Demotywatory.pl

Pokaż panel
Szukaj
+
379 555
-

Komentarze ⬇⬇


Komentarze


Dodaj nowy komentarz Zamknij Dodaj obrazek
avatar ~tv
+36 / 46

1. Wanilina ( 4-hydroksy-3-metoksybenzaldehyd) nie ma nic wspólnego z glutaminianem sodu (sól sodowa kwasu glutaminowego): to dwa zupełnie różne związki chemiczne. Obydwa występują naturalnie, pierwszy w wanilii, natomiast kwas glutaminowy w dużych ilościach np. w żółtych serach. 2. Lecytyna występuje naturalnie w żółtkach jajek i właśnie w soi - jej struktura chemiczna nie zależy od tego z jakiej soi ją wyekstrahowano. Poza tym cytuję: "Lecytyna sojowa to mieszanina fosfolipidów oraz steroli pełniących w organizmie człowieka ważne dla życia funkcje. Lecytyna buduje błony komórkowe, stanowi źródło choliny. Dieta bogata w lecytynę poprawia pamięć, obniża poziom cholesterolu LDL oraz korzystnie wpływa na komórki wątroby.". 3. Mówienie, że olej palmowy nie jest przyswajalny bo jego temperatura topnienia jest wyższa niż temperatura organizmu ludzkiego jest jakimś nieporozumieniem. Tak samo jest np. ze smalcem, którego temperatura topnienia może dochodzić do 40 stopni celcjusza. Podsumowując: autor powinien nosić na głowie papierową torbę z otworami wyciętymi na oczy, podpisaną: "nie uważałem na lekcjach chemii" - tania sensacja wymieszana z bzdurami.

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
avatar ~fun_
+2 / 20

@~tv zgadzam się. Poza tym, na coś musimy umrzeć i nawet jeżeli autor demota miałby rację, to wolałbym umrzeć z powodu nutelli niż np. fajek.

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
S Sul
+4 / 10

@Kozzi19 ma nieco racji. Nie odniosę się do wszystkiego, bo mi się nie chce weryfikować i szukać, jednak każdy kto ma nieco powyżej 20 lat na karku nieco czytał i czyta oraz ma predyspozycje do wyciągania samodzielnych wniosków dostrzeże kilka prawideł współczesnego świata:
- Zysk jest ważniejszy niż zdrowie
- Wiki nie jest nieomylna
- prawdy bywają "manipulowane"
- teorie spiskowe... no cóż bywają prawdziwsze niż niektórzy chcieliby przyznać

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
avatar ~tv
+1 / 5

Kozzi19: Co to jest "zetknięcie z GMO"? Jakie konkretnie związki chemiczne pojawiają się w lecytynie po "zetknięciu z GMO"? Zbitka "zetknięcie z GMO" to przecież bełkot. Podpowiem Ci: modyfikacje genetyczne wprowadza się np. po to, aby uodpornić rośliny przeciwko szkodnikom. Polega to na wprowadzeniu genu, który odpowiada za produkcję białek toksycznych dla szkodników (np. dla konkretnego gatunku owadów). Jak dotąd nie ma żadnych naukowych dowodów na to, że takie białka są szkodliwe dla ludzi. Może pojawią się w przyszłości (kto wie?), lecz na razie jest to sianie paniki. Pomijam już fakt, że lecytyna nie jest białkiem... Podobnie jest ze skrobią - stosowane modyfikacje genetyczna nie wpływają na proces syntezy cukrów... PS. Wyobraź sobie że poza Wikipedią istnieje jeszcze literatura fachowa :-(

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
F Francuznl
+8 / 22

Nie lubisz - nie jedz. Może jeszcze będziesz polecał " krem czekoladowy z Biedronki? Nutella to legenda tak jak Harley Davidson, Rolls- Royce

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
avatar ~zasx
-3 / 7

Picie coli czy też pepsi nie zwiększa ryzyka zachorowania na cukrzycę.

