Demotywatory.pl

Pokaż panel
Szukaj
+
4289 5200
-

Komentarze ⬇⬇


Komentarze


Dodaj nowy komentarz Zamknij Dodaj obrazek
Q Qvarzeichen
0 / 6

Tak właściwie to jest to raczej proces fizyczny... I racja, że demotywatory ostatnio strasznie zboczyły ze swojego początkowego toru.

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
S sebo76
+34 / 40

Chodzi o to ,że składniki muszą się "przegryźć".Tak samo jak spirytus po rozrobieniu.

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
T tofatodi
-1 / 1

rozrabiany spirytus... ja tam między tym a wódką nie czuję różnicy z kuzynem, ale matka narzekała, że niedobre...

Odpowiedz Komentuj obrazkiem

Zmodyfikowano 1 raz. Ostatnia modyfikacja: 30 grudnia 2010 o 19:32

D DawidGreg
+32 / 40

sebo jakie porownie xD
jak ktos nadal nie wie o co chodzi to chodzi o to aby smaki się połączyły...:) i nie było czuć samego majonezu xD

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
avatar adamiaga
+6 / 46

powodzenia w życiu łamagi którzy nie wiedzą o co chodzi, całe zycie mamusia wam będzie jedzenie robic haha

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
avatar Jacob
+3 / 11

@adamiaga
Zamiast siedzieć na demotach idź ogórki plazmolizować.

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
M madprince
+5 / 29

jaki znowu tajemniczy proces chemiczny, toż to najzwyklejsza dyfuzja.

Odpowiedz Komentuj obrazkiem

Zmodyfikowano 1 raz. Ostatnia modyfikacja: 29 grudnia 2010 o 19:34

P PieprzCzarny
+12 / 20

Myslalem ze tylko u mnie tak jest ;d

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
avatar Heidan
+12 / 22

Zazwyczaj proces, o którym wspomniano w demotywatorze jest najzwyczajniejszym w swiecie utlenieniem. Czasteczki tlenu lacza sie z roznego typu substancjami kompleksowymi - zmieniajac ich strukture oraz wlasciwosci wizualne (zmiana koloru). Na salatce powyzej - proces dotyczyc bedzie witaminy C (w glownej mierze).

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
P Piegza16
+15 / 27

Wiedziałem że zaraz znajdzie się jakiś ekspert od "przegryzania"...

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
P Piotrek4321
+5 / 15

I bardzo dobrze, że się znalazł. Po to był chyba demot, nie?

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
C Chops
+5 / 7

Drogi kolego, odsyłam do podręczników jeszcze raz. To co mówisz to byłoby głównie "czernienie",ciemnienie tak jak czernieje przekrojony ziemniak czy banan.

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
M mateusz9229
-1 / 1

i tak nie będziesz na MISTRZACH

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
M meryboy
-2 / 10

wódeczka musi sie przegryźć w lodóweczce :))

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
avatar DarkOne
-1 / 7

Ja tam wole zanim się przegryzie, jebie wtedy majonezem i groszkiem. Mmmmm...

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
avatar
+4 / 8

Hehe, a myślałem, że tylko u mnie w rodzinie się tak mówi ;-)

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
A amargo2
+4 / 12

u mnie mówi się "Żeby się przeżarło" :D

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
J jumpair93
+3 / 19

śmieszni jeśtescie. filozofowie.
madprince: dyfuzja to mieszanie się gazów i cieczy.
Heidan: ,,przegryanie sie" nie
polega na czekaniu aż ziemniaki sczernieją przed ugotowaniem albo natka pietruszki sciemnieje(bo na tym polega
utlenianie witaminy C)
tak zwane przegryzanie sie to, uwaga trudne słowo OSMOZA!! czyli wyrównanie stężenia
substancji wewnątrz produktu z otoczeniem
na przykład mamy poszatkowaną kapuste posypiesz ją solą i czekasz az
,,sie przegryzie" po 10 min kapusta mięknie i puści sok.
TO JEST OSMOZA CZYLI TAK ZWANE PRZEGRYZANIE SIE!
AMEN.

Odpowiedz Komentuj obrazkiem

Zmodyfikowano 1 raz. Ostatnia modyfikacja: 29 grudnia 2010 o 20:38

J Jaje
+7 / 9

ale czemu tak agresywnie?

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
M Monterres
+11 / 11

Niuniu, najpierw się doucz, później pouczaj. Osmoza, to typ dyfuzji. Co więcej, zachodzi prawie wyłącznie w organizmach żywych. Sałatka raczej nie żyje (chyba, że ktoś sobie o niej przypomniaj po kilku latach pobytu w lodówce;P). W strukturach martwych o osmozie można mówić tylko w przypadku sztucznie skonstruowanych struktur. A dyfuzja to przenikanie się dwóch różnych struktur, może zachodzić również w ciałach stałych, choć bardzo wolno to zachodzi.

