Ale zarówno zupka "chińska", parówki, jak i pierogi ruskie są dobre... I po co się rozwodzić nad ich genezą?... Jak się nie podoba takie jedzenie, to drzwi do restauracji są otwarte dla wszystkich. Za 200 złotych dostaniesz 20 gram prawdziwego mięsa i masę dekoracji do tego.
Często zdarza się tak, że średniej jakości parówki mają więcej mięsa niż szynki, na które tak nie narzekacie. Poczytajcie sobie skład jak będziecie w markecie..
smoothgirl - pierogi ruskie pochodzą z polskiego obszaru o nazwie Ruś jakaśtam (chyba czerwona), a to akurat chińska zupka nie jest, chińska zupka to np. Vifon. Jak ktoś nie umie odróżniać... Może jeszcze polskie Amino nazwiecie chińską zupką? oO Poza tym pierwotnie takie danie pochodziło z Chin a to jest tylko podróbka prawdziwego chińskiego jedzenia. Potem powędrowało do Japonii w postaci Ramen. U ludzi nie lubię jak o czymś mówią, nie mając zielonego pojęcia co to jest.
Duży minus za kłamstwo dla demota. Zupa chińska nie była ani stworzona, ani wyprodukowana, ani nie nawiązuje smakiem do chin. Parówki zazwyczaj zawierają od 5 do 30% mięsa.
Nie masz racji, drogi autorze demotywatora. Zupki chińskie powstały w Chinach i są tam bardzo popularne. A prawdziwych zupek chińskich u nas nie ma, no, może Vifon, czy coś takiego. Ale już na pewno nie Knorr. I zastanawia mnie, co taki ambitny demotywator robi na głównej... =.="
Zupa błyskawiczna, potocznie zupka chińska [...] Jej twórcą był Japończyk Momofuku Andō, który chciał stworzyć produkt łatwo dostępny i pozwalający zwalczyć niedobór żywności. Pierwowzorem był japoński ramen. http://pl.wikipedia.org/wiki/Zupa_błyskawiczna
To zależy o czym mówimy. Będąc na Tajwanie również słyszałam, że nazywają to "zupka chińska". Kultury japońska i chińska w niektórych momentach się przeplatają.
Podstawowy skład parowek
mięso
tłuszcz
woda
kości
jelita
odpadki mięsne nie nadające się do spożycia w formie nie przetworzonej i nie wykorzystywane w produkcji innych wędlin
przyprawy smakowe
białka roślinne (emulgatory)
pieprz
sól
OdpowiedzKomentuj obrazkiem
Zmodyfikowano
1 raz.
Ostatnia modyfikacja:
7 listopada 2010 o 19:20
No to trochę historii: Momofuku Ando urodził się na Tajwanie w 1910r., kiedy Tajwan podlegał władzy japońskiej. W 1958r. wynalazł zupki instant, które miały w szybki i prosty sposób zwalczyć głód po wojnie. Wtedy Tajwan należał już do Chin. A więc? Zupka chińska chyba pasuje pod względem terytorialnym?
vifon ma napisane zupka blyskawiczna ;P tez nic o chinskiej nie ma napisane xd na zupe chinska to chinskiej restauracji sie idzie albo kupuje chinska zupke blyskawiczna o ile taka istnieje ;P dla bardziej zaawansowanych w gastronomii to nie problem bedzie ja zrobic samemu ;>
"Jej twórcą był Japończyk Momofuku Andō, który chciał stworzyć produkt łatwo dostępny i pozwalający zwalczyć niedobór żywności. Pierwowzorem był japoński ramen. Wynalazek pojawił się na rynku w 1958. Nissin – firma, którą Andō założył w 1948 – produkowała również pierwsze zupy dla astronautów[1]. W 1999 w Ōsace otwarte zostało muzeum poświęcone zupkom błyskawicznym." ~ wiki
Najpierw poczytaj, potem pisz -.-
Btw. to powinny być zupki japońskie xD
Tak, Zyrek07, zupki japońskie, ale potocznie i tak określa się je chińskimi ;). A co wy macie z tymi parówkami to nie wiem, przecież one mają bardzo dużo mięsa, nie wiem z 70 kilka % ?