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
avatar yokimi
+2 / 4

Spożywanie dużych ilości cukru (a cola zawiera go sporo) generalnie obciąża trzustkę

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
R raven000
0 / 4

@yokimi porównaj ilości cukru w potrawach i napojach które są na rynku, z krzesła spadniesz. Cola wbrew rozsądkowi potrafi mieć mniej cukru w 100ml niż sok owocowy.

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
avatar yokimi
+1 / 1

@raven I to jest właśnie problem, a nie jakieś gmo. Ludzie doszukują się nie wiadomo jakich toksyn, teorii spiskowych i Bóg wie czego jeszcze, a dużo większym problemem jest zwyczajne obżarstwo. Dlatego zgadzam się, że Nutella jest szkodliwa...jeśli wpie*dala się słoik dziennie.

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
F For
0 / 0

Wersja tltr: 1)raven ma rację 2)prawda, jak w większości przypadków, jest pewnie gdzieś pośrodku.

@raven000 Faktycznie—można polecieć z krzesła, rzucam dane z etykiet tego co mam pod ręką [zawartość cukru/100ml]:
Schweppes (cytrusowy) 7,2g
Sok pomarańczowy 9g
Energetyk 10,3g
MountainDew z 12,9g
Z tego co widzę na stronie Coca-coli to też ma około 10g/100ml, czyli w zasadzie od soku specjalnie nie odbiega.

Inna sprawa, że w przypadku 'słodkich napojów' warto by jeszcze przejrzeć inne składniki — o ile faktycznie łatwo znaleźć bełkot typu nie stwierdzono zagrożeń..." to pytanie brzmi jak na organizm wpływa wszystko jednocześnie. Zdarzyło mi się kiedyś rozmawiać na temat z babcią (zawodowo zajmowała się jeszcze z 10 lat temu przetwórstwem) to strasznie mnie którymś z konserwantów straszyła "my tego łyżkę na wielką kadź dawaliśmy!!!". Także jak to jest pewnie się nie dowiemy, a ja wracam do Schweppsa :P

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
avatar ~Nutellopożeracz
+12 / 16

Trochę pierniczenie o niczym tak naprawdę, jak ktoś lubi Nutellę to nie przestraszy się jakiegoś śmiesznego artykułu o jej składzie, tylko zamiast tego pobiegnie do szafki i przypomni sobie jaka jest dobra :D

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
avatar EveTheMermaid
+1 / 1

No właśnie :) Tak samo, jak w przypadku parówek, czy pasztetu lub innych podobnych wyrobów, gdzie wiadomo, że tam przetwarzane jest mięso oddzielane mechanicznie(MOM), więc można znaleźć w nim wszystko; począwszy od marnej jakości mięsa i tłuszczu, a kończąc na piórkach, pazurkach i innych tego typu częściach zwierzęcego ciała. A mimo wszystko ludzie się zajadają tymi przetworami. Więc krzyczenie o szkodliwości jakiegoś produktu jest bezsensowne, bo jeśli ktoś lubi jakiś produkt to i tak nie zrezygnuje z jego spożywania ze względu na zawarty w nim skład. A jeśli miałoby tak się stać, to człowiek musiałby wtedy całkowicie zrezygnować z jedzenia oferowanego we wszelkich możliwych sklepach, bo chemia jest dosłownie wszędzie, w każdym możliwym produkcie, mniej lub bardziej szkodliwa dla organizmu.

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
avatar ~znamsie
+16 / 20

ten miniartykulik jest nierzetelny, dlatego nie chce sie w niego wierzyc. Olej palmowy nieprzetworzony jest superzdrowy. UTWARDZONY "hydrogenated" olej palmowy to inna bajka, ale autor chyba nie bardzo za roznice.

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
avatar ~von_Precz
+3 / 5

Nawet gdyby to była prawda, to co w związku z tym, nikt nie będzie teraz wpieprzał trawy i pił deszczówki. Zresztą dopiero pękający od wiedzy by pole do popisu znaleźli...

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
avatar pelasia18
+7 / 9

Jutro może mnie j*bnąć samochód, więc nie mam zamiaru sobie odmawiać w życiu wszystkiego co lubię. A raka można dostać nawet odżywiając się superduperhiperzdrowo.

