Demotywatory.pl

Pokaż panel
Szukaj

Grupie licealistów udało się nagrać bardzo ciekawe zjawisko termodynamiki

Zjawisko to może mieć miejsce ponieważ woda pod ciśnieniem zamarza w niższych temperaturach niż ta, którą widzimy naturalnie. Dlatego woda gazowana zamrożona do -15 stopni po odkręceniu wyrównuje swoje ciśnienie z tym z zewnątrz w dalszym ciągu zachowując swoją niską temperaturę

www.demotywatory.pl
+
213 222
-

Komentarze ⬇⬇


Komentarze


Dodaj nowy komentarz Zamknij Dodaj obrazek
avatar ~Oranżad
+7 / 7

znane od dawna jako ciecz przemrożona lub przechłodzona, można zrobić na wielu napojach mi się udało nawet na oranżadzie białej

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
X Xmen1
+1 / 3

Mi tak raz w lecie Cola zamarzła po otwarciu, Zrobił się korek lodu, a taki był upał... :-)

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
A konto usunięte
+7 / 7

Nie zamrożona, a schłodzona do -15. Zamarznięcie następuje dopiero w momencie odkręcenia zakrętki.
Bo wyraźnie widać, że ciecz w butelce przed odkręceniem zakrętki jest nadal w postaci ciekłej więc nie można o niej powiedzieć, że jest zamrożona.

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
B bednar666
+4 / 4

Hm, ten opis byłby właściwy tylko dla ciśnień między ~10Mpa a 632,4 Mpa. W innych temperatura zamarzania jest stała lub rośnie przy wzroście ciśnienia. Pomijam to co się dzieje poniżej 611,73 Pa bo tam mamy przejście ze stanu gazowego w stały a widać na filmiku, że w butelce jest ciecz. To teraz tak, 10Mpa to jest 98,69 atm czyli 98,69 kg/cm2. Czy butelka by to wytrzymała? Stawiałbym, że chodzi tu przechłodzenie cieczy. Po prostu do pewnej temperatury potrzebne są zarodki krystalizacji, żeby cała ciecz zamarzła (w odpowiednio niskiej temperaturze te już nie są potrzebne). Przy odkręceniu butelki następują drgania/wstrząsy mechaniczne, które pozwalają cieczy zamarznąć.

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
A Aqq300
-2 / 4

A naklejkę mogli zerwać. Ech, to lokowanie marki...

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
avatar ~Twój_nick_2141
+1 / 3

1. Kup dowolny napój gazowany
2. Wstrząśnij mocno butelką by uwolnić dwutlenek węgla i zwiększyć ciśnienie
3. Schłodź napój do minus wystarczająco
4. Włącz kamerę
5. Nagraj zjawisko
6. Udawaj mądrego w internetach
7. ...
8. Profit

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
avatar ZONTAR
+1 / 1

Opis tragiczny. Obniżając ciśnienie uwalniamy energię, więc temperatura spada. Poza tym podnosząc ciśnienie podnosimy temperaturę zamarzania

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
S szczodros
+1 / 1

licealiści - wybaczmy im

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
D dandare20
+1 / 1

Dokładnie, to jest przechłodzenie cieczy. A czy zastanawialiście się kiedyś, jak to się dzieje, że można poślizgnąć się na lodzie? Jest taka zależność, że im większe ciśnienie, tym niższa jest temperatura topnienia. Tak więc pod naszymi butami (czy też łyżwami) pod wpływem naszej masy zwiększamy ciśnienie na podłoże i na chwilę lód zamienia się w wodę. Czyli ślizgamy się na wodzie;)

Odpowiedz Komentuj obrazkiem