Demotywatory.pl

Pokaż panel
Szukaj
+
133 166
-

Komentarze ⬇⬇


Komentarze


Dodaj nowy komentarz Zamknij Dodaj obrazek
A AZA193
+26 / 34

Piętka,, przylepka, dupka

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
avatar Hermes_Trismegistos
-2 / 6

@AZA193 U mnie jeszcze było "przyklejka", ale to chyba dziecięce wariacje na temat:)

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
avatar belzeq
+15 / 17

"Ta kromka chleba, (jedna z dwóch w bochenku), której nie uda ci się wygodnie posmarować masłem z dowolnej strony."

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
K Kasia_81
+9 / 11

U nas w domu też się mówi piętka :)

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
L lego45
+6 / 8

Piętka, kromka. Babcia mówiła,że najlepsza i najzdrowsza część bochenka chleba :)

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
K Kasia100580
0 / 0

Prawda
Pamietam z dziecinstwa

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
M konto usunięte
+1 / 5

To początek a zarazem koniec

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
avatar ALEJAJAJAKBERETY
-1 / 3

Zygmunt, kur... mać.

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
T tfudala
+8 / 8

Piętka

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
avatar SilesianSeparatist
+4 / 10

@lego45 Najlepsza - ja się zgadzam ale to wyłącznie kwestia gustu.
Najzdrowsza? Zdecydowanie nie. Całość jest zrobiona z tych samych składników a samo przypiekanie jeśli już to może prowadzić do tworzenia się negatywnych dla zdrowia związków chemicznych (co raczej w przypadku chleba nie ma jednak dużego znaczenia).

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
avatar koszmarek66
+1 / 1

Żółta strzałka wskazująca poczwarkę

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
7 konto usunięte
+4 / 4

Typowo u chleba to piętką, ale gdy chodzi o skrajny skrawek czegokolwiek (keksu, pieczeni, sera itp) to najbardziej uniwersalne jest "dupka".

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
S Skarpetoperz
+2 / 2

Najsmaczniejszy kawałek każdego dobrego bochenka. ;)

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
A akzent90
+1 / 5

Kromka

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
S splinter84
0 / 0

Skrowka

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
A adawo
+1 / 5

Kromka, oczywiste.

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
A akam91
0 / 0

Można na to powiedzieć inaczej niż piętka?
Jest to zależne od regionu?
Ja w Krakowie od zawsze słyszę pieyka. Może ktoś ze Śląska, Warszawy i innych regionów Polski się wypowie

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
Z Zemrzyk
0 / 0

skóra

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
avatar sviader
+2 / 2

Piętka

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
L liska1234
-2 / 2

obrąbek XD

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
avatar zelalem
+1 / 3

A dlaczego miałaby być "ostateczna" jedna nazwa?

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
avatar Elandiel1
+2 / 2

@zelalem Dobre pytanie. Co komu przeszkadza piętka, dupka czy przylepka - każdy polak wie o co chodzi.

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
P przyplyw
+2 / 2

Piętka

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
avatar KOSZTELKA
-1 / 1

Piętka lub przylepka.

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
M Myslaca_istota
0 / 0

Końcówka bochenka chleba.

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
avatar beva
+1 / 1

Kiedyś nazywało się to u nas "piętka". Ale córka zaczęła na to mówić "piętaszek" i niestety ta nazwa się przyjęła.

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
avatar Morthond
+2 / 2

dupka

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
C Choch
0 / 0

U mnie piętka, ale po co to ustalać? Jedni mówią "na dwór" inni "na pole", jedni jedzą pyry inni kartofle czy ziemniaki. Właśnie fajnie, że język polski jest taki urozmaicony.

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
G GREG0074
0 / 0

Okrajek chleba.

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
avatar BlueAlien
0 / 0

@Lulus , aż mi się coś przypomniało xD

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
S Swinnet
0 / 0

pajda

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
R rwrw
0 / 0

Ciłuska

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
C cannis
0 / 0

Pajda, piętka

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
S konto usunięte
0 / 0

Hm, wygląda na jakąś nową mutację laguna, ale ja tam się nie znam

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
A alex71719
0 / 0

u mnie tak samo. Te zewnętrzne to piętki, przylepki (tata tak mówił), a te ze środka to kromki, ewentualnie skibki

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
A AZA193
0 / 0

Szał pal to był jak się kupiło świeży jeszcze ciepły chleb, i na taką ciepła piętkę położyło się masło.

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
A AdamSlodowy
0 / 0

W moim wypadku zawsze jest to piętka ale spodziewam się że zależnie od regionu kraju bedą też inne nazwy tak samo jak to jest w przypadku bulw ziemniaka.
Najlepiej wchodzi z solidną warstwą posolonego smalcu ze skwarkami obłożonego opcjonalnie ogórkiem kiszonym z beczki.

Odpowiedz Komentuj obrazkiem