@AGATAXA bialko sprawi, ze majonez bedzie bardziej delikatny, puszysty i kremowy (tak pisza w necie). Wiekszosc przepisow w necie mowi o calym jajku i taki zawsze robilem, zaraz bedzie okazja to sprawdze, ktory lepszy ;)
@Qbikkkk Efekt puszystości osiąga się przez ubicie białka na sztywną pianę. W 20 sekund nie zdążysz ubić, będzie wodnista breja. Miksując dłużej majonez się zwarzy. Zresztą co ja tam się znam, nigdy mi nie wyszedł taki dobry jak obiecuje przepis
Do sałatki tunczykowej tylko vege majonez z biedry
Do jarzynowej tylko kielecki
Do tej z selerem naciowym i żurawiną tylko dekoracyjny
Do warstwowej z selerem ze słoika tylko kielecki
Do gyrosa i kielecki i Winiary i hellmans dobry
Jajka na twardo tylko z kieleckim
Jeden majonez nie nadaje się do wszystkiego. Takie mam zdanie i go nie zmienię
Najlepszy wlasnej roboty:
-cale jajko
-200ml oleju
-1/4 lyzeczki soli
-troche pieprzu
-pol lyzeczki musztardy
-3 lyzeczki octu
-blender
-pojemnik
20sek i jest majonez
@Qbikkkk Po co całe jajko ? Samo żółtko ma być !
@AGATAXA
Też znam z żółtkiem a dokładniej z trzema, pierwszy raz widzę przepis z całym jajkiem
@AGATAXA bialko sprawi, ze majonez bedzie bardziej delikatny, puszysty i kremowy (tak pisza w necie). Wiekszosc przepisow w necie mowi o calym jajku i taki zawsze robilem, zaraz bedzie okazja to sprawdze, ktory lepszy ;)
@Qbikkkk Efekt puszystości osiąga się przez ubicie białka na sztywną pianę. W 20 sekund nie zdążysz ubić, będzie wodnista breja. Miksując dłużej majonez się zwarzy. Zresztą co ja tam się znam, nigdy mi nie wyszedł taki dobry jak obiecuje przepis
@AGATAXA mi wychodzi zawsze taki:
https://www.youtube.com/watch?v=hzqfLXdZX9k
im wiecej oleju tym mniej plynny
Zmodyfikowano 1 raz. Ostatnia modyfikacja: 26 marca 2024 o 16:34
Kętrzynski :)
Do sałatki tunczykowej tylko vege majonez z biedry
Do jarzynowej tylko kielecki
Do tej z selerem naciowym i żurawiną tylko dekoracyjny
Do warstwowej z selerem ze słoika tylko kielecki
Do gyrosa i kielecki i Winiary i hellmans dobry
Jajka na twardo tylko z kieleckim
Jeden majonez nie nadaje się do wszystkiego. Takie mam zdanie i go nie zmienię
Przecież wiadomo, że kielecki.