Islandzkie danie narodowe, a konkretnie jest to zgniłe mięso rekina. Pomijając obrzydliwość samej potrawy, można się zarazić wieloma bakteriami, które rozwijają się w gnijącym mięsie
Spożywane w Azji mogą doprowadzić do objawów podobnych do choroby szalonych krów
Jest zjadana w Namibii, jako rytualne danie. Może być zjadana tylko w odpowiednim czasie i to młode osobniki, ma w sobie tyle toksyn, że nieumiejętnie przyrządzona zatrzymuje pracę nerek
Owoce tej rośliny z Jamajki mogą być spożywane tylko, gdy są dojrzałe, połakomienie się na niedojrzały owoc może spowodować zatrucie i ostre wymioty
Jest to koreańska potrawa z młodych ośmiornic. Zwierzę jest cięte na kawałki żywe i podawane z sezamem i olejem, gdy jeszcze się rusza. Odnotowano liczne przypadki zadławienia się mackami zwierzęcia, które trzeba mocno pogryźć i szybko połknąć
Zwana tak przez jej czerwoną wydzielinę. Jest przysmakiem w Chinach, mimo że może powodować wiele chorób. Żyje w środowisku, które sprzyja rozwojowi wirusów i bakterii
Ser z Sardynii, który ma w sobie larwy, które mogą się zagnieździć w ludzkim ciele
dość obrzydliwe te smakołyki Azjatów.
@rmld777 Zwłaszcza rabarbar :)
A ryba fugu? To jest dopiero hazard.
Hakarl to mięso sfermentowane a nie zgniłe.
Już wystarczy że nietoperze wpierd...
Idioci zżerają paskudztwa, a potem dziwią się, że wirusy roznoszą.
Swoją drogą, jak można zjadać, w pewnym sensie, żywe zwierzę?
Rabarbar? Serio? W dzieciństwie jadłem go kilogramami i nic mi nie było...