Demotywatory.pl

Pokaż panel
Szukaj
+
257 267
-

Komentarze ⬇⬇

Zobacz także:


Komentarze


Dodaj nowy komentarz Zamknij Dodaj obrazek
avatar agronomista
+6 / 6

A kiedy kapusta dotarła w ogóle do Skandynawii. Podobno do nas za królowej Bony, ale raczej jeszcze wcześniej gdzieś w XIV wieku. A wikingowie to VIII-XI w.

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
T Tibr
+4 / 6

Wikingowie jest błędna nazwą przyjętą współcześnie za właściwą - Wiking była to nazwa wyprawy morskiej po łup. Nazwało się ich Normanowie (ludzie północy) to, że jedli dużo kiszonych potrawy wynikało wprost z klimatu, w którym żyli. Byli zmuszeni do przetwarzania żywności w taki sposób aby mogli ją jak najdłużej przechowywać bez zagrożenie, że się zepsuje. To stąd w Szwecji przysmakiem są kiszone śledzie;) ich dieta opierała się na wielu produktach kiszonych.

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
avatar Aarcticfrost
-4 / 4

@Tibr
Idąc Twoim tokiem myślenia to Niemcy, Włochy czy Węgry też są błędnymi nazwami.

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
T tomkosz
+2 / 2

@Tibr Normanowie zyli na polnocy, gdzie generalnie jest chlodno i rzeczy sie tak nie psuja, bo za oknem masz naturalna lodowke przez spora czesc roku, a jak bylo cieplo, to wykorzystywalo sie wielkie bryly lodu w ziemiankach by utrzymywac zywnosc w chlodzie. Kiszonki wiec nie byly tak potrzebne jak np na ziemiach polskich. To jedna bzdura. Druga to taka ze Normanowie podrozowali na stosunkowo krotkich dystansach, "skaczac" od wyspy do wyspy, od jednego obozu lup portu do drugiego, uzupelniajac zapasy, wiec szkorbut nie grozil im tak jak to bywalo w wielkich, oceanicznych wyprawach, gdy ladu nie widywalo sie miesiacami. To kolejna bzdura. Nastepna jest to ze kiszonej kapusty nie znano w Europie w tym okresie, dotarla do nas dopiero z najazdami Mongolow, ktore dzialy sie ladnych pare wiekow pozniej.

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
avatar agronomista
+1 / 3

@Aarcticfrost Wiking to nazwa zawodu nie narodowości, ale w sumie można więc ich nazywać wikingami.

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
D Dipol
+2 / 4

@Aarcticfrost Niemcy to w Polsce, na świecie to Germanu, Włochy to w Polsce normalnie Italia, Węgry to Madziary. Chociaż patrząc na to że jako jedyni używają imienia Attyla powinno się mówić Hunowie;))))

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
avatar Aarcticfrost
0 / 0

@Dipol
Ale Ty mi nie tłumacz mojej wypowiedzi.
Wskaż przeciętnego Polaka używającego formy Italia lub Madziary (lub Magyaroszag) Od podwórka poprzez salony, na środkach przekazu kończąc, używamy nazw Włochy/Włosi oraz Węgry/Węgrzy.
Wyjątkiem może być dyplomacja, ale nie jestem biegły w polityce międzynarodowej.
Poza tym, o ile Attyla "Bicz Boży" rzeczywiście był Hunem, to Madziarzy używają tego imienia w zlatynizowanej formie Attila. I nie jako jedyni. Imię to jest dość popularne również w Turcji i najprawdopodobniej jest pochodzenia właśnie tureckiego. Lub gockiego.
Toteż idąc za tokiem Twojej wypowiedzi, Madziarów winno się zwać Turkami/Gotami...

Odpowiedz Komentuj obrazkiem

Zmodyfikowano 1 raz. Ostatnia modyfikacja: 16 stycznia 2022 o 13:41

D Dipol
0 / 2

@Aarcticfrost Bez urazy;))) Chciałem tylko zwrócić uwagę że nazwa Wiking jest funkcjonalna na całym świecie. I jest łączona raczej z Norwegami i Szwedami niż z Duńczykami. Pozostałe nazwy na cóż ,co kraj to obyczaj.

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
T Tibr
+1 / 1

@Aarcticfrost to nie jest moim tokiem myślenia, tyko to o czym mówią historycy, słowianie na Pomorzu też trudnili się tym rzemiosłem, był nawet czas za Bolesława Krzywoustego, że to "myśmy" najeżdżali np. Szwecję.

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
T Tibr
+1 / 3

@tomkosz napisz proszę co się dzieje z mięsem, które się rozmrozi? Nawet Inuicii, gdzie żyli w jeszcze mroźniejszych rejonach nie bazowali na mrozie, tylko przetwarzali żywność (mięso zwierzęce i rybie) np. ją susząc, a przecież według ciebie wystarczyło wrzucić do bryły lodu xD
Kapusta była znana w Europie conajmniej od czasów starożytnej Grecji, przynajmniej z tego okresu znajdują się zapisy o kapuście, fakt oni też teoretycznie przyszli ze wschodu jak Mongołowie.
Mitem jest, że to bona sprowadziła kapustę do Polski, to co możemy powiedzieć to, że "przyszła" od strony Niemiec.
Owszem większość wypraw była krótka nie mnie były i dłuższe ale proces fermentacji był im znany i szeroko rozpowszechniony stąd alkohol z owsa, jak pisałem kiszone śledzie i inne rarytasy poddawane procesowi fermentacji.