Słaby demot - zupki chińskie mają bardzo dużo współnego z Chinami - Chińczycy jedzą je non stop - oczywiście nie nazywają ich "zupkami chińskimi", ale jest to to samo. Jak jechałem pociągiem nocnym z Pekinu do Suzhou do mieli tam nawet automaty z gorącą wodą przeznaczone specjalnie do przygotowania zupek.
W japoni najpopularniejszym fast-food'em jest zupa zwana ramen. Wywodzi się ona właśnie z chin.
Jeśli chcesz coś zrobić najpierw to sprawdź:/
Nie mam pojęcia co takie bzdury robią na głównej. Większość dzieci neo daje plusy, a nawet nie wiedzą za co :/
Ma wlasnie wiele wspolnego z chinami bo jest tam makaron tradycyjny w chinach i innych panstwach wschodnich (pracowalam w restauracji korenaskiej) jak rowniez konsystencja mocno przprawionej wody tez jest jak najbardziej chinska :) Wiec demot trochę z dupki.
Zupki chińskie błyskawiczne wymyślił Japończyk, choć rzeczywiście japońskie ramen inspirowane jest kuchnią chińską.
A co do parówek, to są różne typy. Jeśli ktoś robi sam zakupy, a nie zostawia te sprawy mamusi/żonie/dziewczynie/whatever, to wie, że są również parówki dobrej jakości, no ale one nie kosztują 5 zł za kilogram. Ja osobiście zawsze czytam skład i jeśli coś ma zawartość mięsa mniejszą niż 70%, to nawet nie tykam.
widze ktos jest debilem. bylem ostatnio w chinach i idac do restauracji i proszac o zupe dostaniesz zupe zblizona smakiem do zupki chinskiej a po 2 takowych zupek chinskich w sklepach jest mnostwo.
To najpierw dobrze zbadaj tą historie cepie wiesz czemu zupka chińska została wymyślona przez chińczyka który był w wiezieniu i suszyło makaron dzięki któremu magazynował sobie na ucieczkę żarcie zalać wodą i gotowe
WIELKIIII MINUS ------------ BO ZUPKA CHIŃSKA ZOSTAŁA NIEWYNALEZIONA PRZEZ TEGO AZJATĘ
Tekst o parówkach jest już nudny. Po co go co chwilę powtarzać. Zresztą parówki są smaczne więc nie wiem po co się czepiać. Akurat obrazek nie pasuje do podpisu ponieważ na tego typu zupki jak knorra nie mówi się "zupka chińska". Tak mówi się tylko o pewnej serii zupek z chińskimi literami. Może nie pochodzą z chin ale występujące w nich zbiory przypraw mają skład jak tradycyjne azjatyckie zupy. Demot więc średnio udany.
Dobre:D:D:D +
Ale zarówno zupka "chińska", parówki, jak i pierogi ruskie są dobre... I po co się rozwodzić nad ich genezą?... Jak się nie podoba takie jedzenie, to drzwi do restauracji są otwarte dla wszystkich. Za 200 złotych dostaniesz 20 gram prawdziwego mięsa i masę dekoracji do tego.
Często zdarza się tak, że średniej jakości parówki mają więcej mięsa niż szynki, na które tak nie narzekacie. Poczytajcie sobie skład jak będziecie w markecie..
Ser w Ziołach Knorr'a najlepsza ;D mmm ;D
smoothgirl - pierogi ruskie pochodzą z polskiego obszaru o nazwie Ruś jakaśtam (chyba czerwona), a to akurat chińska zupka nie jest, chińska zupka to np. Vifon. Jak ktoś nie umie odróżniać... Może jeszcze polskie Amino nazwiecie chińską zupką? oO Poza tym pierwotnie takie danie pochodziło z Chin a to jest tylko podróbka prawdziwego chińskiego jedzenia. Potem powędrowało do Japonii w postaci Ramen. U ludzi nie lubię jak o czymś mówią, nie mając zielonego pojęcia co to jest.
