@lego45 Najlepsza - ja się zgadzam ale to wyłącznie kwestia gustu.
Najzdrowsza? Zdecydowanie nie. Całość jest zrobiona z tych samych składników a samo przypiekanie jeśli już to może prowadzić do tworzenia się negatywnych dla zdrowia związków chemicznych (co raczej w przypadku chleba nie ma jednak dużego znaczenia).
Można na to powiedzieć inaczej niż piętka?
Jest to zależne od regionu?
Ja w Krakowie od zawsze słyszę pieyka. Może ktoś ze Śląska, Warszawy i innych regionów Polski się wypowie
U mnie piętka, ale po co to ustalać? Jedni mówią "na dwór" inni "na pole", jedni jedzą pyry inni kartofle czy ziemniaki. Właśnie fajnie, że język polski jest taki urozmaicony.
W moim wypadku zawsze jest to piętka ale spodziewam się że zależnie od regionu kraju bedą też inne nazwy tak samo jak to jest w przypadku bulw ziemniaka.
Najlepiej wchodzi z solidną warstwą posolonego smalcu ze skwarkami obłożonego opcjonalnie ogórkiem kiszonym z beczki.
Piętka,, przylepka, dupka
@AZA193 U mnie jeszcze było "przyklejka", ale to chyba dziecięce wariacje na temat:)
"Ta kromka chleba, (jedna z dwóch w bochenku), której nie uda ci się wygodnie posmarować masłem z dowolnej strony."
U nas w domu też się mówi piętka :)
Piętka, kromka. Babcia mówiła,że najlepsza i najzdrowsza część bochenka chleba :)
Prawda
Pamietam z dziecinstwa
Przecież to skrajka:D
Przylepka!
To początek a zarazem koniec
Zygmunt, kur... mać.
Poskrobek
Piętka
@lego45 Najlepsza - ja się zgadzam ale to wyłącznie kwestia gustu.
Najzdrowsza? Zdecydowanie nie. Całość jest zrobiona z tych samych składników a samo przypiekanie jeśli już to może prowadzić do tworzenia się negatywnych dla zdrowia związków chemicznych (co raczej w przypadku chleba nie ma jednak dużego znaczenia).
Żółta strzałka wskazująca poczwarkę
Typowo u chleba to piętką, ale gdy chodzi o skrajny skrawek czegokolwiek (keksu, pieczeni, sera itp) to najbardziej uniwersalne jest "dupka".
Piętka
Najsmaczniejszy kawałek każdego dobrego bochenka. ;)
Kromka
Skrowka
Kromka, oczywiste.
Można na to powiedzieć inaczej niż piętka?
Jest to zależne od regionu?
Ja w Krakowie od zawsze słyszę pieyka. Może ktoś ze Śląska, Warszawy i innych regionów Polski się wypowie
piętką, potem kromki
Kromka, potem skibki.
skóra
Piętka
obrąbek XD
Chleb
A dlaczego miałaby być "ostateczna" jedna nazwa?
@zelalem Dobre pytanie. Co komu przeszkadza piętka, dupka czy przylepka - każdy polak wie o co chodzi.
Piętka
Piętka lub przylepka.
Końcówka bochenka chleba.
Kiedyś nazywało się to u nas "piętka". Ale córka zaczęła na to mówić "piętaszek" i niestety ta nazwa się przyjęła.
dupka
U mnie piętka, ale po co to ustalać? Jedni mówią "na dwór" inni "na pole", jedni jedzą pyry inni kartofle czy ziemniaki. Właśnie fajnie, że język polski jest taki urozmaicony.
Okrajek chleba.
@Lulus , aż mi się coś przypomniało xD
pajda
Ciłuska
Pajda, piętka
piętka
Hm, wygląda na jakąś nową mutację laguna, ale ja tam się nie znam
u mnie tak samo. Te zewnętrzne to piętki, przylepki (tata tak mówił), a te ze środka to kromki, ewentualnie skibki
Szał pal to był jak się kupiło świeży jeszcze ciepły chleb, i na taką ciepła piętkę położyło się masło.
W moim wypadku zawsze jest to piętka ale spodziewam się że zależnie od regionu kraju bedą też inne nazwy tak samo jak to jest w przypadku bulw ziemniaka.
Najlepiej wchodzi z solidną warstwą posolonego smalcu ze skwarkami obłożonego opcjonalnie ogórkiem kiszonym z beczki.