W Polsce nie ma możliwości, żeby zjeść więcej krów niż świń a owiec to podejrzewam, że zostaje zjedzonych najwyżej 1 szt. Co do ryb, że jest ich 2x więcej niż kurczaków to myślę, że może chodzić o szprotki liczone też na sztuki :)
Około 7000 sztuk zwierząt w ciągu życia, załóżmy 80 lat po 365 dni w roku to daje średnio około ¼ sztuki dziennie. Rozumiem zjeść ćwierć kurczaka w dzień, ale nie wyobrażam sobie wszamać na raz 175 kilogramów wołowiny licząc dla przeciętnej krowy rasy holsztyno-fryzyjskiej.
@unikona trzeba było napisać, że chodzi o tą stereotypową łaciatą krówkę, bo podejrzewam, nie każdy od razu to ogarnie. Inna sprawa, że krowy w przemyśle spożywczym, to dość specyficzny przypadek, bo wykorzystuje się je prawie w całości, razem z odpadami odtylnymi (biogaz/nawóz). Mam na myśli też produkcję skór i przykładowo niektórych klejów.
OdpowiedzKomentuj obrazkiem
Zmodyfikowano
2 razy.
Ostatnia modyfikacja:
6 sierpnia 2023 o 21:11
Ogół mieszkańców Ziemi zjada dwa razy więcej mięsa niż cztery dekady temu. Super. Tylko dla uzupełnienia danych należy dodać że liczba mieszkańców wzrosłą z 4 do 8 miliardów.
Czyli spożycie na mieszkańca nie wzrosło. Ale lepiej brzmi że wzrosło dwukrotnie i już półgłówki myślą że jemy dwa razy więcej mięsa.
Ale śliczna krówka:)
W Polsce nie ma możliwości, żeby zjeść więcej krów niż świń a owiec to podejrzewam, że zostaje zjedzonych najwyżej 1 szt. Co do ryb, że jest ich 2x więcej niż kurczaków to myślę, że może chodzić o szprotki liczone też na sztuki :)
Około 7000 sztuk zwierząt w ciągu życia, załóżmy 80 lat po 365 dni w roku to daje średnio około ¼ sztuki dziennie. Rozumiem zjeść ćwierć kurczaka w dzień, ale nie wyobrażam sobie wszamać na raz 175 kilogramów wołowiny licząc dla przeciętnej krowy rasy holsztyno-fryzyjskiej.
@unikona trzeba było napisać, że chodzi o tą stereotypową łaciatą krówkę, bo podejrzewam, nie każdy od razu to ogarnie. Inna sprawa, że krowy w przemyśle spożywczym, to dość specyficzny przypadek, bo wykorzystuje się je prawie w całości, razem z odpadami odtylnymi (biogaz/nawóz). Mam na myśli też produkcję skór i przykładowo niektórych klejów.
Zmodyfikowano 2 razy. Ostatnia modyfikacja: 6 sierpnia 2023 o 21:11
ach te brednie wegetarian, od żarcia trawy im się mózg prostuje
ja raz zjadłem 20 krówek dziennie i żyje
W normalnym świecie powinniśmy się cieszyć, że coraz więcej ludzi ma dostęp do coraz większych ilości mięsa.
Ogół mieszkańców Ziemi zjada dwa razy więcej mięsa niż cztery dekady temu. Super. Tylko dla uzupełnienia danych należy dodać że liczba mieszkańców wzrosłą z 4 do 8 miliardów.
Czyli spożycie na mieszkańca nie wzrosło. Ale lepiej brzmi że wzrosło dwukrotnie i już półgłówki myślą że jemy dwa razy więcej mięsa.
Oj! To mam dużo do nadrobienia.
Ryb 0 - nie jadam.
Kurczaka najwięcej. Potem świń i krów.
Owiec... Raz jadlam baraninę. Indyka niewiele, ale coś tam jadłam.