Demotywatory.pl

Pokaż panel
Szukaj

Komentarze ⬇⬇


Komentarze


Dodaj nowy komentarz Zamknij Dodaj obrazek
C ciomak12
+19 / 23

WIększość z tych sztuczek to normalna praktyka i nie ma w nich nic oszukańczego. Jak wielkość talerzy, szklanek, muzyka czy kolorowe menu.

To co jest złe to barwienie mięsa i udawanie że pieczywo jest świeże. Co do mrożonych warzyw, to miejmy też świadomość, że o świeże pomidory w grudniu może być ciężko.

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
M mudia
+7 / 7

@ciomak12 Pomidorów nie da się mrozić. Tzn da się, ale po rozmrożeniu możesz zrobić z nich najwyżej sos.

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
C ciomak12
+2 / 4

@mudia Czyli żebyśmy mieli te pomidory to sprawa jest jak z bananami, że przywozimy niedojrzałe owoce w kontenerach a następnie dodajemy jakiejś chemii by dojrzały już w sklepie ew. w dniu wysłania do sklepów.

W każdym razie czy to pomidor, marchew, brokuł czy papryka to ich dostępność oraz jakość w sezonach zimowych jest dużo mniejsza. Zresztą tak samo jest z owocami. Choć raz w stołówce niedaleko miejsca gdzie pracuje warzywa, które dostałem prawie na 100% pochodziły z sekcji mrożonych warzyw z Auchana.

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
avatar maaciekk
+2 / 2

@ciomak12 zapomniałeś kolego, że pomidory są hodowane w szklarniach które zapewniają im odpowiednie warunki przez cały rok i to bez względu na warunki atmosferyczne.

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
avatar Cascabel
0 / 0

Akurat z bananami to żadna chemia, tylko temperatura - 7 stopni celcjusza jeżeli dobrze pamiętam. Dwa stopnie wyższa, albo niższa? Cały kontener do wyrzucenia.

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
N nyar
+6 / 6

"Dokładnie taka sama potrawa podawana w fast foodzie" - "Maestro" nabiera tylko na reklamie, jedyne co jest takie samo to frytki i cola.

"Płaci pan kartą? Doliczyć napiwek?" - na filmach słyszałem.... kto wie, może się przyjmie, Ja miałem szczęście nie spotkać się z tym pytaniem.

"pieczywo podawane na przystawkę nie zawsze jest świeże" - dlaczego nie oddają do piekarni nie sprzedanego pieczywa ? - to powszechna praktyka.

"zapłacimy 4 razy więcej za coś, co czeka na nas w domu w zamrażalniku" - myślałem że płacę za przyrządenie i podanie smacznego dania .

"Muzyka klasyczna wzmaga apetyt" - to jest bzdura - tylko poprawia smak wina, i tylko jeśli taki typ muzyki Ci odpowiada.

"jedzenie które nie wygląda zbyt atrakcyjnie jest barwione, żeby skusić klienta" - to się nazywa przyprawianie i przyrządzanie potrawy. Jeśli kucharz tego nie potrafi to żaden barwnik nie pomoże.

"Im bardziej wyszukana nazwa, tym wyższa cena" - nie sądziłem że "Stek z jagnięciny" to wyszukana nazwa, a raczej przebija ceną "Super, extra, deluxe burgera".

Szklanki i talerze to powszechna praktyka - choć raczej nie dostanę expresso w pokalu.

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
D DAREKJP
+9 / 9

Jeśli obsługa jest miła - daję napiwek, a jeśli jest gburowata i robi łaskę, że żyje - nie dam. Jeśli natomiast Ty dajesz takim napiwek, to sam jesteś burakiem…

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
N nyar
+2 / 2

@DAREKJP nie jestem przeciwnikiem napiwków, często sam daję , po prostu nie spotkałem się z pytaniem o napiwek.
Zresztą zgodzę się z Tobą , napiwek jest wyrazem uznania, więc często to nie sprawa skąpstwa.

Odpowiedz Komentuj obrazkiem

Zmodyfikowano 1 raz. Ostatnia modyfikacja: 21 października 2019 o 10:46

C Chung
+4 / 4

"Restauratorzy podają jedzenie na wielkich talerzach, ponieważ klient widząc "małą" porcję, chętniej zamówi coś jeszcze" - Raczej klient widząc małą porcję... w przyszłości ominie tą restauracje. Ja tak zrobiłem już kilka razy. Czasem najdzie mnie refleksja że i tak się najadłem na dłużej i tam wrócę.

Odpowiedz Komentuj obrazkiem

Zmodyfikowano 1 raz. Ostatnia modyfikacja: 21 października 2019 o 13:15

Y Yaibapl
+2 / 2

@Chung Bo jest dokładnie na odwrót. Restauracje podają na małych talerzach, bo mogą dać mniejszą porcję a i tak wygląda na dużą. ;)

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
avatar stokro5
0 / 0

Normalnie, otworzyło mi oczy !

Odpowiedz Komentuj obrazkiem