Ser w ziołach jest mmm! ;)
Tak jak z kabaretu Ani Mru Mru: Zupka chińska, ale robiona w Radomiu.
Duży minus za kłamstwo dla demota. Zupa chińska nie była ani stworzona, ani wyprodukowana, ani nie nawiązuje smakiem do chin. Parówki zazwyczaj zawierają od 5 do 30% mięsa.
było podobne...
tu chodzi o to że sztuczne tak jak wszystko w chinach tam nawet ubrania jebią chemią
Amore Pomidore , Diabolo Pomidoro - moje ulubione :D [+++]
No okej ale VIFON jest produkowany w wietnamie
zupa chińska = zupa o konkretnym składzie
potocznie zupka chińska = rodzaj zupy wymyślony przez japończyka
http://pl.wikipedia.org/wiki/Zupa_b%C5%82yskawiczna
ja zawsze mówię na to zupa błyskawiczna, bo zupa chińska, a ser w ziołach z knorra to przecież dwie różne rzeczy, ale już taka zupa http://www.opinie.egospodarka.pl/zdjecia/Dania-blyskawiczne/Chinska-pikantna-zupa-blyskawiczna-65021-big.jpg może mieć z zupą chińską wiele wspólnego, ale ja tego smaku nie jadam więc pozostaje tylko "zupa błyskawiczna" lub po prostu "zupa", "zupka".
A gdzie to jest napisane na opakowaniu, że to zupka chińska??
Może jest co najwyżej danie w 5 minut jak już...
No własnie to się nazywa Zupka Knorr'a a nie zupka chinska
No dobra ,ale to jest zupka INSTANT ,nie "chińska" :P
coraz wiecej pedofili za swiecie xd
a to co wrzuciłeś ma tyle wspólnego z demotami co zupka chińska z chinami ;]
bardzo odkrywcze i poruszające.
Właśnie że parówki mają mięso! Mam sklep mięsny i rekord to : 79% mięsa w Londynkach i 71% mięsa w jedynkach ;] także to nie mało.
Ogólnie parówki są robione z resztek mięs, więc jak dla mnie to FAIL
Akurat chyba sie mylisz. Bo jak pojdziesz do chinskiej restauracji i poprosisz o makaron chinski, to dostaniesz prawie taki, jak w zupce....
Nie masz racji, drogi autorze demotywatora. Zupki chińskie powstały w Chinach i są tam bardzo popularne. A prawdziwych zupek chińskich u nas nie ma, no, może Vifon, czy coś takiego. Ale już na pewno nie Knorr. I zastanawia mnie, co taki ambitny demotywator robi na głównej... =.="
Zupa błyskawiczna, potocznie zupka chińska [...] Jej twórcą był Japończyk Momofuku Andō, który chciał stworzyć produkt łatwo dostępny i pozwalający zwalczyć niedobór żywności. Pierwowzorem był japoński ramen. http://pl.wikipedia.org/wiki/Zupa_błyskawiczna
To zależy o czym mówimy. Będąc na Tajwanie również słyszałam, że nazywają to "zupka chińska". Kultury japońska i chińska w niektórych momentach się przeplatają.
bo to zupa chińska z Radomia
W Radomiu produkują Vifon, a nie Knorr ;)
Zupki chińskie zostały wynalezione przez Japończyków, o to chodzi w democie.
