakowanie, to nie tracą na smaku.
@panna_zuzanna_i_wanna
różnica polega na tym że jak ciastko dostanie trochę wilgoci zyskuje na smaku, jak chips dostanie trochę wilgoci to traci na smaku i chrupkości.
Jakbyś nie spał na chemii to byś wiedział, że jest wiele rodzajów plastiku o różnych właściwościach.
Ograniczanie to nie to samo co zupełna likwidacja.
Ja też nie lubię jeść wczorajszych chipsów, są "napowietrzone"
Więcej info na: https://youtube.com/@maciejmaciak6735
W sensie, że lepiej pakować plastik w folię niż papier w folię?
Przecież zawsze to mniej tworzyw sztucznych.
Taaaa, papierowa...żeby nie nasiąkała nasączona/powleczona plastikiem...
Nie wiem o co tyle szumu. Plastik jest w 100% recyklingowany dość niskim kosztem. Lecz logiki działania nie było i co gorsze nie będzie.
Nie wierzę, że administracja wpuściła tego demota na główną :O SZOK. Świetny Demot, brawo ;]
W starożytności ciemny lud straszono tym że zaćmienie Słońca zabije chyba że złoża ofiarę, w czasach późniejszych była inkwizycją, morowe powietrze, teraz są zmiany klimatu jak UE popełni seppuku to zbawi świat. Niby internet media książki a odnoszę wrażenie że część ludzi ciemna jak Ci że starożytnych czasów