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
U ukland
+8 / 8

Źródłem lecytyny o największej aktywności biologicznej i przyswajalności jest lecytyna sojowa.
Uwaga! Tylko lecytyna sojowa, która jest nieutleniana jest w pełni aktywnym źródłem choliny, inozytolu i kwasu linolowego.
Dzienna porcja powinna dostarczać minimum 2000 mg lecytyny sojowej (nieutlenianej), co odpowiada dostarczeniu 55 mg choliny, 33,3 mg inozytolu i 374,4 mg kwasu linolowego.

Reszty nie będę na siłę udowadniał bo tv już napisał

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
A Arthasan
+4 / 8

@Kozzi19 - Czy wiesz, że kopiowanie bzdurnych artykułów z internetu jest bez sensu? Te wszystkie pseudo-dowody to są brednie. Rosario leży w Argentynie i nie ma tam takiego szpitala, w democie piszesz o jakimś uniwersytecie który nie istnieje, Włoski Narodowy Instytut Badań nad Żywnością i Żywieniem nazywa się inaczej i nie ma wcale takich badań. Ludzie, ten człowiek po prostu bredzi.

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
avatar Soul_shade
+2 / 8

To teraz mam taką propozycję dla was - zobaczcie co wasze mamy dodają do placków które wcinacie ze smakiem. Większość stosuje te składniki (wanilina, olej palmowy). I może autor demota powie łaskawie, jak on sam się tak zdrowo odżywia? Co znajduje na półkach sklepowych bez żadnych dodatków, nieprzetworzone? Wiadomo, przesadzanie z czymkolwiek nie jest dobre. Ale nie ma co przesadzać i próbować siać paniki jak to robi powyższy demotywator.

Odpowiedz Komentuj obrazkiem

Zmodyfikowano 1 raz. Ostatnia modyfikacja: 27 stycznia 2015 o 12:56

avatar ~webbyn
+3 / 3

Auto może i ma racje, ale atakowanie tylko jednego produktu jest niesprawiedliwe bo obecnie większość produktów ma niezdrowe składniki. Lecytyna sojowa jest powszechnym składnikiem czekolad a tym samym wszystkich słodyczy nią oblaną, Olej palmowy jest również w wielu słodyczach. Oczywiście nie tylko słodycze są wypchane 'chemią'. Osobiście robię domową nutellę,ale i tak ciężko całkowicie pozbyć się wszystkich niezdrowych składników bo żeby zrobić nutellę i tak muszę kupić czekoladę.

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
avatar ~Marek003
+2 / 2

A autor tej epistoły rozumie co zarzuca?
"żadnych sztucznych barwników i sztucznych konserwantów" - i tak jest.
Nie napisali że jest z produktów nieprzetworzonych.
Autor rozumie niuans?

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
avatar ~Markusss
0 / 0

W latach 70 i 80 to ja nawet nie wiedziałem że można o czymś takim marzyć.

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
B Barcix67Fire
-1 / 1

je#ać etykiety

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
avatar ~trochę_wiedzy_chemicznej
+3 / 3

Olej palmowy zawiera głównie kwas palmitynowy. Czyli jest to... tak, właśnie ten słynny, zdrowy Omega 3 6. W trakcie trawienia ulega on emulgacji, a nie stopieniu, więc jest dobrze wchłaniany. A gdyby nie był wchłaniany, to przecież nie byłby też szkodliwy.
Lecytyna, będąca faktycznie produktem ubocznym, jest fosfatydylocholiną - substancją niezbędną do właściwego i funkcjonowania rozwoju komórek nerwowych...
itp, itd...

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
avatar ~ll
-1 / 1

No i?

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
avatar DracarysDragon
-1 / 1

Czy ktoś chociaż przez chwilę naiwnie wierzył, że ten artykuł zniechęci ludzi do jedzenia nutelli? :>

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
avatar DracarysDragon
-1 / 1

To jest twoja teoria przewidywania moich intencji? Pomysłowa. ;)

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
avatar DracarysDragon
-1 / 1

Aby nazwać teorię faktem, musi mieć ona realne potwierdzenie. Wiesz co miałam na myśli lepiej ode mnie? Jesteś już kolejnym teleaptą którego spotkałam na Demotywatorach, jestem od wielkim wrażeniem. ;)

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
avatar aku666
+1 / 5

Kogoś tu mocno uwiera czapeczka z folii sreberkowej.

