Demotywatory.pl

Pokaż panel
Szukaj

Mądry sposób na pozbycie się oleju

0:25

www.demotywatory.pl
+
303 332
-

Komentarze ⬇⬇


Komentarze


Dodaj nowy komentarz Zamknij Dodaj obrazek
R Ricochet69
+37 / 37

Jesteś pewny, że na patelni był olej ?

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
H hirotikaro
+2 / 2

Myślałem, że to zeżre na końcu.

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
Z Zemrzyk
+9 / 9

Po prostu czekam aż trochę wystygnie i wylewam prosto do zmieszanych. Kawałkiem papieru wycieram resztę.

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
K KamiAmi
+2 / 2

@Zemrzyk a jak do pomocy przy wylewaniu tłuszczu użyjesz silikonową łopatkę, to nawet papierem nie trzeba będzie wycierać.

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
avatar sfzgkkp
0 / 0

@Zemrzyk - Ja wlewam zużyty olej do słoika, zakręcam i wstawiam do zmieszanych.

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
C Czubbajka
+14 / 14

Ale tam ewidentnie smalec jest, nie olej. Olej tak się nie zestali. Z olejem trza robić tak jak @Zemrzyk.

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
avatar Skar2k19
+7 / 7

olej używam do smarowania piły łańcuchowej :D
a tak w ogóle co on miał na tej patelni że tak się zamieniło z płynu w ciało stałe bo to na pewno nie olej :>

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
A amarthar
+8 / 10

@Kapseldooranzady jak już musisz wylać do zlewu to najpierw wlewasz dużo płynu na patelnię, żeby ten olej rozbić. Twoim sposobem to aż się prosisz o zatkane rury.

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
G Goka7
+9 / 9

Od kiedy to olej tężeje? To był tłuszcz ale na pewno nie był to olej

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
P pawel1481
0 / 0

@Goka7
Olej palmowy tężeje, ale nikt poza cukierniami do produkowania syfskich słodyczy go nie używa.

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
M mudia
+15 / 15

I za każdym razem produkować aluminiowy śmieć?

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
avatar KONSTANCJA888
+6 / 6

@mudia takie anty eko porady

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
K kmaster
+15 / 15

Nadprodukcja śmieci pełną parą.

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
A aldocaldo
-4 / 4

Najlepsze z tego, że znajdzie się kupa baranów, którzy to łykną. Tym mądrzejszym, proponuję rozpuścić w ciepłej wodzie trochę kreta, po czym dolać do ciepłego oleju. Korzyść dwojaka, pozbędziecie się oleju i będziecie mieli mydełko o zapachu schabowego, rybki, czy co tam smażyliście. mniaaam.

Odpowiedz Komentuj obrazkiem

Zmodyfikowano 1 raz. Ostatnia modyfikacja: 8 maja 2024 o 15:25

C Czubbajka
+2 / 2

@aldocaldo Właśnie, jakiś hydraulik mi mówił, że Kreta w żadnym razie nie należy stosować w kuchni - bo razem z tłuszczem zbije się w rurach w mydlany kamień. No i nie należy Kreta używać zbyt często - znam przypadek przeżarcia rury kanalizacyjnej w bloku na 4. piętrze :-(

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
A Amper80
0 / 0

@Czubbajka Jest w tym dużo prawdy. Jeżeli już zastosuje się Kreta, to trzeba wlać do zlewu dużą ilość bardzo ciepłej wody żeby wypłukać to co rozpuścił. Starą, żeliwną rurę Kret może bez problemu przeżreć.
Kilka lat temu moja ciocia udrażniała zlew w kuchni. Kret zestalił się i musiałem wymienić rurę. Dobrze, że udało mi się wydłubać zaprawę z kielicha w trójniku na pionie kanalizacyjnym. Żeliwo jest bardzo kruche i lubi pękać.

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
A aldocaldo
0 / 0

@Czubbajka Ok, tylko kto tu mówił o wlewaniu kreta do kanalizacji? Chyba chodzi o to, żeby nie wlewać tam niczego? Dlatego, ja jedynie podałem przepis na mydło, który zagospodaruje zużyty tłuszcz. Ech, wciąż ciężko czytać ze zrozumieniem. PS. Moja wypowiedź była w zamyśle sarkazmem.

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
C Czubbajka
0 / 0

@aldocaldo Wyluzuj, chyba nie myślisz, że ktoś podchwyci pomysł produkcji mydełka o zapachu rybki :-)

Po prostu Twoja wypowiedź przypomniała mi o zagrożeniach stosowania Kreta w zlewach kuchennych. Kret nadaje się tylko do łazienki, i to stosowany z umiarem.

Odpowiedz Komentuj obrazkiem