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
R Raskolnikov
0 / 4

Śmieszny to ty jesteś jumpair93 twierdząc, że dyfuzja dotyczy tylko gazów i cieczy, "filozofie za dychę". Z taką agresją to do idź do kolegów, bo mnie nią nie imponujesz.

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
J jumpair93
-1 / 3

wyczytales to z wikipedii, a ja to wiem z technologii gastronomicznej. na wiki nie piszą o przyrządzaniu potraw ani na czym polegaja procesy zachodzace w sałatce warzywnej!

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
avatar kazelot
-3 / 7

to jak dla Ciebie to jest tajemnicą, to proces powstawnia bąków, nie mówiąc już o ich puszczaniu, musi być dla Ciebie normalnie kodem da Vinci

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
I Isildurion
+5 / 11

A przegryzanie się spirytusu z woda polega na wytwarzaniu wiązań wodorowych. Alkohol zawiera i tlen i wodór dzięki którym takie wiązania mogą powstać, więc w spirytusie są głównie wiązania wodorowe tlenu z 1 cząsteczki alkoholu z wodorem z 2 cząsteczki alkoholu, w wodzie podobnie (woda-woda). Jak wytworzą się wiązania wodór z alkoholu + tlen z wody i wodór z wody + tlen z alkoholu, wtedy mieszanina daje się pić. Na ciepło takie wiązania tworzą się szybciej, dlatego spirytus z wodą miesza się na ciepło (w końcu temperatura to energia kinetyczna cząsteczek). Koniec pieprzenia, wasze zdrowie, szczęśliwego Nowego Roku i co tam sobie chcecie.

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
avatar mati682
-1 / 3

Długo okres czasu wpoczekalni ,ale czułem odrazu jak to zobaczyłem,że bedzie na głownej ;D

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
D Dives
+1 / 1

To się osmoza nazywa, w gastronomiku się nie uważało?

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
P Pepin666
-2 / 2

up

baranie osmoza jest wtedy gdy z komórek wycieka woda,

tzw przegryzanie się to mieszanie i łączenie smaków,

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
J James7
0 / 2

@emilskierniewice
Nie mam pojęcia o przegryzaniu alkoholu, ale w roztworze alkoholu naprawdę powstają wiązania wodorowe i nie mają one związku z zapisem półstrukturalnym, który podałeś. Wiązania wodorowe to oddziaływania między cząsteczką wodoru i odpowiedniego atomu, w tym wypadku tlenu. Schematycznie zapisuje się je jako linie przerywane.
Oto link na wiki: http://pl.wikipedia.org/wiki/Wi%C4%85zania_wodorowe

Odpowiedz Komentuj obrazkiem

Zmodyfikowano 2 razy. Ostatnia modyfikacja: 29 grudnia 2010 o 21:34

Z zymon999
+1 / 1

sałatka jażynowa mmniam!!!

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
avatar mnstr
-1 / 1

w produkcji spożywczej to się nazywa maceracja.

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
avatar AnaMert
-2 / 2

Ale macie problemy. Zajmijcie się czymś pożytecznym zamiast dywagować nad tym jakiż to tajemniczy proces chemiczny zachodzi między poszczególnymi składnikami sałatki. xD

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
S shall22
-2 / 2

...inaczej, niech trochę pognije

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
avatar kocimyk
+4 / 4

:D A tak szczerze mówiąc to ten demotywator jest doskonale obmyślany:) ile analiz na temat 1 sałatki:) i każda wersja wydaje się być prawdziwa:D jak dla mnie bomba:D to motywuje ludzi w choooooj do dowiadywania sie i myślenia a tym bardziej przypominania sobie co to może być i WY JESTEŚCIE TEGO DOWODEM. daje + zdecydowanie:D

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
M malorz
-1 / 1

Gosciu !!!! Oddawaj mój talerz bo nie ręcze za siebie jak wroce na studia !! :D na czymś jeść muszee czyż nie?? :)

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
avatar Turionix
+1 / 1

Nie czytajcie tych wywodów filozoficznych, wszycy tu mają największą wiedze o gotowaniu!

Quamar, ten demot jest zajeb*. Mega + za pomysł

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
M miken1200
+2 / 2

Czy to ważne, czy to jest osmoza, dyfuzja, czy reakcja termojądrowa? Dla mnie ważne jest to, że dziś zrobionej sałatki nie ruszę, lecz czekam do następnego dnia, bo wtedy jest lepszy smak.

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
B Brzezin21
0 / 0

to sie nazywa efekt osmozy (i nie chodzi o osmoze w biologi ze szkoły)

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
A Azbesciak
-1 / 1

po prostu przesiąkanie...

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
T talos32
+1 / 3

to jest przegryzacja

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
P Piegza16
-1 / 1

Panowie spokojnie! bo nam się tutaj forum naukowe zrobi...

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
O omicron
-1 / 1

DYFUZJA - słowo klucz

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
A abracadabra17
0 / 0

to "przegryzanie się" to osmoza

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
J jasna150289
-1 / 1

hahahaha zajeb*ste !

Odpowiedz Komentuj obrazkiem