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
avatar Aarcticfrost
0 / 0

@Tibr
Pełna zgoda.
Zwano ich również Waregami w kontekście wojsk najemnych.
I domniemuje się, że mogli być gwardią niejakiego Mieszka I, któremu również przypisywane jest skandynawskie pochodzenie oraz imię Dago(n)
Idzie mi o to, że skoro miano Wiking przyjęło się niejako zwyczajowo, nie powinno być postrzegane w kategorii błędu.
Wiele regionalizmów, niepoprawności językowych czy nawet neologizmów, weszło z czasem do języka polskiego i są uznawane jako obowiązujące.

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
T tomkosz
-3 / 3

@Tibr gdy Skandynawowie przyjeli chrzescijanstwo, stali sie mieczakami. Slowianie pomorscy w tym okresie wciaz byli poganami i pewnie dlatego pogonili kota potomkom Wikingow.

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
avatar Aarcticfrost
0 / 0

@Dipol
O żadnej urazie mowy być nie może. Staraj się jednak szerzej zapoznać z materią na temat której zabierasz głos.
A Duńczycy? Jak najbardziej zaliczani są do Wikingów. Ta sama grupa językowa, w której jak słusznie zaznaczył @Tibr, staronordycki termin viking oznacza "wyprawę po łup"

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
avatar Aarcticfrost
+2 / 2

@Tibr
@Dipol
A najśmieszniejsze jest to, że powyższą wymianę zdań wywołał szkorbut i kiszona kapusta...

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
T tomkosz
0 / 0

@Tibr jak zwykle przekrecasz, wmawiasz i manipulujesz. To kapuste kiszona przywiezli w jukach Mongolowie, nie sama kapuste.

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
T Tibr
0 / 2

@tomkosz myślę, że najlepszą odpowiedzi dał @Aarcticfrost mi i Dipol i ją Ci dydykuje xD
Ok co do kiszonej kapusty nie będę się spierał (tego nie wiedziałem wiedziałem), natomiast neguje to co napisałeś, że przetwarzanie żywności przez "wikingów" to bzdura - suszyli, kisili/fermentowali produkty spożywcza to nie podlega dyskusji to, że kapusta kiszona trafiła tam później nie wiele zmienia.

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
avatar agronomista
0 / 0

@Dipol akurat wikingowie bardziej są utożsamiani z Duńczykami. Bo to Duńczycy najeżdżali zachodnią Europę. Norwegia znaczyła tak niewiele, że nawet nie było tam organizacji plemiennych, a potem to było coś w rodzaju Duńskiej kolonii, a raczej kilak osad na wybrzeżu. Szwedzi najeżdżali Ruś.

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
S sancz79
0 / 0

@Tibr Słowianie zwani chąśnikami. Najczęściej Pomorzanie ,Obodrzyci i Ranowie . I rzeczywiscie pomorscy Gryfici z Kamienia Pomorskiego mają w tym temacie dużo za uszami

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
T Tibr
0 / 0

@sancz79 Wiciędze ;)

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
S sancz79
0 / 0

@Tibr tudzież

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
K Kujak11
0 / 0

Węgry to głodomory ;)

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
avatar Aarcticfrost
+2 / 2

@cozabalwantonapisal
Co do papryki to zdania są podzielone.
Natomiast z dużym prawdopodobieństwiem starożytni Radomianie utworzyli podwaliny pod lotnisko.

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
A antyfrajer
0 / 2

W jednej z sag: Grettis wspomina się o roślinie
warzucha lekarska (łac. Cochlearia officinalis; ry-
cina 11). Wikingowie domyślali się, że spożywa-
nie jej zapobiegało wypadaniu zębów, co jest jed-
nym z objawów szkorbutu. Prawdopodobnie znali
szkorbut pod nazwą skyrbjúgr i wiedzieli, że do-
tyka on szczególnie żeglarzy, którzy, jak obecnie
wiadomo, odżywiali się produktami o niskiej za-
wartości witaminy C

https://ptfarm.pl/pub/File/Farmacja%20Polska/2014/04aOG%20%20Wikingowie.pdf

Ponadto Wikingowie znali i używali cebulę, por, czosnek i wiele ziół leczniczych, wiec nie chodzi tylko o kapustę.

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
P piernikTheBest
0 / 0

Chinczycy brali ze soba ziarna soi, ktore kielkowali w trakcie wypraw i tez nie mieli problemu ze szkorbutem.

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
D konto usunięte
0 / 0

Od kiedy to Wikingowie wyruszali na długie trasy? W tych łajbach tylko po Bałtyku mogli pływać.

Odpowiedz Komentuj obrazkiem