Zmodyfikowano 2 razy. Ostatnia modyfikacja: 7 listopada 2010 o 19:26
Podstawowy skład parowek
mięso
tłuszcz
woda
kości
jelita
odpadki mięsne nie nadające się do spożycia w formie nie przetworzonej i nie wykorzystywane w produkcji innych wędlin
przyprawy smakowe
białka roślinne (emulgatory)
pieprz
sól
Zmodyfikowano 1 raz. Ostatnia modyfikacja: 7 listopada 2010 o 19:20
.. i student z nauką.
jak to jest chińskie przeciecz sprowadzane
No to trochę historii: Momofuku Ando urodził się na Tajwanie w 1910r., kiedy Tajwan podlegał władzy japońskiej. W 1958r. wynalazł zupki instant, które miały w szybki i prosty sposób zwalczyć głód po wojnie. Wtedy Tajwan należał już do Chin. A więc? Zupka chińska chyba pasuje pod względem terytorialnym?
Trzeba było dać obrazek vifon, a nie knorr. Na tych drugich nic nie jest napisane, że to niby chińska zupka :P
vifon ma napisane zupka blyskawiczna ;P tez nic o chinskiej nie ma napisane xd na zupe chinska to chinskiej restauracji sie idzie albo kupuje chinska zupke blyskawiczna o ile taka istnieje ;P dla bardziej zaawansowanych w gastronomii to nie problem bedzie ja zrobic samemu ;>
To dlaczego parówki sprzedaje się w mięsnym?
Lol to sa zupki ekspresowe/ekspresowa, nie wiem gdzie autor znalazl z sa to zupki chinskie :P MINUS
ee no jak to Parówka i miesą maja bardzo dużo wspólnego bo Parowa to miecho
demotów z parówkami już tyle było, że każdy kolejny bardziej nudzi. A co do zupki chińskiej to zmień obrazek bo ten nie pasuje
f1fanxd to gdzie ma się sprzedawać parówki w cukierni???
Triss666 http://pl.wikipedia.org/wiki/Zupa_b%C5%82yskawiczna
poczytaj i póżniej dodawaj komentarze
Może dlatego są chińskie, ponieważ łatwo się je przyrządza i są tanie;]
no tak , ale parówka składa się z mięsa ...
Kłócą sie o o zupki chińskie i parówki buahaha macie wy problemy ludzie ogarnijcie sie
Ciekawe od kiedu nudle to zupka chińska...?
no właśnie... przecież to z Chin pochodzi... słaby demot
g prawda to się nazywa zupa chińska bo pomysł zup instant powstał na bazie tamtejszej zupy ramen (taki rosołek)
"Jej twórcą był Japończyk Momofuku Andō, który chciał stworzyć produkt łatwo dostępny i pozwalający zwalczyć niedobór żywności. Pierwowzorem był japoński ramen. Wynalazek pojawił się na rynku w 1958. Nissin – firma, którą Andō założył w 1948 – produkowała również pierwsze zupy dla astronautów[1]. W 1999 w Ōsace otwarte zostało muzeum poświęcone zupkom błyskawicznym." ~ wiki
Najpierw poczytaj, potem pisz -.-
Btw. to powinny być zupki japońskie xD
ale sam ramen przyszedł do japoni z chin...
Tak, Zyrek07, zupki japońskie, ale potocznie i tak określa się je chińskimi ;). A co wy macie z tymi parówkami to nie wiem, przecież one mają bardzo dużo mięsa, nie wiem z 70 kilka % ?
Taki "demot" na głównej? Admin nie sprawdza chyba informacji. Te zupki pierwotnie powstały w chinach. Dlatego nie jest to przypadkowa nazwa.
Co parówki z mięsem mają wspólnego z Chinami ?
Bo była zapoczątkowana w chinach ?? -__-
Ale "zupka chińska" to określenie potoczne i żaden producent tak jest nie nazywa - no, może panowie z Lidla. Reszta - Knorry, noodle i tak dalej...
Słaby demot - zupki chińskie mają bardzo dużo współnego z Chinami - Chińczycy jedzą je non stop - oczywiście nie nazywają ich "zupkami chińskimi", ale jest to to samo. Jak jechałem pociągiem nocnym z Pekinu do Suzhou do mieli tam nawet automaty z gorącą wodą przeznaczone specjalnie do przygotowania zupek.
nie zgadzam się z demotem!!! [-]
W japoni najpopularniejszym fast-food'em jest zupa zwana ramen. Wywodzi się ona właśnie z chin.