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
avatar DJMADEJ
-1 / 1

Jak i nie pasuje to żryj kreta. Też chemia, ale przynajmniej wszystko jasno opisane!

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
avatar ~kochamnutelle
0 / 2

Ludzie dodając takie posty potrafią nawet smak dzieciństwa zepsuć... Tak jakby czerpali z tego przyjemność.

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
avatar ~iks_i_grek_zet
-1 / 1

Spójrzcie na swoje półki z przyprawami i sięgnijcie po cukier waniliowy. A potem dokładniej przeczytajcie nazwę :)
Używam go od wieków i żyję...

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
avatar ~318
+3 / 5

Ta w wodzie też jest wodór z którego można zrobić bombe...

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
avatar ~beneluks
-1 / 1

Jeśli to prawda , to dlaczego słuzby do tego powołane nie zabronią sprzedaży tego świństwa ???
Dlaczego w każdym masmixie i innej margarynie jest olej palmowy ???
Skoro jest rakotwórczy to powinien być zakazany - Prawda ???

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
avatar ~heheszek
-1 / 3

Wszystko jest takie niezdrowe.
Sami codziennie pijecie dziwny związek o tajemniczym wzorze H2O
znany jako woda
Występuje ona na przykład w moczu leniwca dwupalczastego
Każdy kto kiedyś napił się wody, umarł.
Czego chcieć więcej?

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
avatar ~La_Logia
-1 / 1

Właśnie stałeś się wrogiem numer jeden wszystkich kobiet.

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
avatar Wed
-1 / 1

Mi się zawsze podoba jak ludzie w sklepach marketach patrzą na te wszystkie dobrodziejstwa współczesnego świata, i po chwili jebudu^^ w koszyk bo ładna etykieta a skład a co tam huu z tym :D i potem komy "Na coś trzeba umrzeć" to prawda najwięcej ludzi na świecie umiera przez swoją głupotę hyh:>

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
avatar ~chemik10
-1 / 1

Takich głupot dawno na Demotach dawno nie widziałem :D
Pozdrawiam tych, co biorą to na serio.

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
avatar ~thebest_
0 / 0

Naucz się czytać ze zrozumieniem. Jest napisane, że nie ma sztucznych BARWNIKÓW i KONSERWANTÓW, a nie, że nie ma sztucznych aromatów.

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
avatar ~8765432109
-3 / 3

Wanilina? a nie wanilia?

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
avatar Xylar
-2 / 2

bla, bla, bla. Jadłem, jem i będę jadł nutellę i żadne bzdurne wywody mnie nie przekonają do zmiany tego stanu rzeczy. Przeczytałem pierwszy akapit, dalej już tylko przeleciałem zwrokiem bez zrozumienia, ale rzuciło mi sie w oczy słowo "rakotwórcza". Come on. Co dzisiaj nie jest rakotwórcze? Mam na myśli 'o czym nie mówi się' że jest rakotwórcze? Bujdy na resorach. Za parę lat będą chcieli nas zamknąć w domach bo świeże powietrze będzie rakotwórcze. Co dzisiaj nie ma konserwantów? 50% ludzi których znam stale pije "siuwaksy" typu coca cola, oranżada, napój tymbark czy inne 'woda, cukier i milion nie-wiadomo-jakiej-chemii', je parówki, pasztety i wiele innych "jakże tragicznych dla zdrowia" "potraw", w tym i tę nieszczęsną nutellę! I wiesz co, autorze? Z tych wszystkich osób, które znam, żadna, nawet jedna, nie ma raka ani innych takich. O jednej osobie wiem, że miała wrzód na żołądku czy gdzieś, tak naprawdę dlatego, że rzuciła palenie (sam lekarz to przyznał, "choć - jak mówił - nie powinien, jako lekarz" - ale to tak na marginesie tej szkodliwości wszystkiego dla wszystkich. Pozdrawiam..

Odpowiedz Komentuj obrazkiem