Jeśli chcesz coś zrobić najpierw to sprawdź:/
Nie mam pojęcia co takie bzdury robią na głównej. Większość dzieci neo daje plusy, a nawet nie wiedzą za co :/
Ma wlasnie wiele wspolnego z chinami bo jest tam makaron tradycyjny w chinach i innych panstwach wschodnich (pracowalam w restauracji korenaskiej) jak rowniez konsystencja mocno przprawionej wody tez jest jak najbardziej chinska :) Wiec demot trochę z dupki.
Wszystko fajnie ale to już było...
Ludzie. To zupka "japońska". Takie szybkie ramen
Zupki chińskie błyskawiczne wymyślił Japończyk, choć rzeczywiście japońskie ramen inspirowane jest kuchnią chińską.
A co do parówek, to są różne typy. Jeśli ktoś robi sam zakupy, a nie zostawia te sprawy mamusi/żonie/dziewczynie/whatever, to wie, że są również parówki dobrej jakości, no ale one nie kosztują 5 zł za kilogram. Ja osobiście zawsze czytam skład i jeśli coś ma zawartość mięsa mniejszą niż 70%, to nawet nie tykam.
To są zupki instant, a nie chińskie - chińskimi je tylko zwyczajowo nazywamy.
"Duuupa Chińska robiona w Raaadomiu"
Jeżeli dobrze zrozumiałem, to tym małym druczkiem ma być ironia, więc z czego naprawdę się parówki robi, z kaszanki czy co?!
Zalezy jakie parówki kupujesz... poczytaj troche o dobrych parówkach i zdziwisz się, że niektóre nie są nafaszerowane odpadami tylko poprostu mięsem.
o! nowe smaki :)
zawsze lubilem ser w ziolach xD
Zupki chińskie z Radomia! Kocham to miasto![+]
Zmodyfikowano 1 raz. Ostatnia modyfikacja: 8 listopada 2010 o 20:00
A do polski zupka chinska zostala sprowadzona przez Ngoc Tu Tao (Chinczyka).:P Ktory znajduje sie na liscie 100 najbogatszych polakow.
Chińczyk najbogatszym polakiem? Polska to kraj absurdu...
to parówki nie są z mięsa?
demot:Zupka chińska:Chyba jedyna rzecz, która nie jest "MADE IN CHINA"
++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
+
+
+
+
+
+
+
+
+
+
+
+
+
+
+
+
+
++
++
+
+
+
+
+
+
+
+
+
ej, bardzo lubiłem Mocny CIOSnek... już go nie ma :(
widze ktos jest debilem. bylem ostatnio w chinach i idac do restauracji i proszac o zupe dostaniesz zupe zblizona smakiem do zupki chinskiej a po 2 takowych zupek chinskich w sklepach jest mnostwo.
To najpierw dobrze zbadaj tą historie cepie wiesz czemu zupka chińska została wymyślona przez chińczyka który był w wiezieniu i suszyło makaron dzięki któremu magazynował sobie na ucieczkę żarcie zalać wodą i gotowe
WIELKIIII MINUS ------------ BO ZUPKA CHIŃSKA ZOSTAŁA NIEWYNALEZIONA PRZEZ TEGO AZJATĘ
Tekst o parówkach jest już nudny. Po co go co chwilę powtarzać. Zresztą parówki są smaczne więc nie wiem po co się czepiać. Akurat obrazek nie pasuje do podpisu ponieważ na tego typu zupki jak knorra nie mówi się "zupka chińska". Tak mówi się tylko o pewnej serii zupek z chińskimi literami. Może nie pochodzą z chin ale występujące w nich zbiory przypraw mają skład jak tradycyjne azjatyckie zupy. Demot więc średnio udany.